Zihni a�an herhangi mucize bir besin bulunmuyor; ancak do�ru besin se�imiyle, ba�ar�y� art�rmak m�mk�n olabiliyor. Buna ek olarak s�navdan �nce stresi ve motivasyonu olumsuz etkileyebilecek g�dalara �zellikle dikkat etmek gerekiyor.
Memorial Ata�ehir Hastanesi ve Suadiye T�p Merkezi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Uz. Dyt. Sevil �rer, TEOG s�nav� �ncesi sa�l�kl� beslenme �nerilerinde bulundu.
Beslenme ��rencinin ba�ar�s�nda �nemli rol oynar
��rencilerin hem s�nav hem de ��renim d�nemlerindeki motivasyon ve ba�ar�s�n�n artmas�nda beslenmenin �nemli bir rol� vard�r. Bunun i�in ��renciler bilin�li ve sa�l�kl� bir beslenme program� uygulamal�d�r. S�nav d�neminde ��rencilerin ya�ad��� yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk ve yo�un stres beraberinde mide bulant�s�, ba� d�nmeleri, kilo alma-verme gibi sa�l�k sorunlar� ya�amalar�na sebep olabilir. Do�ru ve dengeli bir beslenme plan� ile s�nav d�neminde olu�abilecek bu tip sa�l�k sorunlar�n�n �n�ne ge�ilebilir.
Kafein, s�nav stresini art�r�r
A��r� kafein, fastfood a��rl�kl� diyet, asitli i�ecekler gibi sa�l�ks�z beslenmek s�nav stresini artt�r�p k�t� sonu�lara neden olabilir. S�nav �ncesinde stresten uzak rahat bir uyku i�in kafeinli i�ecekler yerine melisa, papatya gibi bitki �aylar� tercih edilmelidir. Fazla s�v� al�nmamas�na da dikkat edilmelidir; ��nk� fazla s�v� al�m�, gece s�k idrara ��kmaya ve ki�inin uykusuz kalmas�na neden olabilmektedir.
�ikolatan�n fazlas� konsantrasyonu bozabilir
Konsantrasyonu art�rmak i�in ceviz, zeytinya��, ye�il yaprakl� sebzeler, k�rm�z� et, pekmez, maydanoz, ye�ilbiber, kivi, portakal ve ku�burnuna mutlaka beslenme plan�nda yer verilmelidir. Yeterli miktarda �ikolata stresi azaltarak mutluluk verebilir; ancak fazla t�ketimin konsantrasyonu d���rebilece�i unutulmamal�d�r. S�nav s�ras�nda �ikolata, �eker gibi kan �ekerini h�zl� y�kselten besinler yerine kuru meyveler ve ceviz, f�nd�k, badem gibi kuruyemi�ler tercih edilebilir.
Ya�l� ve tatl� yiyeceklerden ka��n�n
S�nav �ncesi, a��r� ya�l� ve tatl� yiyeceklerin t�ketilmesi ba��rsak hareketlerinin bozulmas�na neden olabilece�inden �nerilmez. Bir g�n �ncesinde gaz problemi olu�turacak kuru baklagil, lahana, p�rasa, kereviz, bezelye, bulgur pilav�, k�s�r, mercimek k�ftesi gibi besinlerden de uzak durulmal�d�r. Susamaya neden olabilecek sucuk, tuzlu �ubuk krakerler gibi a��r� tuzlu besinlerden de ka��n�lmal�d�r.
Kahvalt� konsantrasyon ve motivasyon sa�lar
S�nav d�neminde kahvalt� atlanmamas� gereken en �nemli ���nd�r. Beyin, kan �ekeriyle �al���r ve sabah kalkt���m�zda kan �ekerimiz d���kt�r. �ok d���k kan �ekeri ��rencilerin konsantrasyonunu olumsuz etkiler, �ok y�ksek kan �ekeri ise ��renme, test ��zme, okuma gibi beynin aktif olmas� gereken zamanlarda uyku hali yarat�r. Ayr�ca yap�lan ara�t�rmalarda, sabah kahvalt� yapan ki�ilerin ba�ar� oranlar�n�n ve dikkat d�zeylerinin y�ksek oldu�u g�r�lm��t�r. Bu y�zden g�ne; s�t, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici de�eri y�ksek g�dalar ile ba�lamak �nemlidir.
Beslenme al��kanl�klar�n�n d���na ��kmay�n
���nlerde, s�nav sabah� kahvalt�da �ok fazla miktarda ve kar���k ya�l� besinlerin t�ketiminden de ka��n�lmal�d�r. S�nav �ncesi ve sabah�nda ki�inin al��kanl��� olan daha �nce t�ketti�inde v�cutta reaksiyon vermeyen besinler tercih edilmelidir. Besin zehirlenmeleri riski oldu�u i�in bir g�n �ncesinde d��ar�da yemek yenilmemelidir.
S�nav sabah� i�in ideal kahvalt� m�n�s�
· 1-2 dilim tam bu�day ekme�i
· 1 dilim peynir
· 1 yumurta (ha�lanm�� veya ya�s�z tavada omlet)
· 1 tam ceviz veya 5-6 badem
· 4-5 adet zeytin
· 1 tatl� ka���� pekmez veya 1 porsiyon meyve
· Domates, salatal�k
· 1 bardak meyve suyu (taze s�k�lm��)
· 6-7 ka��k yulaf
· 1 bardak s�t
· 1 porsiyon meyve veya kuru meyve
· 2-3 tam ceviz
27.4.2015 - 17295
|