�ftar sonras� gelen a��rl�k hissinden nas�l kurtulabiliriz? Beslenme ve Diyet Uzman� Dyt. Derya Fidan, a��klad�.
|
|
|
|
|
|
1 ay�n sultan� Ramazan geldi! 17 saat a�l�k sonras� beslenme d�zenimiz elbette de�i�ecek. Peki nas�l beslenmeliyiz? Hangi besinler daha uzun s�re tok kalmam�z� sa�lar?
Ramazan ay�nda uzun s�ren a�l�klar, kan �ekerinde belirgin d�zeyde d��melere sebep olmaktad�r. Ki�iler iftar an�nda h�zl� bir besin al�m� ya�arlarsa, kan �ekeri h�zla y�kselece�inden a��rl�k ��kmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali �ikayetlerini ya�ayabilmekteler. Bu durumun olu�mamas� ve g�nl�k enerjinin daha iyi olabilmesi i�in mutlaka sahura kalk�lmal� ve g�nl�k al�nmas� gereken besin ��elerinin �nemli k�sm� kar��lanmal�d�r. �ftar sofras�nda ise �orba ile ba�lang�� yap�lmal� devam�nda 10 dakika ara verilerek kan �ekeri dengesi sa�land�ktan sonra ana yeme�e ge�ilmelidir.
SAHUR ���N�NDE HANG� BES�NLER T�KET�LMEL�D�R?
Sahur ���n�nde; hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvalt�l�klar masada yerini almal�d�r. Protein kaynaklar�ndan; s�t, yo�urt, ayran, yumurta, peynir �e�itlerinden zengin bir sofra olarak planlama yap�lmal�, ya�l� ve tuzlu yiyeceklerden, k�zartmalardan uzak durulmal�d�r. Sahurda zeytin ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine ya�l� tohum kaynaklar�ndan ceviz, badem, f�nd�k tercih edilmelidir. Ekmek, en �nemli karbonhidrat kayna��d�r ve ki�inin g�n i�inde ki sa�lanacak enerjisinin b�y�k k�sm�n� kar��lamaktad�r. E�er ertesi g�n daha uzun s�re tok kalmak ve daha din� bir g�n ge�irmek istiyorsan�z ekme�inizi beyaz undan yap�lm�� de�il, tam bu�day unu veya �avdar unundan yap�lm�� olmas�na dikkat etmelisiniz.
�FTARDA HANG� BES�NLER� TERC�H ETMEL�Y�Z?
Uzun s�ren a�l���n ard�ndan iftar sofras�nda h�zl� ba�lang��lar yapmak mide �ikayetlerinin yan� s�ra kan �ekeri dengesizli�ine sebep olaca��ndan bu noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. �ftar�n ilk k�sm�nda ba�lang�� olarak iftariyeliklerden hurma veya kay�s� tercih edilerek kan �ekeri dengesi sa�lanmal�d�r. �orba ile devam edilerek sonras�nda en az 15 dakika ara verilmeli ve mide rahats�zl�klar�n�n �n�ne ge�ilmelidir. Ana yemekte ya�l� ve k�zart�lm�� besinlerden uzak durulmal�d�r. Etin pi�irme y�ntemlerine dikkat edilerek proteini denat�re etmeden v�cut i�in gerekli miktarda al�nmal�, salata �e�itlerine �nem verilmelidir. Kilo problemi ya�ayan ki�ilerin, karbonhidrat kaynaklar�ndan olan pideye dikkat etmeli, bir avu� b�y�kl���nden fazla olacak �ekilde t�ketmemelidir.
RAMAZANDA NEDEN K�LO ALINIR?
Ramazanda kilo alman�n bir ka� sebebi vard�r.
Bunlardan birincisi sahur yapmadan ak�amdan yemek yenip yat�lmas� olabilmektedir. Uzun s�ren a�l�klar�n metabolizma h�z�n� d���rd���n� ve v�cut ya� yap�m�na neden oldu�unu d���n�rsek sahura kalkmadan oruca niyetlenmek buna neden olabilmektedir.
Metabolizma h�z�n� artt�ran ve v�cudu toksinlerden ar�nd�ran su bedenimiz i�in �ok �nemli bir yere sahiptir. G�nl�k v�cut su ihtiyac�n�n iftardan sahura kadar olan zaman zarf�nda kar��lanamamas� metabolizma h�z�n� d���rece�inden kilo al�m�na sebep olabilmektedir.
Ramazan tatl�lar�n�n miktar�n� ve s�kl���n� fazla ka��rmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo al�m�n� h�zland�rmaktad�r.
Ramazanda kilo al�m�n�n �n�ne ge�mek i�in, g�n boyu a� kalarak metabolizma �al��ma h�z�n�n azald��� bu durumda iftarda yemeklere h�zl� ge�i� yap�lmamal� sofrada daha yava� yemek yenerek besinlerin tolerasyonunu artt�rmaya yard�mc� olunmal�d�r.
Kimler Oru� Tutmamal�d�r?
Kronik Hastal��� olup s�rekli ila� kullanmas� gerekenler ila� saati ve dozlar�yla alakal� mutlaka hekimine dan��mal�, gerekirse bir beslenme uzman� takibinde oru� tutmal�d�r. Diyabet tan�s� olan, ins�lin kullanan veya aktif hipoglisemik ataklar ge�iren bireylerin genel sa�l�k durumlar� a��s�ndan oru� tutmalar� sak�ncal� olabilmektedir. Emziren annelerin oru� tutmas� s�t verimini ve kalitesini etkileyebilece�inden, hamile bayanlar�n ise gerekli besin ihtiyac�n�n kar��lanamayabilece�inden oru� tutmalar� risk olu�turabilmektedir.
21.5.2019 - 39538
|
|
|
|