"Bu s�re�te tercih edilecek yiyecekler ve i�ecekler, g�n i�inde ya�am kalitemizi etkiledi�i kadar, kan �ekerimiz, tansiyonumuz ve kolesterol de�erlerimiz gibi metabolik g�stergelere de etki edebilmektedir. �nerildi�i �ekilde saat d�zeni olu�turan ve besin tercihinde bulunan bireylerde di�er aylara k�yasla �ok daha iyi metabolik sonu�lar al�nd���, kan �eker ortalamalar� ve kolesterol de�erlerinin de iyile�ti�i g�sterilmi�tir. "
MUTLAKA SAHURA KALKIN
Binnur Okan Bak�r, Ramazanda beslenmeye ili�kin �u �nerilerde bulundu:
Sahura kalk�larak oru� tutun.
�ftar�, iki k���k ana ���n �eklinde yap�n.
�ftar sonras�nda k�l�nacak teravi namaz� veya 30 dakikakl�k y�r�y��ler hem kan �eker dengesi hem de a��rl�k y�netimi i�in fayda sa�lar.
Ge� yatan bireyler, iftardan 2 ila 3 saat sonra da ara ���n yapmal�.
Erken yatan ve sahura kalkan bireylerde, sahurla birlikte g�nde toplam 3 ���n beslenilmesi yeterlidir.
���nlerde hem besin ��esi, hem posa (lif), hem de s�v� al�m�na katk�da bulunacak besinleri se�in.
Tur�u, salamura gibi �ok tuzlu yiyeceklerden, k�zartma, kavurma gibi �ok ya�l� besinlerden ve sosis, sucuk, salam gibi i�lenmi� et �r�nlerinden ka��n�n.
Sahurda yumurta ve yeterli miktarda �ok tuzlu olmayan peynir; s�v� i�eri�i y�ksek olan domates, salatal�k, biber gibi sebzeler; karpuz gibi meyveleri tercih edin.
E�er kuru veya taze meyve t�ketecekseniz, ekme�i azalt�n.
G�n boyu kan �ekerini dengelemeye yard�mc� olmas� i�in ekme�i i�lenmemi�, tam taneli tah�ll�lardan tercih edin.
�kiye b�lece�iniz iftarda �nce, �ok abartmadan hurma, zeytin, peynir ve tam taneli ekmek ile iftariyelikler tercih edin veya �orba ile birlikte salata ve yo�urt t�ketin. �kinci k�s�mda ise ha�lanm��, f�r�n veya �zgara olarak pi�mi� et, tavuk veya bal�kla beraber, salata ve sebze yemekleri yenebilir.
Yine iftarda meyve t�ketimi yapacaksan�z ekmek t�ketimini s�n�rland�r�n.
�ftardan 2-3 saat sonra ara ���n yap�lacaksa, bu ���nde mevsim meyve ve sebzeleri ile birlikte protein ve kalsiyum a��s�ndan zengin olan s�t, yo�urt, peynir gibi besinleri tercin edin.
8.6.2017 0 - 27527
|