Ramazan'da iftar ve sahur zaman� yeme�e a��r� y�klenme ve yanl�� beslenme sonucu mide rahats�zl�klar� olu�abilir. Uzun s�ren a�l��� takiben fazla miktarda ve hazm� g�� besinlerin h�zl� bir bi�imde t�ketilmesi sonucu, mide bo�alma zaman� uzar ve midenin sindirim i�in �retti�i asit miktar�nda art�� meydana gelir. G�n� yo�un bir �al��ma temposu i�erisinde ve oru�lu ge�iren ve bu �ekilde yanl�� beslenenlerde yemek sonras� uyku ihtiyac� da ka��n�lmaz olur ve yemek yer yemez uzanmak ihtiyac� hissederler. B�t�n bunlar�n sonucunda ise refl� ortaya ��kmas� veya var olan refl� hastal���n�n �iddetlenmesi ka��n�lmazd�r! �Gastroenteroloji Uzman� Prof. Dr. Binnur �im�ek refl� hastalar�na �nerilerde bulundu. ��G�nl�k kalori ihtiyac�n�n �ok �zerinde beslenmemeli. �ftar ve sahur aras�nda ek ���nler al�nmal�, tek ���nde a��r� yemekten ka��n�lmal�d�r.� ���ftar su veya �orba gibi s�v� besinlerle a��lmal�. Bunlar� bitirdikten sonra 15-20 dakika beklenerek di�er besinlere ge�ilmelidir.� ��Yemekler iyi �i�nenerek ���t�lmeli ve h�zl� yemekten ka��n�lmal�d�r. �i�neme t�kr�k ve mukus salg�lanmas�n� sa�layarak yemek borusu ve midenin i� y�z�n� d��eyen �rt�y� mide asidine kar�� korumaktad�r.� �ftar veya sahurda yeme�i takiben hemen yat�lmamal�, 2-3 saat beklenmelidir.� �Refl�y� art�ran veya kolayla�t�ran besinlerden (ya�l� yiyecekler, k�zartmalar, ac�l�-baharatl� yemekler, a��r� kahve ve demli �ay, gazl� i�ecekler, sigara, alkol vb) ka��n�lmal�d�r.� ��Refl� hastal��� i�in doktorunuzun �nerdi�i mide asit salg�lanmas�n� azaltan ila�lar iftar ve sahurda al�nmal�d�r.� Mide �lseri veya gastriti olanlar oru� tutmal� m�?� �nceden mide �lseri olanlar�n Ramazan ay� �ncesinde hekimlerine ba�vurmalar� yararl� olacakt�r. Bu hastalar, ge�irdikleri �lser hastal���na ba�l� mide veya on iki parmak ba��rsa��nda kal�c� bir hasar yoksa ve �lser tamam�yla iyile�tiyse oru� tutabilirler. �lserin tekrarlamas�n� �nlemek i�in g�nde bir adet mide koruyucu olarak bilinen ve mide asit salg�s�n�n azalt�lmas�n� sa�layan ila�lar al�nmaya devam edilmelidir. Ramazan ay�n�n �zellikle ikinci yar�s�nda �lseri olan ki�ilerin a�r�lar�nda artma veya �lsere ba�l� kanama veya delinme gibi istenmeyen durumlar�n s�kl���nda art�� g�r�l�r. Yemekten ortalama 1.5 -2 saat sonra meydana gelen ve tekrarlayan kusma �ikayeti olan ki�ilerle, �zellikle geceleri uykudan uyand�ran, s�rta yay�l�m� olan kar�n a�r�s�, yanma, �i�kinlik, dolgunluk yak�nmalar� olan ki�iler �lser a��s�ndan de�erlendirilmelidir. Aksi takdirde �lsere ba�l� kanama ve delinme gibi istenmeyen durumlar�n geli�me riski artacakt�r.� S�v� T�ketimini Art�r�n Olduk�a uzun s�ren a�l�k s�resi ve mevsim nedeniyle artan hava s�cakl��� oru� tutmay� zorla�t�rmakta ve baz� �nlemler almay� gerekli hale getirmektedir. Beslenme a��s�ndan dikkat edilecek en �nemli noktalar ise; s�v� t�ketimini artt�rmak, az baharatl� g�dalar t�ketmek, yo�un tuz i�eren salamura besinler ve �ark�teri �r�nlerinden ve k�zartmalardan ka��nmak, �ay ve kahve t�ketimini azaltmak, bol sebze, meyve, komposto ve yo�urt t�ketilmektir.
25.5.2018 - 33306
|