Uzman diyetisyen Sel�uk: "Oru� tutarken v�cutta ya� birikmesine neden olan besinlerden �zellikle ka��n�lmas� gerekir " "Pilav ve makarna yerine sebze ve salata yiyin " "�ftarda susuzluk hissi ile asitli i�ecek t�ketmeyin " "Pide lezzetli olmas�n�n yan� s�ra bir o kadarda i�tah a��c�d�r "
Memorial Ata�ehir Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�nden uzman diyetisyen �efika Ayd�n Sel�uk, oru� tutarken v�cutta ya� birikmesine neden olan besinlerden �zellikle ka��n�lmas� gerekti�ini belirterek, Ramazan'da sa�l�kl� beslenme hakk�nda bilgi verdi.
Uzman diyetisyen Ayd�n, yapt��� yaz�l� a��klamada, oru� tutacak olanlara �nerilerde bulundu.
Sahurda, do�ru besinleri tercih etmenin a�l��� �nledi�ini, uyku iste�ini azaltt���n� ve daha dinamik bir g�n ge�irmede v�cuda zindelik sa�lad���n� belirten Ayd�n, sahurda yumurta, peynir, s�t, yo�urt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz i�i, �orba, komposto veya meyvenin tercih edilmesini istedi.
Protein i�eren besinlerin midede sindirimi yava�latt��� ve bo�alt�m� geciktirdi�i i�in tokluk s�resini uzatt���n� vurgulayan Ayd�n, �unlar� kaydetti:
"�orba, ayran, s�t veya komposto gibi s�v� i�eri�i y�ksek besinler, hacim kaplayarak tok kalmay� sa�lar ve s�v� gereksinmesini kar��lar. Sahur i�in b�rek, po�a�a, tost, sucuk, salam, a��r g�dalar yerine yumurta, peynir, s�t gibi kahvalt�l�k hafif besinleri tercih etmek zinde kalmay� sa�lar. Bazen pratik olmas� ad�na s�t veya yo�urt ile yulaf ezmesi m�sli gibi besinler de tercih edilebilir. Fakat bu besinlerin yan�na 1 orta boy armut, elma, �eftali gibi bir meyve ve f�nd�k, badem gibi kuruyemi�ler de t�ketilmelidir. "
"Miktar ve zaman �nemli "
�ftarda yenen k�zartmalar, tereya�� ile haz�rlanan a��r tencere yemekleri, hamurlu tatl�lar, fazla miktarda t�ketilen pilav ve makarna benzeri yemeklerin v�cutta ya�lanmay� art�rd���n� anlatan Ayd�n, "Ya�lanma ve kilo al�m� a��rl�k hissini art�raca��ndan ki�i kendini zinde de�il, yorgun ve bitkin hisseder. T�ketilen besinlerin miktar�na ve zaman�na �ok dikkat edilmelidir " ifadelerini kulland�.
Ayd�n, her ak�am yemekte pilav ya da makarna ile tek tip beslenip �st�ne tatl� yiyen bir ki�inin birka� g�n�n sonunda kendini yorgun ve isteksiz hissetmeye ba�layabilece�ini aktararak, bu tip beslenmenin, ba�ta sindirim mekanizmas�n� etkileyip, ba��rsak d�zenini bozarak, �i�kinlik ve kab�zl��a neden olaca��n� dile getirdi.
�ftarda ba�lang�� i�in zeytin, hurma, meze, b�rek, ceviz i�i, kay�s�, incir gibi bir�ok besini bir arada t�ketmek yerine tek bir hurma ya da zeytin tercih etmenin daha zinde ve sa�l�kl� olaca��n� kaydeden Ayd�n, ba�lang�� i�in �orba, ard�ndan etli sebze veya zeytinya�l� sebze yeme�i, �zgara et, yo�urt, ekmek, salata t�ketilmesi �nerisinde bulundu.
Tatl� Se�imi
Diyetisyen Ayd�n, normalde kad�nlar�n g�nl�k ortalama s�v� ihtiya�lar�n�n 2,7 ve erkeklerin 3,7 litre oldu�unu belirterek, bunun 12-14 barda��n� Sudan, geri kalan k�sm�n� ise soda, ayran, �orba, komposto gibi s�v� g�da ve i�ecekler ile sebze ve meyveden kar��lanmas� gerekti�ini aktard�.
Oru� tutanlar�n ak�am yeme�i sonras� tatl� iste�inin artt���n� belirterek, iftardan sonra baklava, k�nefe veya tulumba yerine g�lla�, kazandibi, dondurma veya meyveli kuplar�n tercih edilmesini �nerdi.
Ayd�n, ramazanda beyaz unun t�ketimini s�n�rland�rmak gerekti�ini vurgulayarak, "Ramazan pidesi beyaz undan yap�l�r ve kalorisi di�er ekmeklere oranla daha fazlad�r. Yedik�e i�tah� azaltmak yerine art�r�r; ��nk� glisemik indeksi y�ksek oldu�undan kan �ekerini h�zl� y�kseltip �abuk d���r�r. Dolay�s�yla pide yerken yeme iste�ini art�ran bir besindir. H�zl� depolan�p ki�ide ya�lanmay� art�rabilir " bilgisini verdi. - �stanbul
4.7.2013 0 - 12933
|