Uzman Diyetisyen M.Turgay K�se
Etik Diyet Klini�i
0212 240 31 64
Multifakt�riyel bir hastal�k olan �i�manl���n tedavisinde multidisipliner bir yakla��m gerekmektedir. Dahiliye uzman� veya endokrinolog, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog ile ekip halinde tedavi edilmesi durumunda daha sa�l�kl� sonu�lar al�nmaktad�r. Doktor taraf�ndan yap�lacak klinik muayenenin ard�ndan elde edilen kan tahlil sonu�lar� yorumlanarak, ki�i diyetisyen e�li�inde t�bbi beslenme tedavisine al�nmal�d�r. Egzersiz ve davran�� de�i�ikli�i tedavisinin yerle�tirilmesi ile hedefe ula��lmal� ve ki�i koruma program�na al�nmal�d�r. 3 ay s�resinde diyet, egzersiz ve davran�� de�i�ikli�i tedavisi sonu� vermedi�i takdirde ila� tedavisi ve/veya cerrahi tedavi d���n�lebilir.
Zay�flama program� ki�iye �zel, bireyin benimseyip, ya�am tarz� haline getirerek uygulayabilece�i, yeterli ve dengeli beslenme al��kanl��� kazand�rabilecek �zellikte olmal�d�r. Ayr�ca obezitenin tedavisinde tek ba��na diyet tedavisi yeterli olmamakta, beraberinde egzersiz program� ve davran�� de�i�ikli�i tedavisi de gerekmektedir.
Ger�ek a��rl�k kayb� v�cuttaki ya� kitlesinin azalmas� ile m�mk�nd�r. Kas ve su kitlesindeki kay�plar hem sa�l�k a��s�ndan risklidir hem de kal�c� a��rl�k kayb�na neden olmamaktad�r. A��rl�k kayb�n�n h�zl� olmas� �ncelikle su, sonras�nda kas kitlesindeki azalma ile ili�kilidir. Dengeli diyetlerde ya�, �ok d���k oranlarda karbonhidrat i�eren diyetlerde su ve a�l�k durumunda kas kayb� olmaktad�r.
T�rkiye’de �i�manl���n g�r�lme s�kl��� hakk�nda fikir veren bilimsel ara�t�rmalara bak�ld���nda; T�rk Kalp Vakf� taraf�ndan ger�ekle�tirilen TEKHARF (T�rk Eri�kinlerinde Kalp Hastal��� ve Risk Fakt�rleri) �al��mas� 1990 y�l�nda %17,5 olan �i�manl���n 1998’de %28,7’lere ��kt���n� (yani 8 y�lda %60 art���) g�stermektedir. 1999 y�l�nda Prof. Dr. �lhan Satman ve arkada�lar� taraf�ndan yap�lan TURDEP (T�rkiye Diyabet Epidemiyolojisi) �al��mas�nda %22,3 olarak saptanan �i�manl�k, Prof. Dr. H�srev Hatemi ve arkada�lar� taraf�ndan 2000’de yap�lan TOHTA (T�rkiye’de Obezite ve Hipertansiyon Ara�t�rmas�) �al��mas� ile %35 olarak saptanm��t�r.
�zetle �i�manl�k her ge�en g�n h�zla artmakta ve ��� gibi b�y�mektedir. Yap�lan son bilimsel veriler �����nda 2010 – 2015 y�llar� aras�nda �i�manl���n katlanarak artaca�� ve T�rkiye’nin obezite konusunda ABD’den sonra 4. s�rada yer alaca�� belirtilmektedir. �rnek olarak Prof. Dr. Temel Y�lmaz ve arkada�lar�n�n yak�n bir tarihte yapm�� olduklar� bir ara�t�rmada �stanbul’daki ilk ve orta��retim kurumlar�n�n %98’inde kantin, sadece %2’sinde yemekhane bulundu�unu saptam��t�r. Bu tablo bile i�inde bulunulan durumun nedenlerini ortaya koymaktad�r.
Tedavi edici sa�l�k hizmetlerinden ziyade koruyucu sa�l�k hizmetlerine daha bir �nem vermek gerekti�i d���n�l�rse en iyi tedavi hi� �i�man olmamakt�r denilebilir. Bu ba�lamda a��rl�k denetimini s�rekli olarak sa�lamak, hatta v�cut ya� �l��m� yapt�rmak gerekmektedir.
Evlerde, eczanelerde bulunan klasik bask�ller sadece a��rl���n� �l�ebilmektedir. ��te bu noktadan hareketle yola ��karak geli�tirilen BIA (Bioelectrical Impedance Analysis) tekni�i ile �l��m yapan cihazlar bir�ok T�p Uzman� ve Sa�l�k Kurumu taraf�ndan tercih edilmektedir. Ev tipi modelleri temin edilerek evlerde de kiloyu hatta daha da �nemlisi ya� oran�n� kontrol alt�nda tutmak m�mk�n olabilmektedir.
13.3.2011 - 5898
|