MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik �niversitesi (KT�) T�p Fak�ltesi Gastroenteroloji Bilim Dal� ��retim �yesi Prof. Dr. Orhan �zg�r, refl� tan�s� konulmu� hastalar�n ramazan ay�nda hekimleriyle g�r��erek tedavilerini ayarlamalar�, sahur ve iftarda t�ketecekleri g�dalara da dikkat etmeleri gerekti�ini bildirdi. �zg�r, AA muhabirine yapt��� a��klamada, beslenmenin, refl� hastal���n ortaya ��kmas�, geli�mesi ve tedavisinde �ok �nemli oldu�unu s�yledi. Tedavideki en �nemli hususun, beslenme ve refl� ile uyumlu bir ya�am oldu�una dikkati �eken �zg�r, refl� hastalar�n�n baz� temel prensiplere uyarak oru� tutabileceklerini belirtti. �zg�r, ramazan nedeniyle refl� hastalar�n�n daha bilin�li davranmas� gerekti�ini vurgulayarak, refl� tan�s� konulmu� hastalar�n, ramazan ay� �ncesi hekimleri ile g�r��erek tedavilerini ona g�re ayarlamalar�n�, sahur ve iftarda t�ketecekleri g�dalara da dikkat etmelerini istedi. Refl� tedavisine ra�men midesinde yanma, a�r�, bulant�, kusma, a�za ac� su gelmesi gibi �ikayetleri olan hastalar�n oru� tutmas�n�n sak�ncal� olabilece�ine i�aret eden �zg�r, oru� �ncesinde belirgin yak�nmalar� olmayan fakat oru� s�ras�nda giderek artan �ikayeti bulunan hastalar�n da mutlaka doktora ba�vurmas� gerekti�inin alt�n� �izdi. Orhan �zg�r, ramazan�n yaz aylar�na denk gelmesi nedeniyle oru� tutma s�relerinin uzad���n� an�msatarak, o nedenle ya�l� ve tuzlu g�dalar� tercih etmenin refl� hastalar�n� olumsuz etkileyece�ini s�yledi. Karbonhidrat a��s�ndan zengin hamur tatl�lar�, kurabiyeler, ya�l� hamur tatl�lar�n�n bo� enerji al�nmas�na neden olaca�� ve k�sa s�rede ac�kt�raca��na i�aret eden �zg�r, "�ftar ve sahurda tuz i�eri�i y�ksek olan tur�u, salamura g�dalar, ya� ve tuz oran� y�ksek olan past�rma, sucuk gibi besinler, �eker oran� ve kalorisi y�ksek olan kurabiyeler, hamur tatl�lar� gibi yiyeceklerden uzak durulmas� gerekmektedir. Kafeinden de ka��n�lmal�d�r." dedi. "Sahurda ve iftarda bol miktarda ya�s�z salata t�ketilebilir" �zg�r, refl� hastalar�n�n sahur ve iftarda t�ketecekleri g�dalara dikkat etmelerini isteyerek, ��yle konu�tu: "Bu hastalar sahurda ve iftarda bol miktarda ya�s�z salata t�ketebilir. G�nl�k en az 3 ile 5 porsiyon meyve yiyebilirler. �ftarda mutlaka az ya�l� bir sebze yeme�i olmal�d�r. Kabuklu sebze ve meyveleri kabu�unu soymadan t�ketilmelidir. A�l�k s�resini a�a��ya �ekmek ad�na sahur ���n�n� mutlaka yapmak gereklidir. Sahurda s�t, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatal�k, tam tah�ll� ekmekten olu�an sa�l�kl� bir kahvalt� iyi bir se�enek olacakt�r." Su t�ketiminin de �nemli oldu�unu ifade eden �zg�r, "�ftar� bir bardak su ve yan�nda 1-2 zeytin veya hurma ile a�t�ktan sonra k���k bir kase �orba i�ilip, tercihen 15 ile 20 dakika kadar yeme�e ara verilmelidir. Bu s�re� i�erisinde ki�inin a�l�k hissi azalacak, yiyeceklere sald�rma iste�i ortadan kalkacakt�r. 15 ile 20 dakika sonra normal bir ak�am yeme�i yenebilir. Izgara et, k�fte, bal�k, kurubaklagil, sebze yemekleri, bol ye�illikli salata, yo�urt, ayran, cac�k gibi besinleri i�eren bir men� haz�rlanmal�d�r." �nerilerinde bulundu. �zg�r, iftar yeme�inin hemen arkas�ndan meyve ve tatl� t�ketilmemesi gerekti�ini belirterek, bunlar�n 1 ile 2 saat sonra ara ���n olarak yenilmesinin daha do�ru olaca��n� kaydetti.
26.5.2017 - 27320
|