Trakya �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Dekan� Prof. Dr. Sedat �st�nda�, ramazan ay�nda "Akdeniz tipi beslenme" tavsiyesinde bulundu. �st�nda�, AA muhabirine, ramazan ay�nda beslenme al��kanl�klar�n�n de�i�ti�ini s�yledi. Oru� tutanlar�n uzun saatler su ve yemek t�ketmedi�ini dile getiren �st�nda�, "Burada en �nemli nokta susuzluk. V�cut uzun s�re besinsiz kalmaya dayanabiliyor ancak yeteri kadar su t�ketilmesi �ok �nemli. V�cudumuzun y�zde 60'� su. H�cre yap�s�ndan kemi�in i�ine kadar v�cudun her noktas�nda su bulunuyor. O y�zden iftar ve sahur aras�nda s�v� t�ketimine �ok dikkat edilmeli. M�mk�nse s�v� al�m� �eker ve tuzdan uzak i�eceklerle kar��lanmal�." dedi. �st�nda�, sa�l�kl� bir oru� i�in iftar ve sahur yemeklerinde tuz ve �eker i�eri�i y�ksek besinlerden ka��n�lmas� gerekti�ini vurgulad�. Oru� tutanlar�n metabolizmas�n�n yava�lad���n� belirten �st�nda�, iftar sofralar�nda karbonhidrattan zengin yiyeceklerin t�ketilmesinin yo�un hormon salg�lanmas�na ve sa�l�k sorunlar�na neden olabildi�ine dikkati �ekti. Karbonhidrattan zengin besinlerde �eker oran�n�n y�ksek oldu�unu anlatan �st�nda�, "�zellikle b�yle durumlarda a��r� ins�lin hormonu salg�lan�yor. B�yle olunca da damar duvar�ndaki t�kanmalardan ileride geli�ebilecek �eker hastal���na kadar pek �ok sa�l�k sorununu do�uruyor." ifadelerini kulland�. "Beslenmeyi zaman i�ine yaymak gerekli" �st�nda�, ramazanda, �ok az i�lenmi� g�dalara yer verilen, her t�rl� meyve ve sebze, tam tah�ll� �r�nler, kuru yemi�ler, zeytinya��, zeytin, keten tohumu ve susam gibi ya�l� tohumlar, otlar ve baharatlar�n olu�turdu�u Akdeniz tipi beslenme �nerisinde bulundu. Uzun s�ren a�l���n ard�ndan yava� yemek yemenin sa�l�k a��s�ndan �nemli oldu�unu dile getiren �st�nda�, �unlar� kaydetti: "�ftarda h�zl� bir �ekilde yemek yenmemeli. Metabolizmay� zorlamayacak tarzda bir beslenme d�zeni geli�tirmek laz�m. S�v� g�dalar�n ve �orbalar�n iftar sofras�nda t�ketilmesi bu anlamda faydal� olacakt�r. Bol ye�illikli salata sofralarda yerini almal�. Beslenmeyi zaman i�ine yaymak gerekli. �htiya� duyulan t�m besinleri bir defa da almak yerine aral�kl� olarak yapmak ve bunu s�v�yla birlikte ger�ekle�tirmek �ok �nemli. V�cudun olumsuz tesirlerle kar��la�mas�n�n �n�ne ge�er. Normal zamanlarda oldu�u gibi ramazan ay�nda da Akdeniz tipi beslenme sa�l�kl� ya�am i�in �ok �nemli. Taze meyve sebzeler, lifli g�dalar, tah�llar ve doymam�� ya�lar t�ketilmeli. K�rm�z� et ve doymam�� ya� i�eren besinler �ok seyrek t�ketilmeli. En �nemlisiyse i�lenmemi� g�dalardan zengin beslenme, her zaman sa�l���n s�rd�r�lebilmesi a��s�ndan temel bir gereksinimdir."
22.3.2023 - 64706
|