Bolu �zzet Baysal Devlet Hastanesi beslenme ve diyet uzman� Vildan Vural, "Sahurda yenilen a��r yemekler kalp hastal�klar� i�in birinci derece risk." dedi.
|
|
|
|
|
|
Vural, gazetecilere yapt��� a��klamada, ramazanda sahur ve iftarda nas�l beslenilmesi gerekti�i konusunda bilgi verdi.
Son 10 y�ld�r yaz aylar�na denk gelen ramazan ay�nda, insanlar�n uzun s�re oru�lu oldu�una de�inen Vural, bu y�zden mutlaka sahur yap�lmas� gerekti�ini vurgulad�.
G�n�n, iftar ve iftardan sonra yap�lacak olan bir ara ���nle tamamlanmas� gerekti�ini kaydeden Vural, "Sahur, iftar ve daha sonra yap�lan ara ���nle hem dengeli s�v� al�m� hem de dengeli beslenme sa�lanmal�d�r. Mutlaka sahura kalk�lmal�. Sonras�nda iftarda �ok abartmadan, a��r beslenmeden, �ok can�m�z�n istedi�i gibi de�il de olmas� gereken gibi beslenerek sonras�nda da bir ara ���n yaparak asl�nda g�n tamamlanmal�. " diyee konu�tu.
Ramazanda s�v� t�ketimine de dikkat edilmesi gerekti�inin alt�n� �izen Vural, "Bizim istedi�imiz 2 litrenin alt�nda s�v� t�ketilmemesi. Ama maalesef ramazanda bunu yapamad���m�z i�in en az 1-1,5 litre aras�nda tutal�m. Ama tabii ki bunun tamam�n� suyla kar��lamak �ok da m�mk�n olmuyor. �ftara �orbayla ba�layarak, komposto, ayran, cac�kla takviye ederek, sonras�nda ufak miktarlarda �ay kahve t�ketimi olabilir. Belki meyvesiz sodalar da t�ketilerek 2 litre tamamlanabilir. " ifadelerini kulland�.
Vural, �zelikle pilav ve makarna ile et yemeklerine d��k�n olan T�rk toplumunun ramazanda yediklerine daha fazla dikkat etmesini isteyerek, �u tavsiyelerde bulundu:
"�zellikle erkekler g�n i�inde tok kalmak i�in sahurda pilav ve makarna t�ketmek istiyor ya da et yemeklerine d��k�nl�k oluyor. Kesinlikle sahurda pilav, makarna ve �ok ya�l� et yemekleri �nermiyoruz. Sahurda yenilen a��r yemekler kalp hastal�klar� i�in birinci derece risk. Ayr�ca, sahurda yemek yedikten sonra en fazla yar�m saat, 45 dakikadan sonra yat�ld��� i�in sahurda hafif �eyler yenmeli. "
9.5.2019 1 - 39365
|
|