Ramazanda D�rt Temel Besin Grubu G�dalar Dengeli T�ketilmeli"

T�rk Gastroenteroloji Derne�i Y�netim Kurulu �yesi Prof. Dr. Orhan Sezgin, ramazan s�resince iftar ve sahurda d�rt temel besin grubunu olu�turan "s�t ve s�t �r�nleri", "et-yumurta-kurubaklagiller", "sebze ve meyve" ile "ekmek ve tah�llar"�n dengeli bi�imde t�ketilmesi gerekti�ini belirtti.

Ramazanda Dört Temel Besin Grubu Gýdalar Dengeli Tüketilmeli

T�rk Gastroenteroloji Derne�i Y�netim Kurulu �yesi Prof. Dr. Orhan Sezgin, ramazan s�resince iftar ve sahurda d�rt temel besin grubunu olu�turan "s�t ve s�t �r�nleri", "et-yumurta-kurubaklagiller", "sebze ve meyve" ile "ekmek ve tah�llar"�n dengeli bi�imde t�ketilmesi gerekti�ini belirtti.

Sezgin, yapt��� yaz�l� a��klamada, ramazan ay� boyunca g�nl�k ���n say�s�n�n azalmas� ve beslenme d�zeninde meydana gelen de�i�iklikler nedeniyle iftarda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme e�ilimine girildi�ini, bunun da haz�ms�zl�k ba�ta olmak �zere sindirim sisteminde baz� sa�l�k problemlerine yol a�t���n� anlatt�.

�ftarda ya�l�, a��r g�dalar�n t�ketilmesinin kan �ekerini h�zla y�kseltti�ine ve sindirim sistemi rahats�zl�klar�na neden olabildi�ine i�aret eden Sezgin, iftar yeme�ine dikkat etmek, a��r�ya ka�mamak, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamak gerekti�ini vurgulad�.

Sezgin, ramazan s�resince iftar ve sahur olan iki ana ���nde d�rt temel besin grubunu olu�turan "s�t ve s�t �r�nleri", "et-yumurta-kurubaklagiller", "sebze ve meyve" ile "ekmek ve tah�llar"�n dengeli bi�imde t�ketilmesi gerekti�inin alt�n� �izerek, ��yle devam etti:

"�ftarda hafif bir �orba, ard�ndan sebze yemekleri ve ha�lama veya �zgara, bir par�a k�rm�z� veya beyaz et tercihen yenilmeli. Yava� yemeye �zen g�stermeli, ard�ndan e�er tatl� yemek isteniyorsa hamurlu, �erbetli tatl�lar yerine s�tl� tatl�lar tercih edilmelidir. Taze veya kuru meyveler, �erbetler yerine taze s�k�lm�� meyve suyu, az �ekerli limonata gibi i�ecekler tercih edilmelidir. Sahur yeme�inde yine dengeli bir beslenme bi�imini uygulamakta fayda var. Su t�ketimi iftardan sahura kadar d�zenli olmal�. Sucuk, salam, sosis vb. ya�l� besinlerden, b�rek vb. hamur i�i g�dalardan uzak durulmal�d�r. Ekmek olarak tam bu�day unlu, kepekli ya da �avdar ekme�i tercih edilmesi, kan �ekerini kontrol alt�nda tutar ve tokluk hissi verir."

Besinlerin iyi �i�nenmesi ve yemekler h�zl� yenilmemesi gerekti�ini vurgulayan Sezgin, "Haz�ms�zl�k �ekmemek i�in iyice �i�nenen g�dalar� yava� bir tempo ile yemek, hava yutulmas�n� ve buna ba�l� olu�abilecek kar�nda �i�kinlik ve rahats�zl�k hissini de azaltacakt�r." ifadesini kulland�.

Sezgin, diyabet, kalp-damar hastal�klar�, y�ksek tansiyon gibi kronik hastal��� olanlar�n doktorlar�na dan��arak oru� tutmalar�nda sak�nca olup olmad���na dikkat etmeleri gerekti�ini belirtti.

25.5.2018 - 33321



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]