Her bir renkteki besinin ise kendine �zg� bir faydas� var. Memorial �i�li Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�’nden Dyt. Ye�im �elik, renklerine g�re besinlerin faydalar�n� s�ralad� ve sa�l�kl� beslenme i�in �nerilerde bulundu.
K�rm�z� renkli sebzeler bitkisel kimyasallardan flavonoidleri i�erir ve bu bile�ikler sindirim-solunum sistemi hastal�klar�, kalp hastal�klar�, kronik n�rolojik hastal�klar ve baz� kanser t�rleri �zerinde risk azalt�c� etkiye sahiptir.
�zellikle k�rm�z� pancar, k�rm�z� lahana bu bile�iklerden zengindir.
Domates, nar, ku�burnu, b���rtlen, ahududu, vi�ne, �ilek, karpuz C vitamini y�n�nden olduk�a zengin besinlerdir. C vitamini ba����kl�k sistemini g��lendirir, enfeksiyonlara kar�� direnci art�r�r, antioksidand�r, kansere kar�� koruyucu etki yapar, demir kalsiyum gibi mineralleri ile B1 vitaminin v�cutta kullan�m�n� art�r�r. Yemek borusu, mide, kolon- rektum kanserlerini �nledi�i bilinmektedir.
Laykopenden (likopen) zengin olan domates, ku�burnu ve karpuzun kanser ve kalp damar hastal�klar�n� �nleyici etkisi vard�r. K�rm�z� elma, k�rm�z� erik gibi meyveler potasyum a��s�ndan zengindir. Sa�l���n s�rekli olabilmesini sa�lamak i�in sebze ve meyveleri g�nl�k beslenmemiz i�erisinde mutlaka bulundurmal�y�z.
Bu renk grubundaki sebze ve meyvelerde A vitamininin �nc�s� olan karotenoidler bulunur. Havu�, kay�s�, bal kaba��, turun�giller bu bile�iklerden zengin besinlerdir. A vitamini g�rme fonksiyonu i�in gereklidir, ba����kl�k sistemini g��lendirir, enfeksiyonlara kar�� direncin artmas�n� sa�lar, kansere kar�� koruyucu etkisi vard�r. Yemek borusu, mide, prostat, akci�er, karaci�er, kal�n ba��rsak kanseri riskini azaltt��� bilinmektedir.
��erisinde oldu�umuz k�� aylar� sar�-turuncu renkte sebze ve meyveleri t�ketebilmek i�in bulunmaz bir f�rsat sunmaktad�r. Portakal, mandalina ve greyfurt dibi turun�giller g�nl�k meyve t�ketiminiz i�erisinde mutlaka olmal�d�r. Tek tip se�im yapmak yerine g�nl�k her birinden birer adet t�ketmeniz faydal� olacakt�r.
Ayr�ca bu meyvelerin i�erdi�i yo�un posadan yararlanabilmek i�in suyunu s�kmak yerine meyvenin kendisini t�ketmeniz ba��rsak sa�l���n�z� korumaya ve kab�zl�k sorununu ortadan kald�rmaya yard�mc� olacakt�r. Havu� rendelenerek salatalarda kullan�labilir ayr�ca yemeklerinizde de kullanabilirsiniz.
Ha�lanm�� havucu garnit�r olarak t�ketebilirsiniz. Fazla �eker kullan�lmadan yap�lan kabak tatl�lar� da bal kaba��ndaki vitamin ve minerallerden yararlanman�n iyi bir yolu olacakt�r.
18.1.2011 - 4294
|