�efler Birli�i Ba�kan Yard�mc�s� Ali R�za D�lkele�, T�rkiye'de Avrupa ��k��l� 'minimalist mutfak' ak�m�n�n ba�lad���n� belirterek, "Minimalist mutfak sade ancak s�rlar�n detayda gizli oldu�u bir ak�m " dedi. Minimalist mutfakta yeme�in besin de�erinden sofradaki sunumuna, renk uyumuna kadar her �eyin incelikle d���n�ld���n� ifade eden D�lkele�, "Yenilik�i mutfakla birlikte gelen bu ak�m� biz �efler olarak benimsiyoruz.
Bu ak�mdaki ama� sa�l�kl� yemekler yapabilmek, kullan�lan malzemeleri iyi se�ebilmek, sa�l�kl� pi�irme tekniklerini kullanmak. Art�k ak�ll� f�r�nlarda, gastronom kaplarda sa�l�kl� yemek pi�irmek �nem kazanmaya ba�lad�. Eski korsan ocaklar yok oluyor.
Ayr�ca iki ya da �� mutfaktan tatlar� tek tabakta sunmaya ba�lad�k. �rne�in, Asya mutfa��ndan soya sosu ile T�rk mutfa��ndan et soteyi farkl� bir k�vamda pi�irip sunuyoruz " �eklinde konu�tu.
D�lkele�, de�i�ik televizyon kanallar�nda yay�nlanan 'Yemekteyiz' programlar�n�n olumsuz t�m yanlar�na kar��n masa k�lt�r�, yemek yapma keyfi ve yemek masas�nda sohbet e�li�inde uzun s�re oturmay� benimsetme a��s�ndan izleyenlere katk�da bulundu�unu da kaydetti.
Fast food'un art�k geriye d���� g�sterdi�ini de vurgulayan D�lkele�, h�zl� ayak�st� yemek yemeye y�nelik bu sistemin bitece�inin asl�nda �nceden bilindi�ini s�yledi. Fast food firmalar�n�n bu durumu d�zeltmek i�in m�n�lerini de�i�tirdi�ini, yeni �r�nler yaratmaya �al��t�klar�n� anlatan D�lkele�, "Kaybetmi� olduklar� potansiyeli yakalamaya �al���yorlar.
Ancak fast food son demlerini ya��yor " dedi. B�y�k al��veri� merkezlerinin yemek b�l�mlerinde daha �nce fast food'un a��rl�kl� oldu�unu belirten D�lkele�, bug�n bu tip al��veri� merkezlerinde art�k T�rk mutfa��, hafif yemeklerden olu�an a��k b�felerin yer ald���n� hat�rlatt�.
Yeme�in bir k�lt�r oldu�unu vurgulayan D�lkele�, "�nemli olan h�zl� kar�n doyurmak de�il, damak tad�n�n �n planda oldu�u, yenen yeme�inin tad�na var�ld��� ve masada daha uzun s�re ge�irildi�i yemekler art�k benimsenmeye ba�lad� " diye konu�tu.
�efler Birli�i'nde halen 75'i �ef olmak �zere 150 �yesi bulundu�unu da anlatan Ba�kan Yard�mc�s� Ali R�za D�lkele�, 2010 y�l� hedefleri aras�ndaki en �nemli projenin 'Mutfak Akademisi' oldu�unu belirtti. T�rkiye'de son y�llarda yemek okullar�n�n a��lmaya ba�land���n� ve bunun b�y�k ilgi g�rd���n� hat�rlatan D�lkele�, "Mutfak Akademisi i�in son iki y�ld�r haz�rl�k yap�yorduk. 2010 y�l�nda bunu hayata ge�irece�iz.
Buras� bir okul olacak. �efler Birli�i'nden �efler ders verecek. Bu akademiyi bitirenler sertifikal� a��� olacak. Ayr�ca 1 ayl�k k�sa d�nem kurslarda ise, mutfa�� seven ve de�i�ik tatlar ��renmek isteyenlere ders verece�iz " dedi.
21.2.2011 - 5402
|