Di� geli�imi anne karn�nda ba�l�yor ve ergenlik �a��na kadar s�r�yor. Bu d�nemden sonra di� geli�imi olmuyor. Bu nedenle var olan di�lerin korunmas� �nem ta��yor. Sa�l�kl� ve dengeli beslenmenin di� sa�l��� a��s�ndan da �ok �nemli oldu�unu belirten Diyetisyen Canan Aksoy, sa�l�kl� di�ler i�in beslenmede nelere dikkat edilmesi gerekti�ini ��yle anlat�yor:
Anne karn�ndan ba�layarak di� sa�l���n� korumada en �nemli mineral kalsiyumdur. Bu nedenle yeterli kalsiyum al�m�na dikkat edilmelidir. S�t, yo�urt, peynir, kefir, koyu ye�il yaprakl� sebzeler kalsiyumdan zengindir.0-3 ya�ta florun yeterli al�nmas�n�n gelecekte olu�acak di� ��r�melerini �nledi�ini ispatlayan yay�nlar bulunmaktad�r.
Flor al�m� suyla ger�ekle�ir. Bu d�nemde florun yeterli al�nmas�, di�lerin ��r��e kar�� direncini art�r�r.
Anne karn�ndan ba�layarak yeterli D vitamini al�m�n�n di� yap�s�n� g��lendirdi�ini biliyoruz. D vitaminin en �nemli kayna�� g�ne�tir. Bu nedenle her g�n yar�m saat a��k havada olmaya gayret edilmelidir. Fosfor ise di� geli�iminde �nemli rol oynayan bir ba�ka mineraldir.
Proteinden zengin g�dalarda genelde fosfor oran� da y�ksektir. G�nl�k beslenmenizde protein al�m�n�z (et-tavuk-bal�k-s�t-s�t �r�nleri-kurubaklagiller) yeterliyse yeterli fosforu da al�yorsunuz demektir.
Gazl� i�ecekler, di�leri a��nd�r�r. Bu y�zden gazoz, meyve sular�, soda gibi i�eceklerden uzak durmaya �al���n. �ay-kahve gibi renkli i�ecekler di� yap�s�n�n sararmas�na sebep olur, bu da estetik olarak ho� bir g�r�nt� yaratmaz.
�ay kahve t�ketiminize dikkat edin. �eker ve �ekerli besinlerin, �zellikle uzun s�re a��zda tutularak yenilen sert �ekerlemelerin di� ��r�klerini art�rd���n� biliyoruz. Beslenmenizde a��z floras�n� bozarak di� ��r�melerini kolayla�t�ran basit �ekerlere �ok fazla yer vermemeye �al���n.
Elma, havu�, ayva gibi sert besinlerin �s�r�larak yenmesi di� etlerini g��lendirdi�i gibi di�lerin mekanik temizlenmesini de sa�lar. Bu tarz meyveleri �s�rarak yemeye �zen g�sterin. Yemeklerden sonra veya bir �ey at��t�rd�ktan sonra su i�meye �al���n.
Besinlerin renklerinin di� minelerinize ge�i�ini azaltaca�� gibi a��z i�i asiditesini de korumaya yard�mc� olur. Peynir i�erdi�i kalsiyum fosfat sayesinde a��z i�indeki asiditeyi azaltarak, s�t ve yo�urtsa i�erdi�i kalsiyum ve kazein sayesinde di� ��r�klerini engellemeye yard�mc� olmaktad�r. A��z ve di� sa�l��� i�in g�nde 2 kere di�lerinizi mutlaka f�r�alay�n.
9.5.2011 1 - 7036
|