B�t�n y�l boyunca belli bir beslenme d�zenine al��an v�cut, Ramazan'la birlikte tamamen de�i�en bir sisteme ayak uydurmaya �al���r. Y�l i�inde �� ana ���n�n yan� s�ra ara ���nlerle seyreden beslenme d�zeni, Ramazan ay�nda iftar ve sahur olmak �zere iki ���ne d��er. Uzun s�ren a�l�klar�n ard�ndan iftarda a��r� yemek yemek ise refl� ba�ta olmak �zere haz�ms�zl�k, kab�zl�k ve ba� a�r�s� gibi sa�l�k sorunlar�na yol a�abilir. Ramazan ay�, birka� y�ld�r yaz d�nemine denk geliyor. Bu nedenle oru�la birlikte uzun s�reli a�l�klar ya�an�yor. Uzun s�re a� kalmak da ki�ilerin metabolizmas�n�n yava�lamas�na yol a�arken, besinlerin ya�a d�n��mesini de h�zland�r�yor. Ya�anan a�l�k ayr�ca v�cut hareketlerinde yava�lamaya neden oluyor. �ftar vakti geldi�inde ise yemeklere y�klenmek kan �ekerinin h�zla y�kselmesine ve ard�ndan h�zla d��mesine yol a�abiliyor. Ramazan'da iftar ve sahurun d���nda ara ���nler �art Uzun s�re a� kalmak ba� d�nmesi, ba� a�r�s�, dikkatsizlik, dalg�nl�k, unutkanl�k, sinirlilik, uykuya e�ilim, �i�lik ve midede ek�ime gibi sorunlar�n ya�anmas�na neden olabilirken, i� verimini de d���rebiliyor. B�yle problemler ya�amak istemeyen ki�iler mutlaka iftar ve sahurun d���nda 4-5 kere olacak �ekilde ara ���nlerle beslenmeye �zen g�stermelidir. Mideye �ok y�klenmemek i�in ise sahur yeme�inde kahvalt� t�r� besinler t�ketilmelidir. Ya�l�, �ekerli, baharatl� besinlerden uzak durulmal� �e�itli sa�l�k problemleri olan ve hastalanma riski ta��yan ki�ilerin Ramazan ay�nda kendilerine �ok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Bilhassa Ramazan'� kabusa �eviren refl�den ve kab�zl�ktan korunabilmek i�in �eker ve beyaz un kullan�lan yiyeceklerden ka��n�lmal�d�r. Ayr�ca baharatl� ve tuzlu yiyeceklerin yan� s�ra ya� i�eren k�zartmalardan da m�mk�n oldu�unca uzak durulmal�d�r. Bunlar�n d���nda daha uzun s�re tokluk hissi sa�layan vitamin ve protein i�erikli besinler ve lifli yiyecekler t�ketmeye �zen g�sterilmelidir. T�m g�n tutulan orucun ard�ndan yap�lacak hafif bir sporun v�cuda olumlu kat�s� olacakt�r. Spor i�in de egzersiz se�ene�i yerine tempolu y�r�y�� tercih edilebilir. Oru� su ile a��lmal�, iftara �orba ile ba�lanmal�d�r Ramazan'� sa�l�kl� ge�irebilmek i�in iftar sofralar�nda bulundurulmas� gereken olmazsa olmaz besin ��eleri vard�r. Bunlar�n en �nemlisi sudur. Oru� mutlaka su ile a��lmal�d�r. ��ilen su da ne �ok so�uk ne de �ok s�cak olmal�d�r. �ftar yeme�ine ise �orbayla ba�lanmal�d�r. �orban�n ard�ndan muhakkak bir �e�it sebze yeme�i ve salata yenmelidir. Et-tavuk-bal�k da iftarda t�ketilmesi gereken di�er g�dalar aras�nda. �ftar sofras�nda yo�urt ve ayran�n olmas�na �zen g�sterilirken, iftardan hemen sonra tatl� t�ketmemeye de dikkat edilmelidir. Hatta m�mk�nse ara ���nlerde yenecek �ekilde s�tl� tatl�lar tercih edilmelidir. �eker y�klemesine sebep olabilece�i i�in de �erbetli ve a��r tatl�lardan m�mk�n mertebe ka��n�lmal�d�r. Ayr�ca b�rek, pilav veya makarna yerine esmer ekmek t�ketilmelidir. Mutlaka sahura kalk�lmal� Ramazan ay�n� sa�l�kl� bir �ekilde ge�irebilmenin �artlar�ndan biri de sa�lam bir sahur ���n�d�r. Bu nedenle mutlaka sahura kalk�lmal�d�r. G�n i�erisinde daha uzun bir tokluk hissi i�in sahurda protein i�eren yumurta, peynir, s�t ve yo�urt yenmelidir. Sahuru ana yemek d�zeni d���nda kahvalt� �eklinde yapmak daha uygun olacakt�r. �ftarda oldu�u gibi sahurda da yine bol bol su i�ilmelidir. Ayr�ca tuzlu besinlerden ka��n�lmal� ve ba����kl�k sistemini desteklemesi a��s�ndan mevsim meyvelerinden bir porsiyon t�ketilmelidir.
9.6.2016 1 - 21253
|