Medipol �niversitesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m Ba�kan� Prof. Dr. Muazzez Garipa�ao�lu, Ramazan ay�nda oru� tutacaklar i�in beslenme �nerilerinde bulundu, Ramazan ay�n� sa�l�kl� ge�irmek i�in dikkat edilmesi gerekenleri s�ralad�.
Prof. Dr. Muazzez Garipa�ao�lu'ndan Ramazan'da beslenme �nerileri:
Ramazan ay� s�resince yeterli ve dengeli beslenmeye �zen g�sterin.
���n say�s�n� art�r�n. Sahur, iftar ve iftar sonras� olmak �zere toplam 3-4 ���nde beslenin.
Yemekleri h�zl� yemeyin, yava� yava� ve iyice �i�neyerek yiyin.
Orucunuzu su, hurma, zeytin ve �orba ile a��n, m�mk�nse 20-30 dakika ara verin, daha sonra ana yeme�e ge�in ya da normal ak�am yeme�inizi yiyin.
�ftarda ana yemek olarak �zgarada, f�r�nda ya da tencerede yap�lm�� az ya�l� et yemeklerini, etli sebze ya da kuru baklagil yemeklerini tercih edin.
A��r tatl�lardan uzak durun
Tok tutan ve kan �ekerini ani y�kseltmeyen besinlere s�k yer verin. Bunun i�in beyaz ekmek yerine kepek ya da bol tah�ll� ekme�i, pirin� pilav� yerine bulgur pilav�n� tercih edin.
�eker ve �ekerli besinleri �ok s�k t�ketmeyin. �eker v�cuda sadece kalori verir. Fazla t�ketildi�inde �i�manl��a neden olur. T�ketilecekse lokma, tulumba, baklava gibi a��r tatl�lar yerine, g�lla�, s�tla� ve dondurma gibi s�tl� tatl�lar� veya meyveli tatl�lar�n� tercih edin.
Yiyeceklerin daha hafif ve sa�l�kl� olabilmesi i�in k�zartma ve kavurma yerine; ha�lama, �zgara, bu�ulama veya f�r�nda pi�irme y�ntemlerini se�in.
�ftardan sonra hareket edin
G�nl�k 2-3 litrelik s�v� gereksinimini kar��lamaya �zen g�sterin. Bunun i�in ba�ta ya�am p�nar� suyu, daha sonra soda, ayran, �ay �e�itleri, kahve, komposto, taze s�k�lm�� meyve sular�, limonata gibi i�ecekleri tercih edin.
Sahurda s�t, yo�urt, peynir, yumurta, omlet, �orba, tam bu�day veya �avdar ekme�i, az ya�l� b�rek, meyve, f�nd�k, ceviz, komposto gibi besinleri tercih edin ve bol s�v� t�ketin.
�ftardan hemen sonra televizyon veya bilgisayar kar��s�na ge�meyin, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmeyi deneyin, k�sa mesafeli y�r�y��lerin yenilen besinlerin sindirimine ve kilo kontrol�ne yard�mc� oldu�unu unutmay�n.
Tuzlu�u masadan uzak tutun
Tuz i�eri�i y�ksek besinler, susuzlu�a neden olur. Tansiyonu y�kseltebilir. Bu nedenle tuzlu�u masadan uzak tutun. Yemeklerin tad�na bakmadan tuz eklemeyin. Yemeklerin tad�n� tuz yerine baharatlarla zenginle�tirin.
G�nl�k enerji al�m�n�z�n dengeli olmas�na �zen g�sterin. Enerjinin fazla al�nmas� �i�manl��a, az al�nmas� zay�fl��a, yetersiz beslenmeye neden olur. Bunun i�in yedi�iniz besinlerin miktarlar�n� ve hareketinizi g�zden ge�irin.
Sofran�zda ev yap�m� besinleri tercih edin, haz�r olanlar�ndan (�orbalar, meyve sular�, k�fteler, et-tavuk suyu tabletleri vb.) uzak durun. ��nk� haz�r besinlerin besleyici de�erleri d���kt�r. Katk� maddeleri i�erirler. Tuz oranlar� y�ksektir.
25.7.2012 - 11121
|