Karab�k �niversitesi (KB�) T�p Fak�ltesi �� Hastal�klar� ve Gastroenteroloji Uzman� Prof. Dr. Bur�ak Kayhan, ramazanda nas�l beslenilmesi gerekti�iyle ilgili uyar�larda bulundu. Kayhan, gazetecilere yapt��� a��klamada, ramazan ay�n�n bu y�l da s�cak yaz g�nlerine rastlamas� nedeniyle oru� tutanlar�n sa�l�klar�na daha fazla dikkat etmesi gerekti�ini s�yledi. Oru� d�neminde iftar� bir bardak �l�k su sonras� zeytin veya hurmayla a�man�n uygun olaca��n� ifade eden Kayhan, "�ftarda �ok s�cak olmayan bir �orba i�ilmelidir. �orba tercihimiz besleyici olan kelle-pa�a, brokoli, mercimek ve benzeri olabilir. Bu s�rada i�tah art�ran ramazan pidesini s�cak t�ketmek yerine so�umu� hatta bir g�nl�k olan�n� tercih etmek hazm� kolayla�t�racakt�r. Tereya�� ve kaymak muhakkak t�ketilmelidir. Yo�urt unutulmamal�d�r. Bal ve re�el gibi kahvalt�l�k tatl�lardan az miktarda t�ketmek kan �ekeri reg�lasyonu a��s�ndan kolayl�klar sa�layacakt�r. Bu safhadan sonra yeme�e 15 dakika veya 30 dakika ara verilmesi ana yeme�e daha sonra ge�ilmesi haz�m a��s�ndan kolayl�klar sa�layacak, iftar sonras� a�r�l�k ��kmesini engelleyecektir." diye konu�tu. Ana yemeklerde sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerekti�ini aktaran Kayhan, ��yle konu�tu: "Et �r�nleri t�ketilecekse iftar d���nda t�ketilmemelidir. Etin tercihen iyi pi�mi� olmas� hazm� kolayla�t�racakt�r. Et yemeklerinde �zgara veya ha�lama �ncelikli olmal�d�r. �ftar s�ras�nda bol s�v� al�nmal� 2 litreye yak�n s�v�n�n b�y�k k�sm� su olmal�d�r. Su d���nda ayran, maden suyu ve komposto sular� muhakkak t�ketilmelidir. E�er iftarda sebze t�ketmiyorsak salataya a��rl�k verilmelidir. Tatl� ve meyve iftar sofras�ndan kalk�p 2 saat sonra al�nmal� tercih s�tl� tatl�lar olmal�d�r. �erbetli tatl�lardan ka��n�lmas� gerekir. Meyvelerden muzun fazla t�ketilmemesi �nemlidir. Gere�inden fazla al�nmas� kab�zl�k sorununu �n plana ��karacakt�r. Ayr�ca �zellikle kuru yemi�ler ve kuru meyveler t�ketilmelidir. Meyvelerden karpuz ve kavun gibi bol �ekerli lifsiz meyveler iftar harici t�ketilmemelidir. �ftar sonras� �ay ve kahve t�ketimi s�n�rl� olmal�. Tercihen ye�il �ay ve ada �ay� t�ketilmelidir." Kayhan, sahur ���n�nde bol ya�da yumurtan�n g�n i�i a�l�k hissini ortadan kald�raca��n�, sahurda mutlaka s�t�n t�ketilmesi, bal, re�el, hurma gibi a��r� �ekerli g�dalardan ka��n�lmas� gerekti�ini vurgulad�. Sahurda �ay veya kahve yerine papatya �ay� gibi bitkisel �aylar�n daha faydal� olaca��n� s�yleyen Kayhan, "Ayr�ca bol tah�ll� ekmek beyaz ekmek yerine tercih edilmelidir. G�n i�inde gaz ve �i�kinlik yapabilecek fasulye, nohut, mercimek gibi g�dalardan sahurda uzak durulmas� gerekir. Muhakkak probiyotik yo�urt veya evde yap�lan yo�urdun bir kase t�ketilmesi kab�zl�k problemini ortadan kald�racakt�r."
30.5.2017 - 27399
|