G�da, beslenme ve sa�l�k alan�ndaki en g�ncel bilimsel bilgiyi basit ve anla��l�r dilde topluma ula�t�ran Sabri �lker Vakf�, et ve tatl� t�ketiminin artt��� Kurban Bayram'� sofralar�nda do�ru ve dengeli se�imler yap�lmas� gerekti�ine dikkat �ekmek amac�yla, Prof. Dr. H Tanju Besler'den sa�l�kl� ve pratik �neriler sunuyor. Kurban Bayram'�nda yanl�� beslenmeden kaynakl� rahats�zl�klar�n keyfinizi ka��rmamas� i�in yol g�sterici bilgiler haz�rlayan Sabri �lker Vakf� Bilim Kurulu �yesi ve Do�u Akdeniz �niversitesi ��retim �yesi Prof. Dr. H. Tanju Besler, pi�irme tekniklerinden porsiyon kontrol�ne dikkat edilmesi gerekti�ini vurguluyor. Sa�l�kl�, yeterli ve dengeli beslenmede besinlerin �e�itlili�inin �nemini vurgulayan H Tanju Besler, besinlerin do�ru pi�irilmesi ve uygun ko�ullarda saklanmas�n�n �nemli oldu�unu belirtiyor. Besin ��esi kay�plar�n�n en aza inmesi ve hastal�k riski olu�turabilecek fakt�rlerin ortadan kald�r�lmas� i�in hijyen kurallar�n� da unutmamak gerekiyor. Et t�ketiminin �ok fazla artt��� Kurban Bayram�'nda, sadece ana yemeklerde de�il bayram ziyaretlerindeki ikramlarda da m�mk�n oldu�unca az ve hafif olan g�dalar�n t�ketmek sa�l�k a��s�ndan �nemli rol oynuyor. Prof. Dr. H Tanju Besler; kurban etlerinin kesildikten hemen sonra, hatta sabah kahvalt�s�nda t�ketmenin bayramda en s�k yap�lan yanl��lardan biri oldu�unu s�yl�yor. Kurban etinin, kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek t�ketilmesi gerekiyor. Prof. Besler, taze etin daha sert olmas� nedeniyle haz�ms�zl�k, �i�kinlik, kab�zl�k veya ishal gibi sindirim sorunlar�na neden olabilece�ine dikkat �ekiyor. Bu rahats�zl�klar, uyku problemlerine de yol a�abilece�i i�in taze etten vazge�emeyenlerin, eti iyi pi�irerek ve m�mk�nse az miktarda t�ketmesi gerekiyor. Et k�s�k ate�te, ya� ilave etmeden, uzun s�rede pi�irilmeli! Bayramda a��r� miktarda et t�ketimine ba�l� olarak gere�inden fazla protein ve ya� al�m� ger�ekle�iyor. Buna ek olarak pi�irme esnas�nda eklenen ya�, bir�ok hastal��a ve yeni hastal�klar�n olu�mas�na zemin haz�rl�yor. Bu nedenle porsiyon kontrol�, dikkat edilmesi gerekenlerin ba��nda geliyor. Fazla et t�ketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunlar� ya�amamak i�in sabahlar� yumurta, peynir, domates, ye�illik ve esmer ekmek gibi sindirimi g�receli olarak daha kolay besinlerin t�ketilmesi �neriliyor. �zellikle yo�urt ve ayran�n temel ve sa�l�kl� se�imler oldu�unu unutmamak gerekiyor. Taze kurban etleri t�ketilecekse, pi�irmeye �ok dikkat etmek gerekiyor. Etlerin ilave ya� kullanmadan, k�s�k ate�te ve uzun s�rede pi�irilmesi en sa�l�kl� pi�irme y�ntemi. Bunun i�in bas�n�l� tencereler kullan�labilir. K�zartma ve mangal gibi pi�irme y�ntemleri �nerilmiyor. Eti pi�irirken ya�s�z tava, f�r�n ya da sulu pi�irme teknikleri kullan�lmas�, sa�l�m�z i�in en �ok tercih edilmesi gereken y�ntemler. Mangal yap�lacaksa pi�irilen et ve di�er besinlerle ate� aras�nda en az 15-20 cm olmas� gerekiyor. Etler h�zl� pi�irildi�inde etin d�� y�zeyi sertle�ece�inden, i� taraf pi�meyebilir. �yi ve do�ru y�ntemlerle pi�irilmi� kurban etlerinin yan�nda ye�il salata, di�er koyu ye�il yaprakl� sebzeler ve yo�urt �neriliyor. ��ecek olarak ise tuzsuz veya �ok az tuzlu ayran ve kefir iyi birer se�im olarak �ne ��k�yor. Bayram ziyaretlerinde ikramlara dikkat Her zaman oldu�u gibi bayramda da �� ana ���n �eklinde beslenmek �ok �nemli. Prof. Dr. H Tanju Besler'e g�re, bayram sofralar� ve ziyaretlerinde sunulan ikramlarda m�mk�n oldu�unca az ve hafif olan g�dalar�n t�ketilmesi gerekiyor. �kram tabaklar�na dikkat edilmesi gerekti�ini s�yleyen Prof. Dr. Besler,"M�mk�nse ev sahibinden ikram edilen miktar�n azalt�lmas� y�n�nde istekte bulunmak iyi bir giri�im olacakt�r." diyor. Bayramda �zellikle �eker hastalar�, kolesterol ve tansiyon problemi olanlar�n �ikolata ve �eker t�ketimlerine dikkat etmesi gerekiyor. �erbetli hamur tatl�lar� yerine taze meyve, meyveli ve s�tl� tatl�lar tercih edilebilir. Yine bayram sofralar�n�n vazge�ilmezi sarma ve b�reklere de mesafeli olmak gerekiyor. Bunlar�n yerine kuru meyve ve kuruyemi� daha sa�l�kl� alternatifler olarak ikram edilebilir.
8.9.2016 1 - 22973
|