Beslenme ve Diyet Uzman� Doktor Vildan Vural, on bir ay�n sultan� m�barek Ramazan ay� �ncesi iftar ve sahur sofralar� i�in sa�l�kl� beslenme �nerilerinde bulundu.
Bolu Kamu Hastaneleri Birli�i Genel Sekreterli�i'ne ba�l� Bolu �zzet Baysal Devlet Hastanesinde g�revli Beslenme ve Diyet Uzman� Doktor Vural, on bir ay�n sultan� m�barek Ramazan ay� �ncesi, Ramazan ay�n�n yaz mevsimine denk gelmesinden dolay� oru� s�resinin 18 saate ula�t���n�, sa�l�kl� beslenerek olu�abilecek sa�l�k sorunlar�n�n �n�ne ge�ilebilece�ini s�yledi.
Doktor Vural, vatanda�lar�n iftar� muhakkak ikiye b�lmelerini �nererek, ��yle devam etti:
"�ftar sofras�nda beslenmeye �nce hurma, zeytin ve su ile ba�lamal�lar. Ard�ndan da �orba ve salata t�ketmeliler. Bunun sonras�nda, 20 dakika ya da 30 dakika ara vermelerini, sofradan kalk�p az da olsa dola�malar�n� tavsiye ediyoruz. Daha sonra sebze ve et yemekleri t�ketilebilir. Muhakkak tatl� ihtiyac�m�z da olacakt�r ama a��r tatl� t�ketiminden ka��n�lmal�. Bu ihtiya� �erbetli tatl�lar yerine s�tl� tatl�lardan gidermeye �al���lmal�. "
Sahurda beslenme �nerileri hakk�nda da bilgi veren Doktor Vural, ��yle devam etti:
"Sahurda protein a��rl�kl� besinler t�ketilmeli. Ha�lanm�� yumurta, �ok tuzlu olmamak kayd�yla peynir iyi birer tercih olacakt�r. Etli yemekler, pilav, b�rek ve makarna gibi besinlerden sahurda olabildi�ince uzak dural�m. Kahvalt�l�k besinler sa�l���m�za daha iyi gelecektir. Bol s�v� al�nmal�. Mevsim meyvelerinden karpuz ekstra s�v� al�m�nda iyi bir tercih olacakt�r. �msak vaktine en yak�n anlarda sahur yap�lmas�n� �neriyoruz. "
Doktor Vural, y�ksek s�cakl�klar�n ya�anabilece�i bu d�nemde, oru� nedeniyle ilk g�nlerde ba� a�r�s�, halsizlik ve enerji d���kl��� ya�ana bilece�ini hat�rlatarak, "Ancak birka� g�n sonra v�cudumuz bu duruma al��acakt�r. Bundan dolay� iftar ve sahurda olabildi�ince, a��r beslenme ve bol s�v� t�ketimini �nemle tavsiye ediyoruz. Ayr�ca iftarla sahur aras�ndaki bir vakitte ara ���n t�ketimi tavsiye ediyoruz. Bu ara ���n s�t, yo�urt ve meyveden olu�abilir. " diye konu�tu.
"Sahurdan iftar s�resine kadar v�cutta 700-800 gram civar�nda su kayb� ya�anacakt�r " diyen Doktor Vural, "�eker ve tansiyon gibi kronik rahats�zl�klar� bulunanlar�n d���nda, bu miktardaki s�v� kayb�n�n ciddi sa�l�k sorunlar�na yol a�aca��n� d���nm�yoruz. B�rek, makarna, �erbetli tatl�, �ikolata, krema ve kaymak t�ketiminden ka��n�lmas�n� tavsiye ediyoruz. �ftar ve sahurda s�v� kayb�n�, telafi edebilmek i�in, su, salata, ayran, cac�k, komposto ve �orba t�ketimi sa�l���m�z a��s�ndan olduk�a �nemli.
Kronik rahats�zl�klar� bulunan hastalar�m�z, muhakkak hekimlerine dan��malar�n�, doktorlar�n�n tavsiyelerine g�re hareket etmeliler. �ftar ve sahur sofralar�nda �ok fazla t�ketmek sa�l���m�za iyi gelmeyecektir. �ok ac�km�� olabiliriz ama taba��m�za az az besinler alarak t�ketim tercih edilmeli. "
25.5.2017 - 27307
|