Diabet (�eker hastalar�), tansiyon, mide, sindirim sistemi, hamile ve emzikli anneler ile 65 ya� �zeri ya�l�lar�n, kanser hastalar� ile s�rekli ila� kullanmas� gereken hastalar�n doktorlar�n�n tavsiyelerine g�re hareket etmeleri gerekmektedir. Bu t�r hastalar�n oru� tutmalar�n�n da sak�ncal� olabilece�i belirtilmektedir.
S�cak hava ve s�v� kayb� nedeniyle bu tip hastalar�n genel durumlar�nda ve metabolik de�erlerinde bozulma olabilir. Yine �ok ya�l� ki�ilerin de s�v� kayb� ve s�ca�a daha duyarl� olduklar� unutulmamal�d�r. Bu tip ki�ilerin oru� tutmaya ba�lamadan �nce doktor kontrol�nden ge�meleri �nemli bir husustur.
Kan �ekeri ve tansiyon kontrol� mutlaka yap�lmal�
Mide �ikayeti olanlar, mayal� yo�urt ve peynir, �i� domates, t�ketmemeye �zen g�sterin. Mide asidini art�r�rlar. Ayr�ca �i� meyve ve sebzeye dikkat edilmeli. Meyve ve sebzeler pi�irilerek t�ketilmelidir.
Nane �ay� ve rezene �ay� mutlaka i�ilmeli, sindirime destek olur.
Kalp hastas� ve tansiyonu y�ksek olanlarda �zellikle elektrolit, su ve tuz kayb� dikkate al�nmal�d�r. 15 saat boyunca yeterli su al�namamas� tansiyon d���kl��� ve fenal�k hissi sonu�lanarak kalpte sorunlar olu�turabilir.
12 saat boyunca �ekilen a�l�k nedeniyle, kan �ekeri ve tansiyon d��er ve iftardan sonra her ikisi h�zla y�kselir.
Bunu ya�amamak i�in, ya�l� makarna, pilav, b�rek ve �erbetli tatl�lar, �ok �ekerli meyvelerden uzak durulmal�d�r.
· ��leden sonra saat 15:00-17:00 aras� iki saatlik ��le uykusu, �ncelikle kalp ritmini ve solunumu yava�lat�r. V�cudun ruhsal ve fiziksel dinlenmesini sa�lar. Ayr�ca su ve elektrolit kayb�n� �nler
· Ac�dan uzak durulmal�, �arp�nt�ya neden olabilir.
· Tar��n kan �ekerini dengeler.
· Damar ve kalp sa�l��� i�in Omega 3 al�nmal�. Bal�k yemek �ok �nemli, ayr�ca Omega 3 d��ar�dan destek olarak al�nabilir.
· Siyah �ay ve kahve t�ketilmemeli, aksi taktirde su kayb�n� art�r�r ve �arp�nt�ya neden olurlar.
· �ay; idrar s�kt�r�c� oldu�u i�in g�n i�indeki susuzlu�unuzu art�rabilir
· Yine �eker hastalar�n�n kan �ekerlerini dengelemeleri i�in karbonhidratl� yiyeceklerin yan�nda mutlaka proteinli bir yiyece�i de t�ketmeleri gerekir
· E�er bir �eker hastas� tatl� yemek istiyorsa; tatl�y� orucu a�t�ktan iki saat sonra yemeli ve yan�nda mutlaka bir bardak s�t i�melidir.
· �eker ve tansiyon hastalar� ila�lar�n� saatinde ve d�zenli almal�d�r.
· Hem �eker hastalar� hem de tansiyon hastalar� iftardan sonra 1.5 lt su, sahurda ise bir litre su i�melidir.
27.7.2011 - 9225
|