"Ramazanda Beslenme S�kl��� 4 ���n Olmal�"

Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, ramazan ay�nda beslenme s�kl���n�n 4 ���n olmas� gerekti�ini belirtti.

Marmara �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m Ba�kan� Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, ramazan ay�nda beslenme s�kl���n�n 4 ���n olmas� gerekti�ini belirterek, "Oru� tutanlar beslenmelerini iftar a��l���, iftar yeme�i, gece yatmadan �nce bir ara ���n ve sahur yeme�i �eklinde programlamal�d�r " dedi.

Elmac�o�lu, AA muhabirine yapt��� a��klamada, �slamiyet'in �artlar�ndan biri olan orucun yerine getirilece�i ramazan ay�n�n son y�llarda oldu�u gibi bu y�l da yaz mevsiminde ya�and���n�, bu ayda beslenme �ekli ile saatlerinin de�i�mesi ve hareketin azalmas� nedeniyle dengeli beslenmeye �nem verilmesi gerekti�ini s�yledi.

Oru� tutan insanlar�n �e�itli sa�l�k sorunlar� ve hava s�cakl���na ba�l� g�da zehirlenmeleri ile kar��la�mamak i�in ald�klar� ve t�ketecekleri g�dalara dikkat etmesi gerekti�ini vurgulayan Elmac�o�lu, ��yle konu�tu:

"Ramazan ay�nda beslenme s�kl��� 4 ���n olmal�d�r. Oru� tutanlar beslenmelerini iftar a��l���, iftar yeme�i, gece yatmadan �nce bir ara ���n ve sahur yeme�i �eklinde programlamal�d�r. V�cudun yakla��k 17 saat susuz kalaca�� dikkate al�narak gerekli s�v� ihtiyac� da mutlaka kar��lanmal�d�r. "

"H�zl� yemek organizmay� etkiliyor "

�ftarda h�zl� yemenin organizma �zerinde olumsuz etkiler yapaca��n� anlatan Elmac�o�lu, bu durumun ins�lin sal�n�m�n� ve kan �ekerini y�kseltti�ini, bunun da yorgunluk, uyku hali ve �arp�nt� gibi rahats�zl�klara yol a�abilece�ini vurgulad�.

Elmac�o�lu, iftarda ezan�n okunmas�n�n ard�ndan hafif yiyeceklerle azar azar yenilerek orucun a��lmas� gerekti�ini belirterek, s�zlerini ��yle s�rd�rd�:

"�ftar�n a��lmas�n�n ard�ndan esas yeme�e yakla��k 1-1,5 saat sonra ge�ilmeli. Esas yemek, mevsim salatas�, 1-2 dilim ekmek, bir kase �orba, k���k bir kase yo�urt veya bir bardak ayran olarak se�ilmeli. Bunlar v�cudun s�v�, vitamin, mineral ihtiyac�n� ve lif gereksinimini sa�lar. Yemeklerde baharat fazla olmamal�, gereksiz ekmek veya hamur i�i t�ketilmemeli. Ramazan�n karbonhidrat kayna�� pidenin t�ketiminde de a��r�ya ka��lmamal�. S�tl� tatl�lar tercih edilmeli. "





"Sahura kalkmak sa�l�k a��s�ndan �ok �nemli "

Sahura kalkman�n sa�l�k a��s�ndan �nemli oldu�una de�inen Elmac�o�lu, "Yemek yiyerek yatmak yerine sahura kalk�p yemek daha do�rudur " dedi.

Prof. Dr. Funda Elmaco�lu, orucun v�cudu dinlendirmedeki rol�ne de�inerek, "Ramazan ay� ruhun, mide ve di�er sindirim organlar�n�n dinlendi�i, v�cudun detoks sisteminin en iyi �al��t��� s�re�tir " ifadelerini kulland�. - Samsun

10.7.2013 - 12967



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

 

[Hata Bildir]