Abant �zzet Baysal �niversitesi E�itim ve Ara�t�rma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastal�klar� b�l�m� ��retim �yesi Yrd. Do�. Dr. Esra Nur Ademo�lu Dilekci, ramazan ay�nda "A��r� ya�l� yiyeceklerden, k�zart�lm�� besinlerden uzak durulmal�d�r. Bunun yerine �zgara, ha�lama veya f�r�nda yap�lan yemekler tercih edilmelidir." dedi. Dilekci, yapt��� a��klamada, ramazan ay� boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye �zen g�sterilmesi gerekti�ini belirterek, "�ftar sonras� beslenme, tek seferde b�y�k porsiyonlar yerine s�k s�k k���k porsiyonlar �eklinde d�zenlenmeli. �ftar ve sahur iki ana ���n olarak de�erlendirilerek bunlar�n aras�nda 1-1.5 saat aral�klarla da iki ara ���n yerle�tirilmeli." diye konu�tu. Oru� s�resi uzun oldu�u i�in yeterli besin ve s�v� ihtiyac�n�n kar��lanmas� a��s�ndan �ok �nemli oldu�unu ifade eden Dilekci, "Yemek, k���k lokmalar �eklinde, yava� yava� �i�neyerek t�ketilmelidir. Aksi takdirde, doygunluk merkezi uyar�lmad��� i�in, �ok y�ksek enerjili besinlerin k�sa s�rede y�ksek miktarlarda t�ketilmesine ba�l� uzun d�nemde istenmeyen kilo al�m� ve gastrointestinal �ikayetler ortaya ��kacakt�r. Glisemik indeksi y�ksek olan, yani kan �ekerini �ok h�zl� bir �ekilde y�kselten g�dalar yerine, kan �ekerini daha dengeli bir �ekilde y�kselten g�dalar tercih edilmelidir." �eklinde konu�tu. Dilekci ayr�ca, vatanda�lar�n beslenme d�zenindeki de�i�ikliklerden kaynaklanan rahats�zl�klar�n ba��nda gelen kab�zl��� �nlemek i�in kuru baklagiller, sebzeler, kepekli tah�l �r�nleri t�ketmesi gerekti�ine dikkat �ekerek, "Ara ���nlerde ise taze ve kuru meyveler, ceviz, f�nd�k, badem gibi kuruyemi�ler tercih edilmelidir. A��r� ya�l� yiyeceklerden, k�zart�lm�� besinlerden uzak durulmal�d�r. Bunun yerine �zgara, ha�lama veya f�r�nda yap�lan yemekler tercih edilmelidir. Tatl�lara gelince, a��r� �erbetli, ya�l� tatl�lar yerine, s�tl� tatl�lar veya meyveli tatl�lar tercih edilmelidir. �ftar sonras� mutlaka yeterli miktarda s�v� al�nmas� gerekmektedir." dedi.
7.6.2017 1 - 27523
|