�ngiltere n�fusunun y�zde 40’�n�n yapt�rd��� hatta check-up programlar�na dahil edilen, T�rkiye’de de giderek yayg�nla�an bu testler; v�cudumuzda olumsuz etkiler yaratan, hastal�klara, �i�manl��a, kendimizi s�rekli yorgun ve halsiz hissetmenize yol a�an g�dalar� ortaya ��kararak bize yol g�steriyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�’nden Diyetisyen Berna Ertu�, hangi g�daya v�cudumuzun olumsuz tepki g�sterdi�ini belirleyen g�da intolerans� testleri hakk�nda bilgi verdi.
G�n ge�tik�e beslenme kaynakl� sorunlar artmaktad�r. G�dalar�n �retilme ve saklama �ekilleri, tek tip beslenme al��kanl�klar�m�z, strese ve kirli �evresel etkilere maruz kalma, bir �ekilde al�nan toksik maddelerden dolay� insanlar�n ba����kl�k sistemi zay�flamakta ve her t�rl� hastal��a zemin olu�turmaktad�r. Bu da ba��rsak fonksiyonlar�m�z�, yani sindirim sistemimizi etkiler ve yediklerimiz ba����kl�k sistemimiz taraf�ndan yabanc� madde olarak alg�lanabilir.
Ba����kl�k sistemin ki�iye g�re de�i�en g�dalara tepki vermesinden olu�an enflamasyon, farkl� hastal�klara neden olabilir. Bunlar kronik mide ve ba��rsak hastal�klar�, fazla kilolar, kronik yorgunluk sendromu, migren, eklem rahats�zl�klar�, depresyon gibi hastal�klard�r.
Halk aras�nda g�da alerjisi olarak bilinen bir�ok g�da ile ilgili rahats�zl�k asl�nda g�da hassasiyetidir. Belirtileri �ok benzedi�i i�in s�rekli kar��t�r�lan bu iki rahats�zl���n mekanizmalar� ger�ekte �ok farkl�d�r.
G�da intolerans� hemen her ya� grubundaki insanlarda g�r�l�r. Bu tip duyarl�l�klar�n genellikle ya� ilerledik�e baz� g�dalar�n a��r� ve s�rekli t�ketimine ba�l� olarak ortaya ��kt��� veya artt��� bilinir. G�da intolerans rahats�zl�klar� genellikle insan hayat�n� tehdit etmez, ancak ya�am kalitesini d���r�r. Alerjik reaksiyonlardan farkl� olarak, belirtileri t�ketilen g�dan�n miktar�na ba�l� olarak ortaya ��kar. Az miktarda al�nan g�dalara kar�� reaksiyon geli�mez.
Son y�llarda geli�tirilen g�da intolerans testleriyle insanlarda duyarl�l��a neden olan g�da veya g�da katk� maddeleri kolayl�kla belirlenebilir. �ntoleransa neden olan g�dalar�n beslenme programlar�ndan belirli bir s�re tamamen ��kar�lmas� veya azalt�lm�� oranlarda kullan�lmas� ile bu gibi rahats�zl�klardan uzakla��labilinir.
G�n i�erisinde beslenirken yedi�imiz her besin maddesi sindirim sistemimiz taraf�ndan her zaman ayn� �ekilde sindirilemez. Bu besin maddeleri aras�nda sindirilmeyen yiyecekler v�cudumuz taraf�ndan kullan�lmaz. Sindirilmeyen yiyecek maddelerinin bir k�sm� ya�a d�n���r, bir k�sm� da toksik duruma ge�er.
Ya�a d�n��en yiyecek maddeleri kilo almam�za neden olur. Bu test sayesinde g�nl�k beslenmenizde kulland���n�z g�dalara kar�� intolerans�n�z�n olup olmad���n� belirleyebilirsiniz. Her g�da maddesi herkeste ayn� etkiyi yaratmaz, kimi i�in sa�l�kl� olan bir besin ba�kas� i�in tehlikeli olabilir.
13.12.2010 - 3543
|