SA�LIK Bakanl���, Ramazan ay�nda beslenme d�zeninde meydana gelen de�i�iklikler ve bayramda daha fazla yemek yeme istedi�i nedeniyle baz� sindirim sistemi rahats�zl�klar�n�n ortaya ��kabilece�ini belirterek,�bayram ve sonras� i�in sa�l�kl� beslenme �nerilerinde bulundu. Sa�l�k Bakanl���'n�n a��klamas�nda, �eker, �ikolata, tatl�, hamur i�leri gibi geleneksel bayram ikramlar�n�n�kan �ekerini h�zla y�kselten ve enerji i�eri�i y�ksek g�dalar oldu�una dikkat �ekilerek,�"Bayram ziyaretlerinde sunulan bu ikramlara dikkat edilmeli, a��r�ya ka��lmamal�, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamal�" denildi. Bakanl�k a��klamas�nda, bayram ve sonras�nda a��rl�kl� olarak be� temel besin grubunda yer alan besinlerin tercih edilmesi gerekti�i belirtilerek, vatanda�lar�n s�t, et, sebze, meyve ve tah�l grubundan besinleri t�ketmeleri �nerildi. Ramazan Bayram�'nda beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri belirten�Sa�l�k Bakanl��� a��klamas�nda �unlar kaydedildi: "Ramazan ay�n�n sonlanmas� ile t�ketilecek yiyeceklerin miktar� aniden art�r�lmamal�d�r. ���n aralar� en az 2, en fazla 4-5 saat olacak �ekilde d�zenlemelidir. Buna g�re ���n say�s� 3 olarak planlanabilir. Gerekti�inde ara ���nlerde taze meyveler ya da az �ekerli ho�af/kompostolar, ayran, kefir gibi i�ecekler beslenme d�zenine eklenebilir. Bayram sabah� hafif bir kahvalt� ile g�ne ba�lanmal�d�r. Kahvalt�da k�zartma, kavurma y�ntemleriyle pi�irilmi� besinler yenmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatl� ikram� olaca��ndan kahvalt�da �eker, bal ve bunun gibi tatl� besinlerin bulundurulmamas� yararl� olacakt�r. Domates, salatal�k, maydanoz, taze biber vb. �i� sebzeler bolca t�ketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Ha�lanm�� yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. ya�l� besinlerden, b�rek vb. hamur i�i g�dalardan sak�n�lmal�d�r. Ekmek olarak tam tah�l ekmeklerinin tercih edilmesi kan �ekerini kontrol alt�nda tutar ve tokluk hissi verir." "Besinler iyi �i�nenmeli, yemekler h�zl� yenmemelidir" uyar�s�nda da bulunan Sa�l�k Bakanl���'n�n a��klamas�nda��unlara dikkat �ekildi: "Ramazan Bayram� s�resince mide ve ba��rsak rahats�zl�klar� ya�anmamas� i�in fazla �eker ve �ekerli g�dalar�n (tatl�lar, �ikolata vb.) t�ketimine dikkat edilmeli, �evrenin �srarc� tutumlar�ndan ve a��r� yeme e�iliminden m�mk�n oldu�unca uzak durulmal�d�r. �zellikle bayramda tatl� t�ketimi �ok isteniyorsa hamurlu, �erbetli tatl�lar yerine k���k porsiyonlar halinde s�tl� tatl�lar, taze veya az miktarda kuru meyveler; �erbetler yerine �ekersiz veya az �ekerli komposto/ho�af sular�, az �ekerli limonata, ayran gibi i�ecekler sunulmal�d�r. Sindirim sisteminin d�zenli �al��mas� ve kab�zl�ktan korunmak i�in lif (posa) i�eri�i y�ksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller t�ketilmelidir. Yeti�kin bireyler imkanlar dahilinde g�nde 5 porsiyon sebze ve meyve t�ketmelidirler. Diyabet, kalp-damar hastal�klar�, y�ksek tansiyon gibi kronik hastal��� olanlar uygulad�klar� diyete bayram s�resince de uymaya �zen g�stermelidirler. Ramazan ay� boyunca su ve s�v� t�ketimin azalmas�ndan dolay� v�cutta olu�abilen s�v� kayb�n�n yerine konmas� i�in g�nde en az 2-2,5 litre s�v� al�nmal�; ���nlere su, ayran, az �ekerli limonata, az �ekerli/�ekersiz komposto/ho�af gibi s�v� g�dalar eklenmelidir. T�m bireyler �zellikle de ya�l� ve tansiyon hastas� olanlar �ay, kahve gibi kafein i�eri�i y�ksek i�ecekleri g�n boyu fazla miktarda t�ketmemelidirler. Ramazan boyunca gece kalk�p sahur yeme�i yemek, Ramazan'dan sonra gece yeme al��kanl��� �eklinde s�rd�r�lmemelidir. Ramazan ay� boyunca enerji harcamamak i�in azalt�lan fiziksel aktivitenin bu d�nemin sonlanmas�yla birlikte artt�r�lmas� olduk�a �nemlidir." BAYRAM Z�YARETLER�NE Y�R�YEREK G�D�LMES� TERC�H ED�LMEL� Sa�l�k Bakanl��� a��klamas�nda, m�mk�n oldu�unca bayram ziyaretlerine y�r�yerek gidilmesinin tercih edilmesi gerekti�ini vurgulanarak ��yle denildi: "Fiziksel aktivitenin kan �ekeri ve kolesterol� azaltmaya, kilo kaybetmeye ve ba��rsak hareketlerini art�rmaya yard�mc� oldu�u unutulmamal�d�r. Fiziksel aktivitenin art�r�lmas� ad�na haftada 5 g�n en az 30 dakikal�k orta �iddette fiziksel aktivite yap�lmal�d�r." - Ankara
13.6.2018 - 33635
|