S�caklar etkisini art�r�rken ki�ilerin dikkat etmesi gereken konular�n ba��nda beslenme geliyor. Do�ru bir beslenme y�ntemiyle konforlu bir yaz d�nemi ge�irmek m�mk�n. �zellikle kalp ve tansiyon hastalar�n�n yaz d�nemlerinde beslenme konusunda �ok dikkatli olmas� gerekiyor.
Artan s�caklarda beslenme ve s�v� t�ketimi konusunda basit y�ntemlerle sa�l�kl� bir yaz d�nemi ge�irilebilece�inin alt�n� �izen Ac�badem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman� Do�. Dr. Cem Ar�t�rk, "Yaz aylar�n�n gelmesi ile birlikte hava s�cakl�klar� y�kselmeye ba�lad�.
�zellikle �stanbul gibi metropollerde, ye�il alanlar�n k�s�tl�l���ndan dolay� hissedilen s�cakl�klar g�nl�k hayat� olumsuz etkileyebilecek seviyelere ula�abiliyor. Kalp hastalar�, ya�l�lar, bebekler gibi s�cak havalardan etkilenme ihtimali y�ksek olan ki�ilerin �zellikle dikkat etmesi gereken bir �� ay var �n�m�zde. Al�nabilecek basit �nlemlerle yaz aylar�n� rahat ge�irmek m�mk�n. Beslenme konusu yaz aylar�nda daha da �nem kazanmakta " dedi.
Dr. Cem Ar�t�rk sa�l�kl�, sorundan uzak bir yaz d�nemi i�in 7 beslenme �nerisi tavsiye ediyor.
1. S�v� al�m�na �zen g�sterin.
Kilo, boy, ya�, cinsiyet ve var olan hastal�klara g�re de�i�iklik g�stermekle birlikte yaz aylar�nda g�nde 2,5-3 litre su t�ketmek gerekiyor. Su haricinde miktar�na dikkat etmek �zere taze meyve sular�, ayran, soda, maden suyu, �ay, meyve �aylar� ve kahve de t�ketilebilir. Tansiyon, kalp hastal��� gibi kronik hastal�klar� olanlar�n ise hekimlerinin tavsiyelerine mutlaka uymas� gerekli.
2. S�v� i�eri�i y�ksek meyve ve sebzeleri tercih edin.
Salatal�k, karpuz gibi meyve ve sebzeler i�erdikleri s�v� miktar� nedeni ile �zellikle yaz aylar� i�in faydal�d�rlar. S�cak hava nedeni ile kaybedilen v�cut s�v�lar�n�n yerine konmas�nda, bu t�r sebze ve meyveler olduk�a yararl�d�r.
3. Yo�urt yaz aylar�nda besleyici ve iyi bir alternatiftir.
Y�ksek kalsiyum i�eri�i ile hem kemiklerin g��lenmesine hem de metabolizman�n daha h�zl� �al��mas�na yard�mc� olan yo�urt, ayn� zamanda sindirim sistemini de d�zenlemektedir.
4. Sebze t�ketimi haz�ms�zl�k gibi mide ba��rsak problemlerini engeller.
�zellikle hava s�cakl���n�n iyice y�kseldi�i ��len saatlerinde semizotu, fasulye gibi zeytinya�l� sebze yemekleri yemek, mide ba��rsak sistemi a��s�ndan olduk�a faydal�d�r. Bununla birlikte a��r ���nler sebebi ile olu�abilecek kalp ve damar sistemi sorunlar�n�n da �n�ne ge�ilebilecektir.
5. Kahvalt�y� atlamay�n.
Kahvalt� g�n�n en �nemli ���n�d�r. Havan�n g�rece serin oldu�u sabah saatlerinde yap�lan iyi bir kahvalt� ile g�n boyunca gereken enerji al�nmal�d�r. B�ylelikle hem g�n boyunca ihtiyac�m�z olan enerji sa�lanacak hem de g�n i�erisinde tokluk hissi olu�arak �s�n�n y�ksek oldu�u saatlerde a�l�k hissetme ihtimali azalacakt�r.
6. Yiyeceklerin s�cakta beklememesine �zen g�sterin.
Tavuk, yumurta, et ve bal�k gibi besinler s�cakta bekledi�i zaman ba�ta mide-ba��rsak enfeksiyonlar� olmak �zere pek �ok hastal��a davetiye ��karmaktad�r. Bu nedenle yaz d�nemi boyunca besinlerin so�uk zincirine dikkat edin. Evinizde buzdolab�n�zda saklad���n�z besinleri t�ketmeden veya pi�irmeden hemen �nce dolaptan ��karmaya �zen g�sterin.
7. A��r� miktarda alkol t�ketmemeye �zen g�sterin.
�arap gibi i�kilerin belirli miktarlarda t�ketildi�inde �zellikle kalp damar sistemine faydalar� bilinmektedir. Ancak yaz aylar�nda s�v� kayb�n� daha da artt�raca�� i�in, hekiminiz taraf�ndan �nerilen miktar�n �zerinde alkol t�ketmeyin.
19.6.2019 - 39909
|