Serin havalar�n kendini hissettirmeye ba�lad��� �u g�nlerde so�uk alg�nl���, grip, bron�it gibi hastal�klar da kap�m�z� �almaya ba�lad�. Sonbahar� sa�l�kl� ge�irebilmek i�in ba����kl�k sistemimizi g��lendirmek b�y�k �nem ta��yor. G��l� bir savunma mekanizmas�n�n temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte antioksidanlardan zengin besinlerin t�ketilmesi yer al�yor. Memorial �i�li Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Dyt. Merve Y�ksek, hastal�klardan korunmak i�in sa�l�kl� beslenme �nerilerini s�ralad�.
Antioksidan vitaminler y�n�nden zengin besinler t�ketilmeli
�nemli antioksidanlardan biri olan C vitamini, v�cuttan zararl� maddelerin at�lmas�nda ve savunma sisteminin g��lendirilmesinde �nemli bir role sahiptir. Bu vitamin; ye�ilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, �spanak, portakal, limon, mandalina, ku�burnu gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktad�r. C vitamini kayb�n� �nlemek i�in salata ve meyve sular�n� t�ketmeden hemen �nce haz�rlamal� ve limonu salatay� t�ketece�iniz zaman eklemeyi unutmamal�s�n�z.
Bir di�er �nemli antioksidan olan E vitamininin en zengin kaynaklar�; f�nd�k, ceviz, badem gibi ya�l� tohumlar, s�v� ya�lar, ye�il yaprakl� sebzeler, kuru baklagiller ile tahin gibi besinlerdir. Anti-enfeksiyon vitamin olarak da bilinen A vitamini de g��l� bir antioksidand�r. Yumurta, s�t, bal�k, �spanak, portakal, havu�, ye�ilbiber, kay�s� gibi sar�, turuncu ve ye�il sebze-meyvelerde bulunur.
Bal�k, zeytinya�� ve ceviz ba����kl�k sisteminizi g��lendirir
Omega 3 ya� asitlerini i�eren bal�k, bal�k ya��, f�nd�k ve ceviz ile omega 9 i�erikli zeytinya��, f�nd�k ya�� gibi s�v� ya�lar ba����kl�k sistemini olumlu etkilerler. Haftada 2-3 kez bal�k, 6-7 f�nd�k, 2-3 ceviz t�ketilmesi, zeytinya�l� salata ve sebze yemeklerinin her g�n d�zenli yenmesi bu faydal� ya� asitleri ile antioksidan vitaminlerden yararlanman�z� sa�layacakt�r.
Enfeksiyona kar�� �inko
�inko eksikli�i enfeksiyonlara kar�� zay�fl��� da beraberinde getirmektedir. �inko kaynaklar� k�rm�z� et ve kabuklu deniz �r�nleri ile karaci�er gibi hayvansal kaynakl� besinler, f�nd�k, ceviz, f�st�k gibi kuruyemi�ler, s�t, peynir ve kuru baklagillerdir. Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri sofran�zda bulundurman�zda fayda vard�r.
Yo�urt ve kefir koruyucu kalkan etkisi yap�yor
Probiyotik ve prebiyotikler ba��rsak floras�n� g��lendirerek mide-ba��rsak enfeksiyonlar�na kar�� diren� olu�turulmas�n� sa�lar. Yo�urt ise i�erdi�i laktik asit ile mikroplara kar�� koruma sa�lar. ���nlerinizde mutlaka d�zenli olarak yo�urt, ayran veya kefir olmal�d�r.
Lifli besinlere a��rl�k verilmeli
Sonbahar�n gelmesiyle beraber fiziksel aktivite de azalmaktad�r ve bunun sonucunda kab�zl�k sorunu ortaya ��kabilir. Bu nedenle sonbahar ve k�� mevsiminin vazge�ilmez yiyeceklerinden biri olan kuru baklagillerin, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi tah�llar�n ve �zellikle C vitamini a��s�ndan zengin sebze ve meyvelerin t�ketimine a��rl�k verilmelidir.
G�nde 10-12 bardak su i�in
S�v� t�ketimi v�cudumuz i�in �ok �nemlidir. S�v� eksikli�inde t�m metabolizman�zda dengesizlikler ortaya ��kmakta, hastal�k halinde iyile�me gecikmektedir. G�nde 10 - 12 bardak su i�meli, daha y�ksek s�v� kay�plar�nda (ate�, ishal gibi) bu kay�plar kar��lanarak, s�v� dengesi sa�lanmal�d�r.
So�uk alg�nl���na yakalan�nca�
�ay ve kahve yerine ku�burnu, �hlamur, ada�ay� gibi bitki �aylar� t�ketilmelidir. Bunlar�n v�cudumuzda etkilerini tam olarak g�sterebilmesi i�in, t�ketece�iniz bitkilerin mutlaka do�al kurutulmu� olmas�na ve �ay haline getirirken de demlenme s�relerine �zen g�stermek gerekmektedir. C vitaminini y�ksek miktarda i�erenler ba�ta olmak �zere, her ���nde d�zenli olarak sebze ve meyve t�ketilmelidir. �orba gibi s�v� a��rl�kl� besinler tercih edilerek, v�cuttan toksik maddelerin uzakla�t�r�lmas� s�v� t�ketimine �zen g�sterilmelidir.
Memorial �i�li Hastanesi
Beslenme ve Diyet B�l�m�
Dyt. Merve Y�ksek
26.9.2012 - 11407
|