Sel�uk �niversitesi (S�) Meram T�p Fak�ltesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Yrd. Do�. Dr. Mehmet Akman, yapt��� a��klamada, v�cudun do�al savunma sisteminin, hastal�klardan en iyi koruyan sistem oldu�unu belirtti. Bu y�zden do�al savunma sistemine �nem verilmesi gerekti�ini vurgulayan Akman, "So�uk havalarda, sa�l�kl� beslenilmeli, ideal a��rl���m�z� korumal�, haftada en az 3 kez 30-45 dakikal�k y�r�y��ler yapmal� ve g�n i�inde aktif olmaya �al��mal�y�z " dedi.
Herhangi bir engeli olmayan insanlar�n g�nde en az 5 porsiyon sebze ve meyve t�ketmesini tavsiye eden Akman, v�cutta mikrop ve vir�slere kar�� sava�ma �zelli�i y�ksek aktif maddeler i�eren �spanak, karnabahar, lahana, brokoli, Br�ksel lahanas�, havu� ve turun�gillerin bol miktarda t�ketilmesi gerekti�ini belirtti.
Akman, v�cudun yap� ta�� olmas� bak�m�ndan protein kaynaklar� ve g�nl�k al�nan protein miktar�n�n da �nemli oldu�unu ifade ederek, "Bu nedenle ba�ka bir sa�l�k sorunundan dolay� yasaklama veya s�n�rlama yoksa, yumurta, k�rm�z� et, tavuk, bal�k, peynir, s�t, yo�urt t�ketimimizi artt�rmal�y�z.
Yo�un katk� maddesi i�eren haz�r besinleri �ok s�k t�ketmemeliyiz. Bol s�v�, �ekersiz bitki �ay� ve en �nemlisi de su t�ketimimizi art�rmal�y�z. G�nde yakla��k 2,5-3 litre su t�ketmeliyiz " diye konu�tu.
Sar�msa��n, antimikrobiyal �zelli�inden dolay� ba����kl�k sistemini g��lendirdi�ini ve kan�n ak��kanl���n� sa�layarak kolesterol� d���rd���n� dile getiren Akman, yemeklere eklenen sar�msak miktar�n�n artt�r�lmas�n�n ba����kl�k sistemini g��lendirece�ini, so�an�n da i�erdi�i allisin ve s�lf�r ile ba����kl�k sistemini destekledi�ini kaydetti.
Akman, so�uk havalarda s�v� t�ketimi kadar meyve ve sebze t�ketimine de a��rl�k verilmesi gerekti�ini belirterek, �unlar� kaydetti: "Elma, i�eri�indeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle ba����kl�k sistemini g��lendirerek hastal�klara kar�� v�cut direncini art�r�r. Armut, i�erdi�i ��z�nmeyen lif ise ba��rsaklar�n d�zg�n �al��mas�n� sa�lar. Ayr�ca C vitamini ve bak�r i�eri�i y�ksektir. T�pk� elma gibi armut da antioksidan etkisiyle v�cudu serbest radikallere kar�� korur.
�yice y�kand�ktan sonra kabuklar� ile t�ketilmesi daha sa�l�kl�d�r. Portakal ve mandalina gibi turun�giller, i�erdikleri zengin C vitaminiyle v�cudun savunma mekanizmas�n� kuvvetlendirir. C vitamininin yan� s�ra, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de i�erir. "
G�ne bir bardak taze s�k�lm�� meyve suyu ile ba�laman�n hastal�klara kar�� v�cut direncini artt�raca��n� ifade eden Akman, sabah kahvalt�da protein al�nmas�, taze nane, maydanoz, marul gibi ye�il sebzelerin t�ketilmesi gerekti�ini s�yledi.
G�n i�inde elma veya siyah �ekirdekli �z�m yenilmesini de �neren Akman, so�uk havalarda t�ketilen kuru incir, f�nd�k veya cevizin de zinde tuttu�unu belirtti.
Et yerine haftada 2 kez �zgara bal�k t�ketilmesi gerekti�ine dikkati �eken Akman, yine et yerine haftada 2 kez kuru fasulye, kuru nohut veya barbunya gibi kuru baklagiller t�ketilmesinin de gerekli besin ihtiyac�n� kar��layabilece�ini s�zlerine ekledi.
12.12.2010 - 3508
|