Ramazan ay�nda yap�lan en �nemli beslenme de�i�iklikleri aras�nda oru� tutan ki�ilerin g�nl�k beslenme �ekli ve ���n say�s�n� de�i�tirip �� ana ���n olan g�nl�k beslenme d�zeninin iki ���ne indirilmesi ve �zellikle hamur i�leri, tatl�lar, k�rm�z� et, ekmek, pilav ve makarna t�ketiminin artmas� yer almaktad�r.
Oysa oru� tutarken de sa�l�kl� ve �e�itli besin se�enekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sa�lanmas� esas olmal�d�r. Ramazan ay�nda bireylerin ya�, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine g�re g�nl�k almalar� gereken enerji, protein, karbonhidrat, ya�, vitamin ve mineral oranlar�n�n de�i�medi�i ve bu s�re zarf�nda da sa�l���n korunmas� a��s�ndan yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli oldu�u unutulmamal�d�r.
Sahurda sadece su i�erek niyetlenmenin veya gece yatmadan �nce yemek yemenin zararl� oldu�u unutulmamal�d�r. ��nk� bu beslenme tarz� yakla��k 12 saat olan a�l���, ortalama 18 saate ��karmaktad�r. Bu da a�l�k kan �ekerinin daha erken saatlerde d��mesine ve buna ba�l� olarak g�n�n daha verimsiz ge�mesine neden olmaktad�r.
Bu durumun aksine e�er sahur ���n�, a��r yemeklerden olu�ursa gece metabolizma h�z� d��t��� i�in yemeklerin ya�a d�n��me h�z� ve kilo alma riski artmaktad�r. Bu nedenle sahura mutlaka kalk�lmal� ve bu ���nde s�t, yo�urt, peynir gibi besinlerden olu�an bir kahvalt� yap�lmal� ya da �orba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden olu�an bir ���n tercih edilmelidir.
Ramazan’�n yemek k�lt�r� a��s�ndan en bilinen �zelli�i iftar sofralar�ndaki �e�itlilik ve bolluktur. �ftar sofralar�nda bir insana yetecek yeme�in 2-3 kat fazlas� bulunabilmektedir. Kan �ekeri �ok d���k oldu�undan k�sa s�rede �ok miktarda besin t�ketme iste�i do�maktad�r. Yap�lan en b�y�k hatalardan birisi de �ok h�zl� bir �ekilde, �ok y�ksek miktarda besin t�ketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. �ok h�zl� yemek yendi�inde bu s�re zarf�nda y�ksek miktarda, enerjisi y�ksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen g�nlerde kilo al�m�na da zemin haz�rlar.
Ramazan ay�nda en s�k kar��la��lan sorunlardan biri de mide i�inde bulunan yemek ve asitin yemek borusu i�ine do�ru geri ka�mas� olarak tan�mlanan refl�d�r. T�m bu rahats�zl�klar�n ortaya ��kmamas� i�in sa�l�kl� beslenme �nerileri �er�evesinde hareket edilmesi gerekmektedir.
Oru� tutman�n sa�l�kl� insanlar�n metabolik dengesinde �ok �nemli de�i�iklikler yapmad���, ancak baz� hastal�klarda (�eker hastal���, karaci�er yetmezli�i vb.) veya �zel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonu�lar do�urabilece�i g�z ard� edilmemelidir. Kronik hastal��� olan ki�ilerin ilgili uzman hekime dan��madan oru� tutmamalar� �nemlidir.
3.8.2011 2 - 9489
|