- Ramazanda beslenme ile ilgili diyetisyenden uyar� Diyetisyen Meryem Arslan Y�lmaz: " �ftar� su, hurma, zeytin ve �orbayla a��p ana yemek i�in 15 dakika bekleyin" DEN�ZL� - Ramazan ay�na say�l� g�nler kala uzman doktorlar, sahur ve iftarda beslenme konusunda uyar�larda bulundu. Diyetisyen Meryem Arslan Y�lmaz, Ramazan ay�nda beslenmenin do�ru tamamlanabilmesi i�in mutlaka sahura kalk�lmas� gerekti�ini kaydetti. �ftar ve sahur aras�nda bol bol su t�ketilmesi gerekti�inin alt�n� �izen Y�lmaz, "�zellikle sahura zaman�nda kalk�nmal� ve mutlaka iftar yap�lmal�. �zellikle sahur �ok �nemlidir. Muhakkak sizi susatmayacak �ekilde beslenmeli ve �zellikle peyniri, yumurtay�, bol sebze, meyve, domates, salatal�k t�rlerini t�ketmeniz gerekir. G�nl�k meyve t�ketimimiz 3-4 porsiyon olmal� ve tah�ll� ekmek kullanmal�y�z. �zellikle 3 litre su i�memiz gerekiyor. Tabi bu Ramazan Ay�nda �ok m�mk�n olmuyor. ��nk� g�nd�z oru� oldu�umuz i�in su i�imimiz k�s�tl�. Ama biz bunu yatana kadar 1 bu�uk 2 litre i�erek telafi etmeliyiz" dedi. Kalp damar hastalar�, diyabet hastalar�, hamileler, kanser tedavisi g�renlerin oru� tutmamalar� ya da doktora ba�vurmalar� gerekti�ini belirten Denizli �zel Cerrahi Hastanesi Diyetisyeni Y�lmaz, "Bu konuda muhakkak doktorlar�na dan��mal�lar. Sahurda �zellikle, bizi tok tutacak yumurtad�r. Kalp damar hastal�klar� a��s�ndan bir sorunumuz yoksa mutlaka yumurta t�ketelim. Peynir iyi bir protein kayna��d�r muhakkak peynir yemeliyiz. Domates, salatal�k, ye�illik bunlar� da bol bol t�ketmemiz gerekir. �zellikle et grubuna dikkat etmemiz laz�m. ��nk� gece sahurda sucuklu, salaml� omletler, tereya�l� yumurtalar yedi�imizde g�n i�inde bizi �ok susatacakt�r" diye konu�tu. �ftar�n su ile yap�lmas� gerekti�ine dikkat �eken Diyetisyen Meryem Arslan Y�lmaz, Yakla��k 17-18 saat s�ren bir a�l�ktan sonra biz iftara �ok a� oturuyoruz ve b�t�n yemeklerden tek tek yemek istiyoruz. En ba�ta yapmam�z gereken 1-2 bardak su ile iftar� a�mak. Hurma, zeytin t�r� gibi bir �eylerle a��yorsak ta �ok de�il 1-2 tane k���k bir miktarla iftar�m�z� ba�lat�p �orbayla devam etmemiz gerekir. ��nk� ilk �orba i�ti�imizde midemiz biraz daha rahat edecektir. Ama et grubuyla, yo�un ya�l�, zeytinya�l� veya etli yemeklerle ba�lad���m�zda, midemiz sindirim g��l��� ya�ayacakt�r. Bu sebeple �nce, az ya�l� �orba i�menizi �neriyorum. Daha sonra bir 15 dakika bekleyip yan�nda yo�urdu, salatas� ve tam bu�day ekme�iyle beraber ana yemeklerle devam etmemiz gerekir" �eklinde konu�tu. Ramazan pidesinin doyurucu olmad���n� belirten Y�lmaz, yemeklerde tam bu�day ekme�inin doyurucu olmas� nedeniyle tercih edilmesi gerekti�ini s�yledi. Y�lmaz, "Biz bu�day ekme�inden ziyade biraz Ramazan pidesini tercih ediyoruz. Bunu da t�ketirken �ok dikkat etmemiz laz�m. ��nk� avu� i�i b�y�kl���ndeki bir ramazan pidesi bir dilim ekme�imize tekab�l ediyor. Bunu da t�ketirken l�tfen g�z �n�nde bulundurun" uyar�s�nda bulundu.
22.5.2017 - 27241
|