Ramazan ay�nda uzun s�reli a�l��a ba�l� olu�an a��z kokusu �nemli bir problem olurken Dr. Cenker Zeki Koyuncuo�lu bu duruma nelerin yol a�t���n� ve nas�l �nlenebilece�ini anlatt�. � �stanbul Ayd�n �niversitesi (�A�) Di� Hekimli�i Fak�ltesi Periodontoloji Ana Bilim Dal� ��r. �yesi Dr. Cenker Zeki Koyuncuo�lu Ramazan ay�nda bir�ok ki�inin �ikayet�i oldu�u a��z kokusuyla ilgili "Ramazan ay�nda ho� olmayan nefes kokusu (halitozis) kar��m�za �nemli bir problem olarak ��kmaktad�r. Ancak a�l�k durumunda ve sabah uyan�ld���nda kar��la��lan bu a��z kokusu fizyolojik yani do�al bir durumdur.� Ayr�ca, sigara kullan�m� ile s�t ve kahve gibi i�ecekler, y�ksek protein i�erikli g�dalar ya da so�an, sar�msak, lahana, turp gibi yiyeceklerin sahur ve iftarda yo�un olarak t�ketilmesi ge�ici halitozise neden olmaktad�r" diye konu�tu. " A�IZ KOKUSU KL�N�K NEDENLERDEN DE OLU�AB�L�R" A��z kokusunun klinik nedenlerle de olu�abildi�ini belirten Dr. Koyuncuo�lu �unlar� s�yledi: "A��z-i�i halitozisin klinik nedenleri incelendi�inde; hatal� yap�lm�� k�pr� protezleri (k�pr� g�vdelerinin di�etine bask� yapacak �ekilde yap�lmas�), di�eti hastal�klar�, a��z bak�m�n�n yetersiz olmas�, y�k�c� karakterdeki di�eti hastal�klar�, 20 ya� di�inin k�smi s�rmesi ve bu b�lgenin iltihaplanmas� ve akut a��z enfeksiyonlar�, di� ara y�zeylerinde besin birikimine neden olan hatal� yap�lm�� dolgu ve protezler, di� ��r�kleri, a��z i�erisindeki kronik enfeksiyonlar ya da �lserasyonlar ve a��z kanserleri �n plana ��kmaktad�r. T�m bu problemler dilin arka b�lgesinde g�da art�klar�n�n birikimine ve bakteri art���na dolay�syla a��z kokusuna neden olmaktad�r. Ayr�ca, gastrit, �lser, diverk�lit, sindirim yetmezli�i, mide kanseri gibi gastrointestinal bozukluklar; sin�zit, tonsillit, farenjit gibi �st solunum yolu hastal�klar� ve kronik akci�er enfeksiyonlar�; kronik b�brek yetmezli�i ve kanseri, diyabet, menstrurasyon gibi sistemik enfeksiyonlar ve durumlar ile A ve B12 vitamini, demir veya �inko gibi elementlerin yetersizli�i a��z-d��� halitozisin nedenleri aras�nda ilk s�ralarda yer almaktad�r" "D�� VE D�L TEM�ZL���NDE HASSAS DAVRANILMALI" Di� ve dil temizli�inin nas�l uygulanmas� gerekti�ini anlatan Dr. Cenker Zeki Koyuncuo�lu "Di� f�r�alama, ara y�z ve dil temizli�ini i�eren mekanik plak kontrol� ile toplam bakteri say�s�n�n, �r�nlerinin ve besin kaynaklar�n�n azalt�lmas� sa�lan�r. �ftar ve sahurda yapm�� oldu�umuz do�ru teknik ve f�r�a ile yap�lan f�r�alama yeterli olacakt�r. Di�ler, a�z�n her yerine ula�abilen, k���k ba�l�kl� olarak tabir edilen, k�l u�lar� yuvarlat�lm��, s�k ve bol k�ll�, yumu�ak bir f�r�a ile f�r�alanabilir. Do�ru teknik ise a�z�n her yerini e�it s�relerde f�r�alayabilece�imiz farkl� bas�n�lar kullanaca��m�z bir f�r�alama tekni�idir. Hangi di� macununu ya da a��z gargaras� tercih edilirse edilsin esas yap�lmas� gereken di� ipi - di� aras� f�r�as� ile f�r�alamaya destek olmam�z gerekmektedir. Dil temizli�i a��z kokusunun azalt�lmas�ndaki ba�ar�s� ihmal edilmemelidir. Bu nedenle m�mk�n olabildi�i kadar d��ar�ya ��kar�lan dilin en arka b�lgesinden �ne do�ru s�p�rme hareketi ile d�zenli bir �ekilde temizlenmelidir. Dil temizlenmesinde dil temizleyiciler kullan�lmas� daha uygundur. Yumu�ak doku travmas�na neden olmamak i�in bu temizlik nazik�e yap�lmal� ve dilin yan y�zeyleri temizlenmemelidir. Ayr�ca, ���rme refleksine kar�� da dikkat edilmelidir. Di�ler g�nde mutlaka en az iki dakika f�r�alanmal�d�r. Gargaralar, halitozis �ikayeti olan hastalar�m�z aras�nda kokuyu maskelemek amac�yla s�kl�kla tercih edilmektedir. Ancak, a��z gargaralar� tek ba�lar�na halitozisi �nleyemedi�i unutulmamal�d�r. Ayr�ca, alkoll� gargaralar a��z kurulu�una neden olarak tedavi edilmek istenen a��z kokusunu daha da k�t�ye g�t�rebilmesi nedeniyle �nerilmemektedir. Son olarak, lokmalar�n iyi �i�nenmesi sindirime yard�mc� olaca��ndan mide asidinin de daha az olu�mas�n� sa�lar ve sabah uyan�ld���nda a��z kokusunun olu�mas�n� engelleyebilir. �ftar ve sahurda ceviz, badem, tar��n ve ye�il �ay t�ketilmesi halitozisi k�smen engellemektedir" �eklinde konu�tu. �
- �stanbul
2.5.2020 1 - 45101
|