Turpgiller’ ailesine dahil olan karnabahar, brokolinin de i�inde oldu�u ‘Brassica olerasea’ �yesi. Bu bol ve ucuz k�� sebzesinin marifetlerini ��rendi�inizde, onu ne kadar az t�ketti�iniz i�in hay�flanacaks�n�z.
En basitinden olduk�a zengin bir C vitamini kayna�� ki di�er ad� askorbik asit olan bu vitaminin s�k aral�klarla al�nmas�n�n etkin anti-oksidan g�c� sayesinde kansere kar�� koruyucu oldu�u a�ikar bir bilimsel ger�ek.. Ama asla etkiler bu kadarla s�n�rl� de�il.
Kanserle dolayl� olarak ba�lant�l� olan iki ayr� etkene kar�� da sava��yor bu g�zel sebze.
Birincisi detoks sistemi, v�cutta biriken bir�ok toksinin bir�ok farkl� kanser t�r�ne davetiye ��kar�yor olmas� bilimsel olarak s�rpriz de�il. Daha �nce de detoksla ilgili yaz�mda bahsetti�im gibi, detoks yapt�rmak i�in �iftliklere kapanman�z gerekmiyor. V�cudun zaten toksin atma mekanizmalar� var; ba��rsaklar, b�brekler ve karaci�er, ne g�zel ki bu g�zel sebze her �� sistemi de �al��t�r�yor. �kinci etken kronik yang�, ge�meyen yang�l� hastal�klar�n daha sonra kanser olu�turma riskinin bulundu�u bilimsel bir ger�ek ve bu sebzenin yang� giderici etkisi de var.
��eri�indeki ‘glukosinolat’ ve baz� fenolik bile�ikler esas kansere kar�� koruyucu etkiden sorumlu, sebzeye kendine has kokuyu ve tad� veren de bask�n olarak yine bu bile�ikler. Karnabahar�n o kendine has kokusundan ho�lanmayan baz� han�mlar buna �are olarak, sebzenin ilk ha�lama suyunu d�k�p, sonra yeme�i pi�irme gibi bir �are bulmu�lar. Ama bu ayn� zamanda etken maddelerin kayb� demek ve dolay�s�yla han�mlar, hi� �nermiyorum bu y�ntemi.
E�er karnabahar� yumurtaya bulay�p, defalarca k�zartmada kullan�lm�� bir ya�da, �zellikle de yaka yaka k�zart�rsan�z, bu sebzenin kendisi kansere sebep olabilir ancak az miktarda suyla buharda hafif ha�lanm�� birka� sap karnabahar� �zellikle et yemeklerinizin yan�nda t�ketmeniz ise sizi mide ve ba��rsak kanserlerine kar�� korur.
14.7.2011 - 8977
|