Ancak bu ay� kilo almadan atlatmak hatta az yiyor olmay� lehinize �evirerek fazlal�klardan kurtulmak elinizde. Memorial �i�li Hastanesi Kilo Kontrol Merkezi’nden Dyt. E. Yasemin Sancak, ramazan ay�nda sa�l�kl� kilo kontrol� i�in �nerilerde bulundu.
Sahurda zengin bir kahvalt� sofras� haz�rlay�n
Tam tah�ll� ekmek, peynir, zeytin, e�er, �eker hastal��� vb. sak�ncas� yoksa a��r� t�ketmemek kayd�yla, do�al re�el, bal veya pekmez, domates, salatal�k, k�rm�z� ve ye�il biber, maydanoz, tere, roka ve di�er ye�illiklerden olu�an bir kahvalt� sahur i�in kurtar�c�d�r. Bu kahvalt� karbonhidrat, ya�, protein, posa, vitamin ve mineraller i�erdi�inden hem sa�l�kl� hem de kilo kontrol�n�ze yard�mc�d�r.
Tah�ll� ekmekli tost veya sandvi�, tercihen prebiyotik yo�urt, bol salata ve/veya sebze i�eren bir ���n de yine doyurucu, sindirimi kolay ve dengeli olacakt�r.
A��r� ya� i�ermeyen sebze yeme�i, �ok tah�ll� ekmek, tercihen prebiyotik veya yar�m ya�l�/ya�s�z yo�urttan olu�an bir men� de yine dengeli, posa i�erdi�i i�in doyurucu bir men� olu�turabilir.
Ayr�ca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral i�eren; tam tah�ll� besinler (tam tah�ll� kahvalt�l�k gevrekler veya m�sliler, kepekli, yulafl�, �avdarl� veya �ok tah�ll� ekmek vb. �r�nler), a��r� miktarda olmayan meyve uygun olabilir.
�ftar� 2 b�l�m halinde yap�n
B�t�n g�n boyunca a� olmak kan �ekerini a��r� d���rece�i i�in iftar� 2’ye b�lmekte yarar vard�r. �lk b�l�mde “��len yeme�i” olarak d���n�len hafif bir ���n sa�l�kl� olacakt�r.
Miktarlar ve i�erikler ki�ilerin kilo, boy, metabolizma h�z�, v�cut analizi, sa�l�k durumlar� ve be�enilerine g�re beslenme uzman� taraf�ndan dengelenmek �zere;
- 1 Su barda�� su ile orucunuzu a��n.
- 1/8 Orta boy pide veya 1 dilim tam tah�ll� ekmek + 1 kibrit kutusu (30g) peynir + 1-2 adet zeytin
- �sterseniz, denemek istediniz veya �zledi�iniz farkl� bir iftariyeli�in tad�na bakabilirsiniz.
- 1-2 kase �orba: �orba �zellikle sindirimi kolay oldu�u i�in, beslenmeye uzun s�re ara verilmesinin ard�ndan kolayca sindirilecektir. Sindirim sistemi �al��mas�na uzun s�re ara verdi�inde azalan sindirim enzimleri s�v� formdaki �orbayla aktive olaca��ndan �ok fazla zorlanmayacakt�r.
- Ba�lang�c�n ard�ndan yeme�e yakla��k 45 dk-1 saat ara verip di�er ���ne ge�ebilirsiniz.
A��r� ya� i�ermeyen sebze yeme�i, tah�ll� ekmek, tercihen prebiyotik veya yar�m ya�l�/ya�s�z yo�urttan olu�an bir men� de yine dengeli, posa i�erdi�i i�in doyurucu bir men� olu�turabilir. E�er sebze yeme�inize patates/ havu�/ bezelye eklemediyseniz uygun porsiyonda tam tah�ll� ekmek veya pide, karbonhidrat, ya�, protein, vitamin, mineraller ve posay� yani t�m besin gruplar�n� yeterli miktarlarda i�erdi�i i�in dengeli bir ���n olacakt�r. Etli sebze yeme�i haz�rl�yorsan�z i�ine ya� koyman�za gerek yoktur.
Uygun porsiyonda et/ tavuk/ bal�k/ peynir/ ton bal��� ile beraberinde bol salata, tah�ll� ekmek, bol salata (salataya 1 yemek ka���� zeytinya��, s�n�rs�z limon eklenebilir. Salatan�zda maksimum 1 k���k patates veya 3-4 ka��k bezelye veya 1 k���k havu� veya 2 ka��k m�s�r olabilir. �laveten uygun porsiyonda tam tah�ll� ekmek veya pide yenilebilir.
1.8.2011 1 - 9465
|