Ramazan ay�n�n gelmesi ile birlikte oru� tutan ki�ilerde s�t ve yo�urt t�ketimlerinde normale oranla azalma g�r�lmektedir. Bunun ba�l�ca nedeninin; g�n i�erisinde yap�lan ���n say�s�n�n 5-7 ���nden 3-4 ���ne d��mesidir.
S�t ve Yo�urt �yi Birer Kalsiyum Kayna��d�r
Kaliteli bir protein kayna�� olmalar�n�n yan� s�ra; karbonhidrat, ya�, vitamin ve minerallerden de olduk�a zengindir. G�n i�erisinde sa�l�kl� yeti�kin bir bireyin mutlaka 2-3 porsiyon s�t ve yo�urt t�ketilmesi gerekir. Tabi bu miktar ki�inin ya�, cinsiyet, kilo, Beden K�tle Endeksi (BKI), fiziksel aktivite gibi fakt�rlerine ba�l� olarak de�i�kenlik g�stermektedir. Diyetisyeninize dan��arak ne miktarlarda t�ketmeniz gerekti�ini ��renmelisiniz.
Sahurda ve �ftarda Sofran�zda S�t – Yo�urt Grubu Besinlere Yer Verin
- Sahurda sofran�zda mutlaka bir miktar s�t veya yo�urt bulundurun. Kahvalt� ���n� t�ketecekseniz belki s�t veya ayran� tercih etmek daha uygun olacakt�r.
- �ftarda da yemek masan�zda mutlaka bir miktar yo�urt veya ayran yer almal�d�r.
- �orbalar�n�z�n i�inde de yo�urt veya s�t� kullanabilirsiniz.
Yo�urt Ramazan Sofralar�n�n Vazge�ilmezi Olmal�
Yo�urt, T�rk k�lt�r�n�n ke�fetti�i, T�rklerin sofras�ndan eksik olmayan en �nemli yiyeceklerden biridir. Kimi zaman yeme�in yan�nda garnit�r olarak, cac�k �eklinde veya ayran olarak t�ketiriz; kimi zaman da �orbalarda, yemeklerde, sos yap�m�nda, unlu g�dalarda, tarhana yap�m�nda ve daha sayabilece�imiz pek �ok besinin i�inde kullan�labilmekteyiz. Ramazan ay�nda da bu kullan�m �ekilleri uygulanmal�, yo�urt t�ketimi art�r�lmal�d�r.
S�t ve Yo�urt Ramazanda da Ara ���nlerde T�ketmek ��in �dealdir
S�t ve yo�urt, ana ���nlerde oldu�u gibi; ara ���nlerde de t�ketmek i�in �ok keyifli ve sa�l�kl� besinlerdir. �ftar sonras�ndaki ara ���nlerinizden birinde s�t-yo�urt grubu bir besine mutlaka yer verin. Bu se�enek yo�urt olabilir, s�t olabilir, dondurma veya g�lla� gibi s�tl� bir tatl� da olabilir.
S�t ve Yo�urt �yi Birer Vitamin ve Mineral Kayna��d�r
S�t ve yo�urt, �zellikle kalsiyum, flor, fosfor, iyot minerallerinden olduk�a zengindir. Bu minerallerin en dikkat �ekici noktalar� k�saca;
Kalsiyum:
Kemik, di� ve sa� geli�mesini sa�lar,sinir sistemini d�zenler.
Fosfor:
V�cut i�in en �nemli minerallerin ba��nda gelmektedir. Bu mineral, dokular�, kemik, di� ve b�t�n h�creleri yeniler. B grubu vitaminler fosforla birlikte �al���r.
�yot:
Tiroit hormonu yap�m� i�in elzem olan bir maddedir. Bu mineral eksikli�inde guatr hastal��� g�r�l�r.
Flor:
Di� ��r�melerini �nler.
Dyt. �pek A�ca
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�
10.9.2008 - 772
|