Koronavir�se kar�� Sa�l�k Bakanl���nca belirlenen tedbirlere ek olarak; 'mevsimlik tar�m i��ilerine y�nelik al�nmas� gereken �nlemler', 'i� yerlerine y�nelik al�nmas� gereken genel �nlemler', 'i� yerlerinde m��terilere y�nelik al�nmas� gereken genel �nlemler', 'i� yerlerinde personele y�nelik al�nmas� gereken genel �nlemler', 'havalimanlar�ndaki g�venlik kontrol ve pasaport memurlar�na y�nelik al�nmas� gereken �nlemler', 'i� yerlerinde �al��an g�venlik g�revlilerine y�nelik al�nmas� gereken genel �nlemler' ba�l�klarda yer ald�. ��te ayr�nt�lar... �� YERLER�NDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR NELER?Covid-19 vir�s�n�n kolay bula�ma �zelli�i sebebiyle Sa�l�k Bakanl���, i� yerlerinin �al��anlar� a��s�ndan uygulamas� gereken maddeleri s�ralad�: � �� yerinde 10 ve daha fazla personel �al���yorsa COVID-19'dan sorumlu bir personel g�revlendirilmelidir. � Personelin COVID-19'un bula�ma yollar� ve korunma �nlemleri konusunda bilgilenmesi sa�lanmal�d�r. � Ate�, �ks�r�k, burun ak�nt�s�, solunum s�k�nt�s� belirtileri olan �al��anlar t�bbi maske tak�larak COVID-19 y�n�nden de�erlendirilmek �zere sa�l�k kurumuna y�nlendirilmelidir. � COVID-19 tan�s� alan ve tedavisi tamamlanan �al��anlar Sa�l�k Bakanl��� COVID-19 Rehberindeki kurallara g�re y�netilmelidir. � Personelin t�m� kural�na uygun olarak a��z ve burnu kapatacak �ekilde maske takmal�, maske nemlendik�e ya da kirlendik�e de�i�tirmelidir. Yeni maske tak�l�rken eller y�kanmal� veya el antisepti�i kullan�lmal�d�r. � M��teri ile en az 1 metre sosyal mesafe korunmal�d�r. M��teriye �r�n�n tan�t�lmas�, g�sterilmesi gibi mesafenin korunamad��� durumlarda t�bbi maskeye ek olarak y�z koruyucu da kullan�lmal�d�r. � Personelin el hijyenine dikkat etmesi sa�lanmal�d�r. El hijyenini sa�lamak i�in, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla y�kanmal�, su ve sabunun olmad��� durumlarda el antisepti�i kullan�lmal�d�r. Antiseptik i�eren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. � Yalanc� g�ven hissi olu�turarak COVID-19 bula�ma riskini artt�rabilece�i i�in, temizlik personeli, bula��k y�kayanlar, et ve et �r�nleri ile paketlenmemi� g�da sat���nda �al��an personel haricindeki �al��anlar�n eldiven kullan�m� �nerilmemektedir. Personel eldivenli iken herhangi bir yere dokunmamal�d�r. � Temizlik yapan personelin t�bbi maske ve eldiven kullanmas� sa�lanmal�d�r. Temizlik sonras�nda personel maske ve eldivenlerini ��kar�p i� yerindeki ��p kutusuna atmal�, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla y�kamal�d�r. � Personel dinlenme alanlar�nda en az 1 metrelik sosyal mesafeyi korumal� ve maske takmay� s�rd�rmelidir. Yemek yerken ya da su/�ay/kahve i�ilirken, maske ��kar�laca�� i�in bunun yap�ld��� kapal� alanda Sa�l�k Bakanl��� taraf�ndan haz�rlanan "Salg�n Y�netimi ve �al��ma Rehberi"nde yer alan kantin ve kafeteryalarla ilgili uyar�lar dikkate al�nmal�d�r. � G�venlik g�revlileri i�in "Salg�n Y�netimi ve �al��ma Rehberi"nde yer alan g�venlik g�revlileri ile ilgili uyar�lar dikkate al�nmal�d�r. TARIM ����LER�NE Y�NEL�K TEDB�RLERTar�msal �retim faaliyetlerinin aksat�lmadan y�r�t�lmesi amac�yla Mevsimlik Tar�m ���ileri (MT�) e� ve aileleri i�in a�a��daki genel kurallar belirlenmi�tir: � MT�'lerinin var���ndan sonra COVID-19 ile genel enfeksiyondan korunma ve kontrol �nlemleri hakk�nda M�T'lerine bilgilendirme yap�l�r. � El hijyeni, el y�kama ve maske kullan�m� konusunda e�itim yap�lmal�d�r. � MT�'de ba����klama, gebe takibi vb. rutin sa�l�k hizmetlerinin aksat�lmamas�na dikkat edilmelidir. � �l/il�e sa�l�k m�d�rl��� MT�'de hastal�k belirti ve bulgular� ��kt���nda, hangi numaran�n aranaca��n� belirlemeli ve MT� temsilcisine vermelidir. Temsilci, MT�'lerini yerinde de�erlendirmeli ve olas� vaka d���n�ld���nde ilgili numara aranarak T.C. Sa�l�k Bakanl���n�n COVID-19 Rehberine g�re hasta ve temasl� takibi yap�lmal�d�r. � Var�� il/il�esinde uygun alt yap�s� olan sa�l�kl� bar�nma ko�ullar� sa�lanmal�d�r. �ad�rlarda konaklama yap�lmas� durumunda; �ad�rlar aras�nda en az 1,5 metre mesafe olmas� ve �ad�r alan�n�n �ad�rda kalacak ki�i ba��na en az 3 metre kare alan d��ecek b�y�kl�kte olmas� sa�lanmal�d�r. � ��me ve genel kullan�m birlikte d���n�ld���nde, ge�ici yerle�im alanlar�nda 15-40 litre/ki�i g�nl�k suya ihtiya� duyulmaktad�r. � MT�'nin bar�nma ve �al��ma yerlerindeki en �nemli temel gerekliliklerden birisi sa�l�kl� tuvalet sa�lanmas�d�r. Ki�i say�s�na ba�l� olarak tuvalet kabini say�s� minimum 10 ki�iye 1 tuvalet olacak �ekilde planlanmal�d�r. Tuvaletler yerle�im alan�n�n en az 30-50 metre uza��nda olmal�d�r. � Bar�nma ve �al��ma alanlar�nda bireyler aras�nda sosyal mesafe olan en az 1 metre sa�lanmal�d�r. � Bar�nma ve �al��ma alanlar�nda uygun el y�kama ve banyo olanaklar� standartlar �er�evesinde sa�lanmal�d�r. Y�kanma yerleri; en az 10 ki�iye bir y�kanma muslu�u, 50 ki�iye bir du� (yaz�n du� say�s� 30 ki�iye bir) olacak �ekilde d�zenlenmelidir. � ��plerle temas�n en aza indirilmesi amac�yla belediyeler/il �zel idareleri taraf�ndan ��plerin s�k olarak toplanmas� ve ortam�n hijyen ko�ullar�n�n artt�r�lmas� i�in destek sa�lanmal�d�r. � MT�'nin �al��ma alanlar�na servisle nakledilmeleri s�z konusu ise toplu ula��m ara�lar� ile sosyal mesafe ko�ullar� dikkate al�narak ta��nmalar� i�veren/ arac�lar taraf�ndan sa�lanmal�d�r. � COVID-19 hastal���n�n bula��c�l��� g�z �n�nde bulundurularak MT�'nin yerle�tikleri �ad�r ve �al��ma alanlar�ndan ba�ka b�lgelere, il�elere ve illere izinsiz ge�i� yapmalar� �nlenmelidir. G�VENL�K G�REVL�LER�NE Y�NEL�K �NLEMLER�� gere�i vatanda�a yak�n mesafede bulunmak durumunda olan g�venlik g�revlilerinin buna kar�� �e�itli yollar geli�tirildi: � G�venlik g�revlilerinin y�z y�ze temas olas�l���n� azaltmak i�in cam kabinlerde bulunmalar� �nerilir. � Bu m�mk�n de�ilse kuruma giri� yapanlarla g�venlik g�revlileri aras�nda en az 1 metre mesafeyi sa�layacak �ekilde d�zenleme yap�lmal�d�r. � G�venlik g�revlileri t�bbi maske takmal�d�r. � �st aramas�nda g�revli ki�iler t�bbi maskeye ek olarak g�zl�k /y�z koruyucu ve eldiven gibi ki�isel koruyucu ekipman (KKE) kullanmal�d�r. KKE g�revlinin aktif olarak g�rev yapt��� s�rada kesintisiz olarak kullan�lmal� ve a�a��daki kurallara uyulmal�d�r; � Maskenin burun, a��z ve �eneyi de kapatacak �ekilde tak�lmas�, d�� y�zeyine dokunulmamas�, dokunulur ise alkol i�erikli el antiseptikleri ile el hijyeni sa�lanmal�d�r. � Maske �n y�z�ne dokunulmadan yanlarda yer alan lastiklerinden, ba�c�kl� ise ba�c�klar�ndan tutularak ��kart�lmal� ve el hijyeni sa�lanmal�d�r. � Maskeler nemlendik�e ve kirlendik�e yenileri ile de�i�tirilmeli, sonras�nda alkol i�erikli el antisepti�i kullan�lmal�d�r. � Eldivenin do�ru kullan�m� �ok �nemlidir. De�i�tirilmeyen eldivenler kontaminasyona yol a�aca��ndan herhangi bir y�zeye dokunmamaya ve el hijyenine �zen g�sterilmelidir. � G�revlinin i� mahallinden dinlenmek �zere yerinden ayr�lmas� halinde (�ay, yemek vb.) kullan�lan ekipman ��kar�l�rken �nce eldiven, g�zl�k/ y�z koruyucu ve en son maske ��kar�lmal�d�r. Kullan�lm�� maskeler kapakl� ��p kutular�na at�lmal�d�r. Tek kullan�ml�k olmayan g�zl�k/y�z koruyucu %70'lik alkolle silinerek dezenfekte edilmelidir. � G�revli tekrar i� ba�� yap�ld���nda yeni bir maske ve eldiven ile dezenfekte edilmi� g�zl�k/y�z koruyucu tak�lmal�d�r. � Ula��labilir alanlarda el antisepti�i bulundurulmal�d�r. SA�LIK BAKANLI�I COV�D-19 �ALI�MA REHBER� ���N TIKLAYIN...
25.6.2020 - 46271
|