G�n boyu ya�an�lan a�l�k sonras�nda iftarda yemekleri fazla miktarda ve h�zl� t�ketmemek gerekiyor. 11 ay�n sultan� Ramazan, bu y�l da s�caklara denk geldi. Oru� tutanlar dikkat! Ramazan'da beslenmenize daha fazla �zen g�stermeniz gerekiyor. Sahur ve iftarda s�v� t�ketimi b�y�k �nem ta��yor. G�n i�inde a�l���n dengelenmesi ve kan �ekerinin kontrol alt�na al�nabilmesi i�in mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. En �nemlisi ise uzun saatler a� kalan v�cuda a��r� y�klemede bulunmamak. Bu nedenle ���nleri b�lmek, iftarda a��l��� �orba ve peynir gibi yiyeceklerle yapt�ktan sonra 1 saat bekleyip ana yeme�e ge�meye dikkat etmek. �stinye �niversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpa�a Beslenme ve Diyet Uzman� Sedef Aksu, "Uzun s�re a� kalmak metabolizmay� yava�lat�yor, su ve mineral kayb� da bay�lmalara neden olabiliyor. Ciddi sa�l�k sorunlar�yla kar��la�mamak i�in bolca su t�ketmek gerekiyor" dedi ve �unlar�n alt�n� �izdi� SAHUR OLMADAN OLAMAZ! Sahur ve iftar aras�nda ge�en s�re uzun oldu�undan saatler s�ren a�l�k sadece metabolizmay� de�il, v�cut hareketlerimizi de yava�lat�yor. Sa�l�kl� beslenmenin temelini olu�turan ���n ve ara ���n al��kanl���n� Ramazan ay�nda da sa�layabilmek i�in mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahuru erken kahvalt� gibi d���nerek, iftar ve 2-3 ara ���nle g�n� tamamlamakta fayda var. Sahura kalkmadan gece yeyip yatmak ya da sahurda sadece su i�ip uyumak do�ru de�il. MEYVE SUYUNDAN UZAK DURUN Sahurda g�n boyu tok kal�nmas�n� sa�layan, s�v� ihtiyac�n� kar��layan ve ba��rsak hareketleri i�in yeterli lif i�eren besinleri tercih etmek gerekiyor. Yiyecekler ayn� zamanda midenizi yormayan, tuz miktar� olabildi�ince az ve uykuya ge�i�te s�k�nt� yaratmayacak kadar hafif olmal�. Karbonhidrat, protein, ya� i�eri�i dengeli olmal�. Karbonhidrat grubu olarak �eker ve beyaz unu tercih etmeyin. Beyaz un yerine tam bu�day, tah�l veya �avdar; beyaz �eker ve meyve suyu yerine de do�al meyveler se�enekleriniz aras�nda yer almal�. �FTARI ���NLERE B�L�N G�n boyu ya�an�lan a�l�k sonras�nda iftar vaktinde yemekleri fazla miktarda ve h�zl� t�ketmemek gerekiyor. Bir ���nde fazla miktarda yemenin verece�i olumsuzluklara ve yava�layan metabolizmaya destek olmak i�in iftarla sahur aras�na k���k ara ���nler eklenmeli. Metabolizman�n yava�lamas�n� ve kilo al���n� engellemek i�in fiziksel aktivite artt�r�lmal�. �ftarda tatl� olarak ise s�tl� tatl� veya meyve yenmelidir. P�DEY� AZ T�KET�N! Her ne kadar �ok lezzetli olsa da Ramazan'da her ak�am pide t�ketmemek gerekiyor. M�mk�n oldu�unca k�zartmalardan, mayal�, a��r� �eker ve ya� i�eren besinlerden, �erbetli tatl�lardan, �ok tuzlu veya baharatl� yemeklerden, sucuk, sosis, past�rma gibi �ark�teri �r�nlerinden, bal, kaymak ve gazl� i�eceklerden uzak durun. Kan �ekerini h�zla y�kselten besinler yerine posa miktar� fazla olan besinler (kepekli ekmek, �ok tah�ll� ekmek, �avdar ekme�i, kepekli makarna, kepekli pirin� gibi), sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, f�nd�k ve badem tercih edin. YEMEKTEN SONRA Y�R�Y�� �Y� GEL�R Refl� sorunu olanlar, mideyi fazla doldurmaktan ve h�zl� yemekten ka��nmal�. Refl� ve gaz s�k�nt�s�na yol a�mamak i�in sahurdan hemen sonra yatmamak gerekiyor. Araya yar�m saatlik bir zaman dilimi sokmakta fayda var. Kab�zl�k sorunu olanlar �orba, yo�urt veya salatalar�na yulaf kepe�i ilave edebilir. Kab�zl��� �nlemek i�in ara vakitte g�nde 3-4 adet kuru kay�s�, incir veya erik yenmeli ya da komposto �eklinde al�nmal�. Bedeniniz uzun s�reli a�l�k sonucunda kendini daha yava� �al��maya ko�ulland�racakt�r. Metabolizma h�z�n�z yava�layacak ve minimum enerji harcamas�yla v�cudunuz g�n� tamamlamak isteyecektir. Bu durumda ald���n�z enerji harcad���n�z enerjiden fazla olursa kilo almaya ba�lars�n�z. �ftardan 1-1.5 saat sonra yapaca��n�z 30 dakika veya 1 saatlik y�r�y�� enerji harcaman�z� art�racak ve v�cudunuz biraz daha h�z kazanacakt�r. TATLI YER�NE KOMPOSTO �erbetli ve hamurlu tatl�lar bir anda fazla kalori alman�za neden olacak ve kilo alman�za neden olabilecektir. B�yle tatl�lar�n yerine k���k bir par�a g�lla� veya 1 porsiyon s�tl� tatl� yiyebilirsiniz. Ancak d���k kalorili tatl�larda olsa tatl� t�ketimini de s�n�rland�r�n, her g�n tatl� yemekten ka��n�n. Sa�l�kl� s�v� t�ketimi i�in; en ba�ta bol su, ye�il �ay, rezene �ay�, maden suyu ve az �ekerli komposto ve ho�aflar tercih edilmelidir.
15.5.2018 - 33128
|