Bolu �zzet Devlet Hastanesi beslenme ve diyet uzman� Vildan Vural, "Kesinlikle sahurda pilav, makarna ve �ok ya�l� et yemekleri �nermiyoruz." dedi.
|
|
|
|
|
|
Vural, "Sahurda yenilen a��r yemekler kalp hastal�klar� i�in birinci derece risk " dedi.
Bolu �zzet Baysal Devlet Hastanesi beslenme ve diyet uzman� Vildan Vural, Ramazan ay�nda, sahur ve iftarda nas�l beslenilmesi gerekti�i konusunda bilgiler verdi. Vural, Ramazan ay�n�n son 10 y�ld�r yaz aylar�na denk geldi�ini belirterek, insanlar�n uzun s�re oru� tutuldu�unu ve bu sebeple mutlaka sahur yap�lmas� gerekti�ini s�yledi. Vural, iftar ve sahur aras�na bir de ara ���n yap�larak oru� tutulmas�n�n daha faydal� oldu�unu belirterek, "Sahur, iftar ve daha sonra yap�lan ara ���nle hem dengeli s�v� al�m� hem de dengeli beslenme sa�lanmal�d�r. Mutlaka sahura kalk�lmal�. Sonras�nda iftarda �ok abartmadan, a��r beslenmeden, �ok can�m�z�n istedi�i gibi de�il de olmas� gereken gibi beslenerek sonras�nda da bir ara ���n yaparak asl�nda g�n tamamlanmal�. Ramazan ay�nda s�v� t�ketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bizim istedi�imiz 2 litrenin alt�nda s�v� t�ketilmemesi. Ama maalesef ramazanda bunu yapamad���m�z i�in en az 1-1,5 litre aras�nda tutal�m. �ftara �orbayla ba�layarak, komposto, ayran, cac�kla takviye ederek, sonras�nda ufak miktarlarda �ay kahve t�ketimi olabilir. Belki meyvesiz sodalar da t�ketilerek 2 litre tamamlanabilir. " dedi.
P�LAV, MAKARNA VE ET YEMEKLER�NE D�KKAT
Vural, �zelikle pilav ve makarna ile et yemeklerine yemeye d��k�n olan T�rk toplumunun ramazanda yediklerine daha fazla dikkat etmesi gerekti�ini ifade ederek, �u tavsiyelerde bulundu:
"�zellikle erkekler g�n i�inde tok kalmak i�in sahurda pilav ve makarna t�ketmek istiyor ya da et yemeklerine d��k�nl�k oluyor. Kesinlikle sahurda pilav, makarna ve �ok ya�l� et yemekleri �nermiyoruz. Sahurda yenilen a��r yemekler kalp hastal�klar� i�in birinci derece risk. Ayr�ca, sahurda yemek yedikten sonra en fazla yar�m saat, 45 dakikadan sonra yat�ld��� i�in sahurda hafif �eyler yenmeli. "
9.5.2019 1 - 39367
|
|