Evden i�e giden sefer taslar� unutuldu, iki dakikada h�zl� bulabilece�imiz hamburgerler, pizzalar hepimizin ba� tac� oldu. Ancak, i� hastal�klar� uzman� Dr. Ay�a Kaya, genelde hafif bir ���n diye tercih edilen simit ve tostun da hamburger, pizza, patates k�zartmas� kadar kilo ald�rabilece�ine dikkat �ekiyor.
Simit de kilo ald�r�r
Pek �oklar�n�n bir tane yedim, bu ���n� hafif atlatt�m diye tercih etti�i simit, sand���m�z kadar masum de�il. Bir simit yakla��k 40 gr olmas�na ra�men, 250 ile 300 kalori aras� de�i�en enerji miktar�na sahiptir. Bu y�ksek enerji �zerindeki susamdan gelir, ya�l� bir besin olan susam, simidin kalorisi art�r�r. 1 tane simit, yakla��k olarak d�rt dilim ekme�e e�de�erdir. Bu nedenle simit t�ketirken dikkat.
Ya�a dikkat
H�zl� t�ketilen bu haz�r g�dalar�n en b�y�k ortak �zelli�i �ok fazla ya� i�ermelerdir. �rne�in bir hamburgere bakt���m�zda iki dilim ekmek aras�nda 1 dilim k�fte vard�r. Hamburgeri k�t� bir yemek haline getiren bunlar de�il, i�indeki ve beraberindeki y�ksek ya� i�eren yiyeceklerle birlikte servis edilmesidir. Hamburgerin i�ine koyulan k�fte ya�l� etten yap�lan bir k�ymad�r. ��ine ayr�ca mayonez konur, bu da bir �e�it ya�d�r. Yan�nda ya�da k�zart�lm�� patatesle servis edilir. Patates k�t� bir yiyecek de�ildir. Ancak ya��n i�ine girdi�inde i�te o zaman k�t� hale gelir. Bir de yan�nda �ekerli bir i�ecekle i�ildi�inde kalori bombas� olur. Kan �ekerimizi ve kan ya�lar�m�z� h�zl� y�kseltir. Uzun vadede s�rekli t�ketilirse damarlar �zerine �ok zararl� etkileri olur.
Etli pizza kolesterol bombas�
Mesela bir dilim pizzay� inceledi�imizde, 1 dilim ekmek �zerine koyulan ya�l� bir peynir, �zerine ya�l� bir sos ve �zerine ya� oran� y�ksek �ark�teri �r�nleri koyulur. Bu asl�nda yine bir nevi kolesterol bombas�d�r. Bir insan oturdu�unda en az iki-�� dilim pizzay� �ekerli bir i�ecekle birlikte t�ketir. Bu da ayn� �ekilde s�rekli t�ketim halinde, kan ya�lar�n� y�kseltir ve damarlar �zerine harap edici etkisi olur.
En sa�l�kl� mutfak
Beslenme ile ilgili ara�t�rmalar artt�k�a otuz y�l �nceki mutfa��n en sa�l�kl� mutfak oldu�unu g�r�yoruz. Geneti�i de�i�tirilmemi�, hormon kullan�lmam�� sebzeler-meyveler, do�ada otlayarak b�y�yen hayvan etleri, yumurtalar�, s�tleri, mahalle bakkallar�, annelerimizin tencerede yap��� yemekler ve bu yemeklerin sefertaslar� i�inde i�yerlerine g�t�r�lmesi… Kendi yiyece�imizi kendimiz pi�irelim ve haz�r g�dalar� �ok s�k t�ketmemeye �al��al�m.
21.1.2015 - 16404
|