Neolife T�p Merkezi' nden Beslenme ve Diyet Uzman� Lale �zbek Ramazan ay�nda do�ru beslenmenin �nemini vurgulayarak "Yemek yiyerek ge�irilen 8 saatte ���n say�s� en az 3-4 olacak �ekilde planlanmal�d�r. Bu beslenme �ekline dikkat etmeyen sa�l�kl� ki�ilerde bile zaman zaman sindirim zorluklar�, mide ve ba��rsaklarda a��r� gaz birikimi, kab�zl�k, refl�, ani tansiyon y�kselmesi gibi rahats�zl�klar g�r�lebilir" uyar�lar�nda bulunuyor. Ramazan ay� boyunca sa�l�kl� kalmak ve hastal�klardan korunmak i�in bilgiler veren Lale �zbek �u �nerilerde bulundu;
Nas�l beslenmeli?
Uzun s�ren a�l�ktan sonra az ve s�k aral�klarla beslenmek v�cut dengesini korur. Bu sebeple iftara hurma veya zeytin ile ba�lad�ktan sonra 1-2 bardak su i�ilmelidir. Su, t�m g�n v�cudun kaybetti�i s�v�y� yerine koymas� ve doygunluk hissini art�rmas� bak�m�ndan �nemlidir. Ba�lang�� i�in �orba en uygun yiyecektir. �orba i�ildikten 10 -15 dakika sonra az ya�l� et yeme�i, sebze yeme�i ve salata ile 3-4 yemek ka���� pirin� pilav�, makarna, bulgur pilav� veya k���k bir dilim b�rek yenebilir.
Az ama s�k yiyin
Yeme d�zeninin de�i�mesi, ���n say�s�n�n ve s�kl���n�n azalmas� gibi nedenlerle metabolizma h�z� yava�lar. Sahura kalk�lmad��� zaman metabolik h�z�m�z d��er, bu da kilo al�m�na sebep olur. Bu sebeple sahura kalkmak hafif ama tok tutan sa�l�kl� besinler yemek, g�n i�erisinde uykuya e�ilimi, sinirlilik, ba� a�r�s�, halsizlik gibi durumlar� azaltacakt�r. Ramazan boyunca 2 ana ���n (iftar ve sahur), iftardan sonra da mutlaka 2 ara ���n d�zenlenmelidir.
Posay� art�r�n
Sindirim sisteminin sa�l��� i�in yeterli s�v� al�m�n�n yan� s�ra posa i�eri�i fazla olan ve tok tutma �zelli�ine sahip g�dalardan kepekli - esmer ekmek, kuru baklagiller ile s�t ve s�t �r�nleri t�ketilmelidir. Uzun s�reli a�l�k sebebiyle azalan ba��rsak hareketleri i�in posal� beslenmenin �nemi unutulmamal�d�r.
S�v� al�m�na dikkat edin
Yeti�kin bir insan�n g�nde en az 1,5-2 litre su i�mesi gerekir. Bu sebeple iftardan sahura kadar ge�en s�rede 2-2,5 litre (10-12 su barda��) su i�ilmesi �ok �nemlidir. Gazl� i�ecekler ise, mide rahats�zl�klar�na neden olabilecekleri ve yeme kapasitesini art�rabilece�i i�in �nerilmez. �ftar s�ras�nda yemekle birlikte �ay ve kahve i�mek yemeklerden al�nan vitaminleri �ld�rece�inden bu i�ecekleri yemekten 1 saat sonra i�mek daha sa�l�kl� olur. Ayr�ca mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki / meyve �aylar�, �ekersiz komposto ve ayran gibi i�ecekleri de tercih edebilirsiniz.
Ya�l� yemeklerden uzak durun
Yemeklerde hayvansal ya�lardan, a��r� tuzdan, her t�rl� k�zartmalardan ka��nmak gerekir. Et yemekleri yeniliyorsa m�mk�n oldu�unca ya�s�z ve beyaz etler tercih edilmelidir. Tatl�larda ise; �erbetli ve hamur i�i tatl�lar yerine az �ekerle yap�lm�� s�tla�, g�lla� gibi tatl�lar t�ketilmelidir.
�ftardan sonra hareket edin
Yava�layan metabolizmay� h�zland�rmak, sindirim ve haz�ms�zl�k i�in vazge�ilmez olan fiziksel aktivite Ramazanda da ihmal edilmemelidir. �ftardan 1-1,5 saat sonra k�sa s�reli, tempolu y�r�y��ler yap�lmal�d�r.
14.7.2012 - 11069
|