Herkes marketlerde ve pazarlarda filelerini doldurdu�u g�da maddelerini g�nl�k ve sa�l�kl� olmas�na dikkat eder. Ama bazen olduk�a sa�l�kl� g�r�len g�dalar g�r�nd��� kadar sa�l�kl� olmaya biliyor. Anadolu Sa�l�k Merkezi Beslenme ve Diyet Uzman� Cemal Ayta� Ak, etten bal��a, meyveden sebzeye her t�rl� g�da maddesinin sa�l�kl� olup olmad���n� kolayca anlaman�n yollar� hakk�nda bilgi verdi.
Meyve ve sebze al�rken mevsim meyvelerinin tercih edilmesi gerekti�ini belirten Cemal Ayta� Ak, kenarlar� d�zg�n, �ekilleri standart ve birbirine benzeyen meyve sebzelerin yerine, bozuk �ekilli, b�y�kl� k���kl� �r�nlerin tercih edilmesi gerekti�ini s�yledi.
Sebze ve meyvelerin hormonlu olup olmad���n� anlaman�n en basit yolunun �r�nlerden al�nan tat oldu�unu belirten Cemal Ayta� Ak �u bilgileri verdi:
“Besinlerin hormonlu olup olmad���n� anlamak asl�nda olduk�a kolayd�r. �rne�in domatesin i�i fazlaca bo�sa, hormonlu oldu�undan ��phelenebilirsiniz. Ayr�ca hormonlu domatesler dik kesildi�inde ortas�nda beyaz ve sert bir tabaka g�r�l�r. Di�er yandan hormonlu biberler a��r� b�y�k ve etli bir g�r�n�me sahiptir, �ekirdekleri bo�, etli k�s�mda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku hakimdir. Hormonlu patl�can�n �ekli bozuktur,yan yana yap���kt�r ve etli k�sm� s�nger gibi koftur. Ayn� �ekilde hormonlu patatesler �ekilsiz ve yumrular� birbirine yap���kt�r ve i�inde kararmalar vard�r. Hormonun en �ok kullan�ld��� di�er bir meyve ise �ilektir. Hormonlu �ilekler a��r� b�y�k, �ift yap���k, i�leri bo� ve �ekilleri birbirine benzer.”
Cemal Ayta� Ak ayr�ca, hormonlu besinlerin uykusuzluk, yorgunluk, ba� a�r�s�, egzama, haf�za kayb�, konsantrasyon eksikli�i, depresyon, ba����kl�k sisteminde zay�fl�k, otoimnun hastal�klar, y�ksek tansiyon, kalp-damar hastal�klar� ve kansere sebep olabilece�ini de s�zlerine ekledi.
Ambalajl� g�dalar�n son kullan�m tarihlerine dikkat edin.
Ambalajl� g�da mamullerinin sa�l�kl� olup olmad���n� ��renmenin en iyi yolu i�eri�ine ve son kullanma tarihine bakmak, a��kta sat�l�yorsa �zelliklerine dikkat etmek. �zellikle ambalajl� etleri al�rken etiket bilgilerinin incelenmesi gerekti�ini dile getiren Cemal Ayta� Ak “Etin ismi, miktar�, �retici ve paketleyici firman�n ad�, seri numaras�, �retim, izin tarihi, �r�n� koruma ko�ullar�na dikkat edilmeli. Tar�m ve K�y ��leri Bakanl���’n�n izni ile �retildi�ine dair ibaresi olan ve en �nemlisi son kullanma tarihi olan �r�nler tercih edilmeli.
Ambalaj� delinmi� etlerin kesinlikle al�nmamas� gerekir. E�er a��k et al�n�yorsa rengi mutlaka kontrol edilmeli ve et mutlaka koklanmal�. Bozuk et kokusu olduk�a keskin oldu�undan �r�n�n bozuk olup olmad��� anla��labilir” diye konu�tu.
Bayat bal��� da anlaman�n olduk�a kolay oldu�unu vurgulayan Cemal ayta� Ak, taze bal���n solunga�lar�n�n k�rm�z�, g�zlerinin parlak ve pullar�n�n yap���k oldu�unu, bayat bal���n�n etinin ise olduk�a yumu�ak oldu�unu s�zlerine ekledi.
12.12.2010 - 3491
|