Ramazan ay�n�n ilk haftas� v�cutta 'alg�lama d�nemi' olarak adland�r�l�yor. �zellikle ilk iki ya da �� g�n hipoglisemi, ba� a�r�s�, halsizlik, yorgunluk, unutkanl�k, dalg�nl�k, uykuya e�ilim, haz�ms�zl�k, �i�lik, ek�ime ya�an�yor, kan bas�nc� d���yor ve v�cut toksin �retmeye ba�l�yor.
Bu sebeple ilk haftaya dikkat edilmesi gerekti�ini s�yleyen Sa�l�kl� Ya�am Uzman� Haluk Sa�akl�, iftar ile sahur aras� yeterli ve alkali su t�ketildi�inde, sahurun zaman�nda iftar�n da ziyafet haline getirmeden yap�ld���nda sorunlar�n azalaca��n� ifade ediyor.
�lk haftada �i�kinlik ve ge�irmelerin olabilece�ini s�yleyen �stanbul Geli�im �niversitesi'nden Sa�l�kl� Ya�am Uzman� Dr. ��r. �yesi Haluk Sa�akl�, "Kesinlikle iftar sofras�nda gazl� i�ecek olmas�n. ��nk� karbondioksit kabarc�klar� sindirim sisteminde hava bo�lu�una neden olur. S�cak g�nlerde a��r� so�uk i�ecekler de v�cutta karbon birikimine neden olur. Yemeklere �zellikle iftar sofras�nda i�ilen �orbalara koyaca��n�z zencefil, rezene, zerde�al, ki�ni�, karabiber ve anason gibi baharatlar �i�kinli�i azalt�r " diye a��klamada bulundu.
Sa�l�kl� Ya�am Uzman� Sa�akl� oru� tutan ki�iler i�in de susamaya ve �i�kinli�e kar�� �zel bir tarif verdi.
��TE SUSAMAYI AZALTAN TAR�F
"2 litre suyun i�ine, 1 adet �ubuk tar��n, 6 adet karanfil, 1 adet dilimlenmi� limon, 2-3 sap maydanoz, 1 adet zerde�al k�k� koyun. 8-10 saat bekletin, iftar ile yatana kadar olan s�rede 1,5 litresini, kalan�n� da sahurda t�ketin " diye tavsiyede bulunan Sa�l�kl� Ya�am Uzman� Sa�akl� ayr�ca, "Sahurda �ok su t�ketiminin bo�alt�m� h�zland�rd���n� ifade eden Sa�akl�, " Bu da sahur sonras� �i�kinli�e ve susamaya neden olur. Kilo ba��na en az 30 mililitre su t�ketilmesi yeterlidir. �ftar ve sahur aras�nda yeterli besin, s�v� ve tuz al�nmal�d�r " dedi.
Uzun s�re a�l�ktan ��km�� mideye bir anda y�klenildi�inde ya�anacaklardan bahseden Sa�akl� ��yle konu�tu:
"Mide-ba��rsak sistemi ve kalp yorulur. Tansiyon birden y�kselir, nab�z artar, kalbin oksijen ihtiyac� artarak s�k�nt�ya girmesine yol a�ar. Bunun ��z�m� i�in iftar �ncesi 1 ya da 2 bardak su i�tikten sonra, 3 adet hurma, 4 adet zeytin 1 kase �orba i�ince sofradan kalk�n. Yeme�e 12 ya da 18 dakika ara verin. Nedeni ise mideden beyne bu s�rede doyma sinyalleri gidiyor. Her lokmay� iyice �i�nedikten sonra yutun. "
���K�NL�K AZALTAN �ZEL B�TK� �AYI TAR�F�
Haluk Sa�akl�, �i�kinlik i�in de bir tarif payla�t�. "Ebeg�meci, �s�rgan otu, �ahtere otu birer �orba ka���� olmak kayd�yla 1 litrelik suya koyun 3 - 5 dakika kaynat�n s�z�n ve 1 bardak i�in " ifadelerini kullanan Sa�akl�, "�ftar sonras� vi�ne, armut, elma, kavun, karpuz, kivi, �eftali, ananas, erik gibi toksin at�c� meyveleri tercih edin " diye �neride bulundu. - �stanbul
7.5.2019 1 - 39320
|