Sa�l�k Bakanl���ndan Ramazanda Beslenme Uyar�s�

Sa�l�k Bakanl���nca, ramazan boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin s�rd�r�lebilmesi i�in g�n�n oru� tutulmayan b�l�m�nde en az iki ���n�n tamamlanmas� ve sahur ���n�n�n atlanmamas� gerekti�i uyar�s�nda bulunuldu.

Saðlýk Bakanlýðýndan Ramazanda Beslenme Uyarýsý

Sa�l�k Bakanl���nca, ramazan boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin s�rd�r�lebilmesi i�in g�n�n oru� tutulmayan b�l�m�nde en az iki ���n�n tamamlanmas� ve sahur ���n�n�n atlanmamas� gerekti�i uyar�s�nda bulunuldu.

Bakanl�ktan yap�lan yaz�l� a��klamada, Ramazan'�n oru� tutanlar i�in beslenme ve ya�am �eklinin de�i�ti�i bir ay oldu�u, yeterli ve dengeli beslenmenin s�rd�r�lebilmesi i�in g�n�n oru� tutulmayan b�l�m�nde en az iki ���n�n tamamlanmas� ve sahur ���n�n�n atlanmamas� gerekti�i bildirildi.

Sahura kalk�lmamas�n�n ya da sahurda sadece su i�ilmesinin zararl� oldu�unun alt� �izilen a��klamada, �u bilgilere yer verildi:

"��nk� bu beslenme tarz� yakla��k 16 saat olan a�l���, ortalama 20 saate ��karmaktad�r. Bu da a�l�k kan �ekerinin daha erken saatlerde d��mesine ve buna ba�l� olarak g�n�n daha verimsiz ge�mesine neden olmaktad�r. Bu durumun aksine e�er sahur ���n�, a��r yemeklerden olu�ursa gece metabolizma h�z� d��t��� i�in yemeklerin ya�a d�n��me h�z� ve kilo alma riski artmaktad�r. Bu nedenle sahura mutlaka kalk�lmal�.

Sahurda s�t, yo�urt, peynir, yumurta, tam tah�ll� ekmekler gibi besinlerden olu�an hafif bir kahvalt� yap�labilir ya da �orba, zeytinya�l� yemekler, yo�urt ve salatadan olu�an bir ���n tercih edilebilir. G�n i�erisinde a��r� ac�kma problemi olanlar�n midenin bo�alma s�resini uzatarak ac�kmay� geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilav� gibi yemekleri t�ketmesi; a��r� ya�l�, tuzlu ve a��r yemekler ile hamur i�lerinden uzak durulmas� uygun olacakt�r."

�ftarda yiyecek t�ketiminde a��r�ya ka��lmamal�

�ftarda da t�ketilen yiyecek miktar�n�n �nemli oldu�u an�msat�larak, oru� tutanlarda iftarda kan �ekeri �ok d���k oldu�undan k�sa s�rede �ok miktarda besin t�ketme iste�i do�abildi�i belirtildi.

H�zl� ve �ok y�ksek miktarda besin t�ketilmemesi gerekti�i hat�rlat�larak, doygunluk hissinin yemekten 15-20 dakika sonra fark edildi�i aktar�ld�. �ok h�zl� yemek yenildi�inde bu s�rede fazla miktarda enerjisi y�ksek besinler yenildi�ini ve bu durumun hem sa�l�k a��s�ndan risk olu�turabildi�i hem de ilerleyen g�nlerde kilo al�m�na zemin haz�rlayabildi�i ifade edildi.

S�v� t�ketimine dikkat!

S�cakl�klar�n etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince s�v� al�nmazsa su ve mineral kayb� sonucu, bay�lma, bulant�, ba� d�nmesi gibi sa�l�k problemleri ya�anabildi�ine dikkat �ekilerek, "G�nde ortalama en az 2-2,5 litre su i�meye, bununla birlikte ramazan ay�nda s�v� ihtiyac�n� da kar��layacak ayran, taze s�k�lm�� meyve-sebze sular�, sade soda gibi s�k s�k t�ketmeye �zen g�sterilmeli." bilgisine yer verildi.

Oru� tutanlar i�in beslenme �nerileri

A��klamada, oru� tutanlar i�in beslenme �nerileri ise �u �ekilde s�raland�:

"Oru� tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye �zen g�sterin. Tek seferde b�y�k porsiyonlar yerine, iftardan sonra aral�klarla ile her seferinde azar azar k���k porsiyonlar �eklinde beslenin. Yemeklerinizi h�zl� yemekten ka��n�n, yava� yava� ve iyice �i�neyerek t�ketin. Sahur ���n�n�z� atlamay�n, mutlaka yap�n. Sahurda s�t, yo�urt, peynir, yumurta, tam tah�ll� ekmekler gibi yiyeceklerden olu�an hafif bir kahvalt� yapabilir ya da �orba, zeytinya�l� yemekler, yo�urt ve salatadan olu�an bir ���n tercih edebilirsiniz.

�ftara peynir, domates, zeytin gibi kahvalt�l�klar veya �orba gibi hafif yemeklerle ba�lay�p 10-15 dakika sonra az ya�l� et yeme�i, sebze yeme�i veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan �ekerini dengeli bir �ekilde y�kselten besinler tercih edin. �ftarda a��r� �erbetli, ya�l� tatl�lar yerine s�tl� tatl�lar veya meyve tatl�lar� tercih edin.

Susama hissi duymasan�z bile iftar ve sahur aras�nda s�k s�k su i�in. Suya ek olarak kafein i�eren i�ecekler yerine de s�t, ayran, sade soda, taze s�k�lm�� meyve-sebze sular�, �hlamur ve ku�burnu gibi bitki �aylar� tercih edebilirsiniz."

Yemekleri pi�irme y�ntemlerine de dikkat edilmeli

Sa�l�k beslenmede yemeklerin pi�irilme �ekillerinin de �nemli oldu�u vurgulanarak, �zellikle �zgara, ha�lama, f�r�nda, bu�ulama gibi sa�l�kl� y�ntemlerle haz�rlanan yemeklerin tercih edilmesi gerekti�i belirtildi.

Kavrulmu�, k�zart�lm�� ve t�ts�lenmi� yemeklerden uzak durulmas�, iftardan 1-2 saat sonra k�sa mesafeli y�r�y�� yap�lmas�, beslenme d�zenindeki de�i�ikliklere ba�l� olarak olu�abilecek kab�zl��� �nlemek i�in s�v� t�ketilmesi gerekti�i kaydedildi. Yemeklerde lif oran� y�ksek yiyecekler ve ara ���nlerde de taze ve kuru meyveler, ho�af ve kompostolar, hurma, ceviz, f�nd�k, badem gibi kuru yemi�lerin tercih edilmesi �nerisinde bulunuldu.

14.5.2018 - 33123



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]