YILDIZ NEV�N G�ndo�mu� - Eski�ehir Devlet Hastanesi Diyet ve Beslenme B�l�m� Diyetisyeni Taner Ku�at, "Ramazan ay�nda yemek d�zeni, sahur ve iftarda 2 ana ���n, iftardan sonra 1-1,5 saat arayla, en az 2-3 ara ���n �eklinde, toplamda 4-5 ���n olarak, d�zenlenmelidir " dedi.
Ku�at, AA muhabirine yapt��� a��klamada, Ramazan ay�n�n yaz g�nlerine rastlamas� ve ortalama a�l�k s�resinin 17 saati bulmas� nedeniyle, oru� tutanlar�n sa�l���na daha fazla �nem g�stermeleri gerekti�ini s�yledi.
"H�zl� yemek, �abuk doyulaca�� anlam�na gelmiyor " diyen Ku�at, "Besinler �ok iyi �i�nenmeli, yava� yava� yenilmelidir. A��r� ya�l�, tuzlu, �ekerli ve unlu g�dalar ile k�zartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk, past�rma gibi �ark�teri �r�nlerinden uzak durulmal�d�r. Y�ksek kalorili olmayan, ha�lama, �zgara, bu�ulama veya f�r�nda pi�irme y�ntemleri ile haz�rlanm�� kuru baklagil, et ve sebze yemekleri t�ketilmelidir " ifadelerini kulland�.
Oru�ta iftar yap�ld�ktan sonra, hem s�v� ihtiyac�n�n kar��lanmas� hem de i�erdi�i besin �geleri nedeniyle, mercimek, ezo gelin, sebze �orbas� gibi posa y�n�nden zengin �orbalar�n tercih edilmesi gerekti�ini kaydeden Ku�at, ��yle konu�tu:
"Ana yeme�e, 10-15 dakika sonras�nda ge�ilmesi, en uygun yakla��m olacakt�r. Yeme�in yan�nda muhakkak bir veya 2 dilim tam bu�day ekme�i al�nmal�d�r.Tam bu�day ekme�i hem do�ru bir karbonhidrat kayna��d�r hem de uzun s�re tokluk sa�lamaktad�r. Yemeklerin yan�nda her ak�am az zeytinya�l� salata yenilebilir. Kan �ekerini dengeli bir bi�imde y�kselten, kuru baklagiller, kepekli tah�llar (esmer ekmek, kepekli pirin�, makarna, eri�te, un), sebze ve meyvelerden olu�an lif oran� y�ksek besinler tercih edilmeli. Soyulmadan yenilebilen sebze ve meyveler, m�mk�nse kabuklar�yla t�ketilmelidir. "
Sahura Mutlaka Kalk�lmal�
Sahura mutlaka kalk�lmas� gerekti�ini dile getiren Ku�at, bu ���n�n sadece su i�erek, ge�i�tirilmemesini tavsiye etti.
Sahur vakti, yatmadan �nce, iftar sonras� ve yatana kadar s�v� t�ketiminin ihmal edilmemesine dikkati �eken Ku�at, ��yle devam etti:
"Susama hissi olmasa bile, iftar ve sahur aras�nda en az, 12-14 bardak su i�ilmelidir. ��nk�, s�cakl�k ve nem art���na ba�l� olarak, v�cut �s�s� artmakta ve metabolizma bu yeni duruma, uyum sa�lamaya �al��maktad�r. S�cakl�klar�n etkisiyle, artan terlemeyle birlikte, yeterince s�v� al�nmazsa, su ve mineral kayb� sonucu bay�lma hissi, bulant�, ba� d�nmesi gibi sa�l�k problemleri ya�anabilir. Ayr�ca sahurda kafein i�eri�i y�ksek olan i�ecekler tercih edilmemeli, bunun yerine s�t, meyve suyu, �hlamur ve ku�burnu gibi bitki �aylar� i�ilmelidir. "
�ftar sonras� k�sa mesafeli y�r�y��ler yap�lmas�n�n �nemli oldu�unu aktaran Ku�at, diyabet, b�brek hastal���, y�ksek tansiyon gibi kronik hastal��� olanlar�n, s�rekli ila� kullananlar�n, sindirim sistemi rahats�zl��� olanlar�n, gebe ve emziren kad�nlar�n, b�y�me ve geli�me �a��nda olan �ocuklar�n, sa�l�klar� a��s�ndan, oru� tutmadan �nce doktora dan��malar�n�n uygun oldu�unu da s�zlerine ekledi. - Eski�ehir
9.7.2013 0 - 12955
|