So�uk Alg�nl���n� Bu Besinlerle Defedin!

Bakmay�n havalar�n yeniden �s�nd���na, so�uk hava dalgas� geldi gelecek. Tedbirinizi ilk �nce beslenmenize dikkat ederek alabilirsiniz...

Soðuk Algýnlýðýný Bu Besinlerle Defedin!

Serin havalar�n kendini hissettirmeye ba�lad��� �u g�nlerde so�uk alg�nl���, grip, bron�it gibi hastal�klar da kap�m�z� �almaya ba�lad�. Sonbahar� sa�l�kl� ge�irebilmek i�in ba����kl�k sistemimizi g��lendirmek b�y�k �nem ta��yor. G��l� bir savunma mekanizmas�n�n temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte antioksidanlardan zengin besinlerin t�ketilmesi yer al�yor. Memorial �i�li Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Dyt. Merve Y�ksek, hastal�klardan korunmak i�in sa�l�kl� beslenme �nerilerini s�ralad�.

Antioksidan vitaminler y�n�nden zengin besinler t�ketilmeli

�nemli antioksidanlardan biri olan C vitamini, v�cuttan zararl� maddelerin at�lmas�nda ve savunma sisteminin g��lendirilmesinde �nemli bir role sahiptir. Bu vitamin; ye�ilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, �spanak, portakal, limon, mandalina, ku�burnu gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktad�r. C vitamini kayb�n� �nlemek i�in salata ve meyve sular�n� t�ketmeden hemen �nce haz�rlamal� ve limonu salatay� t�ketece�iniz zaman eklemeyi unutmamal�s�n�z.

Bir di�er �nemli antioksidan olan E vitamininin en zengin kaynaklar�; f�nd�k, ceviz, badem gibi ya�l� tohumlar, s�v� ya�lar, ye�il yaprakl� sebzeler, kuru baklagiller ile tahin gibi besinlerdir. Anti-enfeksiyon vitamin olarak da bilinen A vitamini de g��l� bir antioksidand�r. Yumurta, s�t, bal�k, �spanak, portakal, havu�, ye�ilbiber, kay�s� gibi sar�, turuncu ve ye�il sebze-meyvelerde bulunur.

Bal�k, zeytinya�� ve ceviz ba����kl�k sisteminizi g��lendirir

Omega 3 ya� asitlerini i�eren bal�k, bal�k ya��, f�nd�k ve ceviz ile omega 9 i�erikli zeytinya��, f�nd�k ya�� gibi s�v� ya�lar ba����kl�k sistemini olumlu etkilerler. Haftada 2-3 kez bal�k, 6-7 f�nd�k, 2-3 ceviz t�ketilmesi, zeytinya�l� salata ve sebze yemeklerinin her g�n d�zenli yenmesi bu faydal� ya� asitleri ile antioksidan vitaminlerden yararlanman�z� sa�layacakt�r.

Enfeksiyona kar�� �inko

�inko eksikli�i enfeksiyonlara kar�� zay�fl��� da beraberinde getirmektedir. �inko kaynaklar� k�rm�z� et ve kabuklu deniz �r�nleri ile karaci�er gibi hayvansal kaynakl� besinler, f�nd�k, ceviz, f�st�k gibi kuruyemi�ler, s�t, peynir ve kuru baklagillerdir. Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri sofran�zda bulundurman�zda fayda vard�r.

Yo�urt ve kefir koruyucu kalkan etkisi yap�yor

Probiyotik ve prebiyotikler ba��rsak floras�n� g��lendirerek mide-ba��rsak enfeksiyonlar�na kar�� diren� olu�turulmas�n� sa�lar. Yo�urt ise i�erdi�i laktik asit ile mikroplara kar�� koruma sa�lar. ���nlerinizde mutlaka d�zenli olarak yo�urt, ayran veya kefir olmal�d�r.

Lifli besinlere a��rl�k verilmeli

Sonbahar�n gelmesiyle beraber fiziksel aktivite de azalmaktad�r ve bunun sonucunda kab�zl�k sorunu ortaya ��kabilir. Bu nedenle sonbahar ve k�� mevsiminin vazge�ilmez yiyeceklerinden biri olan kuru baklagillerin, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi tah�llar�n ve �zellikle C vitamini a��s�ndan zengin sebze ve meyvelerin t�ketimine a��rl�k verilmelidir.

G�nde 10-12 bardak su i�in

S�v� t�ketimi v�cudumuz i�in �ok �nemlidir. S�v� eksikli�inde t�m metabolizman�zda dengesizlikler ortaya ��kmakta, hastal�k halinde iyile�me gecikmektedir. G�nde 10 - 12 bardak su i�meli, daha y�ksek s�v� kay�plar�nda (ate�, ishal gibi) bu kay�plar kar��lanarak, s�v� dengesi sa�lanmal�d�r.

So�uk alg�nl���na yakalan�nca�

�ay ve kahve yerine ku�burnu, �hlamur, ada�ay� gibi bitki �aylar� t�ketilmelidir. Bunlar�n v�cudumuzda etkilerini tam olarak g�sterebilmesi i�in, t�ketece�iniz bitkilerin mutlaka do�al kurutulmu� olmas�na ve �ay haline getirirken de demlenme s�relerine �zen g�stermek gerekmektedir. C vitaminini y�ksek miktarda i�erenler ba�ta olmak �zere, her ���nde d�zenli olarak sebze ve meyve t�ketilmelidir. �orba gibi s�v� a��rl�kl� besinler tercih edilerek, v�cuttan toksik maddelerin uzakla�t�r�lmas� s�v� t�ketimine �zen g�sterilmelidir.

Memorial �i�li Hastanesi

Beslenme ve Diyet B�l�m�

Dyt. Merve Y�ksek

 

26.9.2012 - 11407



�lgili Di�er Yaz�lar
Þeker Bayramýna Özel Diyet
�eker Bayram�na �zel Diyet
Süt seçiminde bunlara dikkat; doðru tüketimi önemli
S�t se�iminde bunlara dikkat; do�ru t�ketimi �nemli
Kansere yol açýyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Kansere yol a��yor: Olestra i�eren �r�nlerden uzak durun
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalý?
Ramazanda t�ketimi artan hangi besin ne kadar faydal�?
Beynin ve zihnin mucizevi dostu: Ceviz
Beynin ve zihnin mucizevi dostu: Ceviz
Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Ayurveda
Ayurveda' ya G�re Spor Hangi Saatlerde Yap�lmal�d�r?
Saðlýk Video Fazla Kilolu Olduðunuzu Nasýl Anlarsýnýz?
Fazla Kilolu Oldu�unuzu Nas�l Anlars�n�z?
Saðlýk Video Kolesterol Nedir?
Kolesterol Nedir?
Saðlýk Video Fazla Kilolar Saðlýðýmýzý Nasýl Etkiler?
Fazla Kilolar Sa�l���m�z� Nas�l Etkiler?

 

[Hata Bildir]