Bireylerin sa�l���nda olduk�a �nemli etkiye sahip olan tuz, a��r� t�ketildi�inde b�y�k zararlara yol a��yor. Kalbin ve kas sisteminin i�levlerinin d�zenlenmesinde g�rev alan tuz i�erisindeki sodyumun, kandaki d�zeyleri normal s�n�r� a�t���nda kalp ve damar hastal�klar�, fel�, b�brek hastal�klar� gibi ciddi hastal�klara neden oluyor. Ac�badem Kayseri Hastanesi'nden Diyetisyen Esra Kula, tuz kullan�m�yla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatt�. Hipertansiyona sebep oluyor D�nya genelinde bir milyon hipertansiyon hastas� bulunuyor ve bu hastalar�n y�zde 17-30'unun a��r� sodyum t�ketti�i ara�t�rmalarca a��klan�yor. �al��malara g�re, sodyum al�m� artt�k�a kan bas�nc�n�n artt���n�, sodyum al�m� azalt�ld�k�a da kan bas�nc�n�n azald���n� s�yleyen Diyetisyen Esra Kula, "�al��malar sonucunda, �ocuklarda y�ksek oranda sodyum t�ketiminin ileriki ya�larda hipertansiyon geli�imine yatk�nl�k geli�tirdi�i a��klan�yor. Ayr�ca y�ksek sodyum al�m�n�n tuz tad� resept�rlerini bask�lad��� ve bunun da ileride �ocuklar�n daha fazla tuz i�eren besinleri tercih etmelerine sebep oldu�u tahmin ediliyor" diyor. 6 gram az t�keterek inmenin �n�ne ge�in Tuz t�ketimindeki azalman�n daha d���k kan bas�nc�na; bunun da kardiyovask�ler hastal�klar� i�in �nemli bir risk fakt�r�n�n azalmas� anlam�na geldi�ine dikkat �eken Diyetisyen Kula, g�nl�k sadece 6 gram azaltman�n inmelerde y�zde 24, koroner kalp hastal�klar�nda ise y�zde 18 azalma sa�lad���n� belirtiyor. Diyetisyen Esra Kula bu etkileri ��yle a��kl�yor: "Ayr�ca kan bas�nc�na etkilerine ilaveten, tuz t�ketiminin azalt�lmas�n�n, inmelerin �nlenmesine dolays�z olarak faydas� olabiliyor. Bu nedenle tuz t�ketimi azalt�lmas�n�n kardiyovask�ler hastal�klar �zerine toplam etkisi, kan bas�nc�n�n d��mesindeki etkiye g�re daha fazla oluyor." Tuz t�ketimi idrarla at�lacak kalsiyum miktar�n�n �nemli belirleyicisidir. Fazla tuz t�ketmek idrarla fazla kalsiyum at�lmas�n� sa�lar. Kalsiyum, idrardaki ta�lar�n bir�o�unun ana bile�eni oldu�u i�in tuz al�m� b�brek ta�� olu�umunda �nemli bir neden haline geliyor. Tuz al�m�n�n artmas�, uyar� mekanizmalar� ile kemiklerden kalsiyum mobilizasyonuna neden oluyor. Yani fazla tuz, kemiklerden kalsiyum �ekilmesine ve buna ba�l� olarak osteoporoz riskinde art��a neden olabiliyor. - KAYSER�
17.3.2016 - 20393
|