S�k��m�� ya� h�crelerinin v�cutta yaratt�klar� portakal kabu�u g�r�n�m�yle, kad�nlara k�yafet se�iminde zor anlar ya�atan sel�litler genetik yatk�nl�k ve hormonal nedenlerin yan� s�ra; fazla kilolar, hareketsiz ya�am, hamilelik veya yanl�� beslenme al��kanl�klar�yla tetikleniyor.
Sel�litle m�cadelenin en �nemli ad�mlar�ndan birinin beslenme oldu�unu belirten Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�’nden Dyt. Berna Ertu�, sel�litle verilen sava�ta hangi besinlerin tercih edilmesi gerekti�i ile ilgili bilgi verdi.
Sel�lit olu�umunda ki�inin genetik yap�s� �nemli bir etkendir. Annesinde sel�lit olan bir kad�nda sel�lit g�r�lme olas�l��� olduk�a y�ksektir. Bu durum, kilo problemi olmayan, hatta �ok zay�f kad�nlarda bile, sel�lit g�r�lmesini a��klamaktad�r. �zellikle �strojen hormonu nedeniyle daha �ok kad�nlarda g�r�len sel�litin olu�umunu h�zland�ran di�er fakt�rler ise, kilodaki ani de�i�iklikler, hareketsiz ya�am, ya�a ba�l� cildin ba� dokusunun zay�flamas�, hamilelik ve yanl�� beslenme al��kanl�klar� olarak g�sterilebilir.
�zellikle y�ksek karbonhidratl� ve ya�l� besinlerin t�ketimi sel�lit olu�umunu art�rmaktad�r. Sel�lit problemi ya�ayanlarda fast-food tarz� beslenme al��kanl�klar� yayg�n �ekilde g�zlenmektedir. Damar t�kan�kl�klar�na neden olan trans ya�lar� i�eren sucuk, salam, sosis t�revleri sel�lite yol a�an g�dalar aras�nda yer almaktad�r.
V�cutta su tutulmas�na neden olan tuz ve doymu� ya�lar, cildi s�k�la�t�ran kolajen dokuyu y�karak ciltteki sarkmalar meydana getiren rafine �eker ve fazla t�ketildi�inde do�rudan ya� olarak depolanan alkol de sel�lit nedenlerindendir.
Sel�lit olu�umunu engellemek ve var olan portakal kabu�u g�r�n�m�n� hafifletmek i�in, en etkili tedavi y�ntemlerinden biri de do�ru beslenme al��kanl�klar� kazanmakt�r. T�pk� baz� g�dalar�n sel�liti tetikleyici etkisi oldu�u gibi, baz�lar�n�n ise sel�litle sava�mada olduk�a etkili olduklar� kabul edilmi�tir. Kazan�lmas� gereken beslenme al��kanl�klar�n�n ba��nda su t�ketimi yer almaktad�r. G�n boyu yeterli miktarda su t�ketimiyle kan dola��m� sa�lanmakta ve v�cutta �demin olu�mas� �nlenmektedir. Bu �ekilde v�cutta su toplanmas�n�n ve sarkmalar�n �n�ne ge�erek, sel�lit olu�umunu da engelleyen su, g�nde en az 2-3 litre olarak al�nmas� gereken s�v�n�n b�y�k �o�unlu�unu olu�turmal�d�r.
Sel�lit tedavisinde vitamin ve mineral y�n�nden zengin beslenmek �nemlidir. �zellikle iyi bir antioksidan olan C vitamini, ciltteki kolajen yap�m�nda �nemli bir pay sahibidir. Maydanoz, karnabahar, brokoli, portakal, kivi, limon, �ilek, greyfurt, ye�ilbiber gibi besinler i�eren, C vitamini y�n�nden zengin men�lerle sel�lit tedavisinde etkin sonu�lar al�nabilmektedir. Beslenmede tavuk, yumurta, mantar, p�rasa, bezelye, sar�msak, limon, armut gibi bak�rdan zengin besinlere yer verilmelisine, kan bas�nc�n� d���rerek dola��ma yard�mc� olan muz, karpuz, havu� gibi potasyum bak�m�ndan zengin g�dalar�n t�ketilmesine �zen g�sterilmelidir.
24.5.2011 - 7505
|