Ramazan'da su t�ketim miktar�ndan yememeniz gereken besinler, ekmek tercihinden uyku d�zenine kadar baz� konulara dikkat ederek oru�luyken susuzluk hissini azaltabilirsiniz. ��te Ramazan'da susuz hissetmemenizi a�layacak tavsiyeler... ORU�KEN SUSUZ H�SSETMEY� ENGELLEYEN Y�NTEMLERSu t�ketimi: �ftardan sahura kadar ge�en s�rede en az 1,5-2 litre su t�ketmeniz gerekiyor. Sahurda da en az yar�m litre su t�ketmelisiniz. Tuzlu yiyeceklerden ka��n�n: �zellikle tuzlu peynir, sucuk, salam, sosis, zeytin, tur�u gibi yiyecekler g�n i�inde daha fazla susamam�za neden olaca��ndan bu tip besinlerin ramazan boyunca t�ketimi s�n�rlanmal�. Sa�l�kl� ya� i�eren besinleri tercih edin: Sahurda 2 ceviz, 10 f�nd�k, 7 badem mutlaka t�ketin. Bu besinler i�eri�indeki ya�dan dolay� beyne tokluk sinyali g�nderir. Beyin de mideyi yava�latarak ki�inin a�l��a kar�� dayanma g�c�n� art�r�r. Bu nedenle �zellikle sa�l�kl� ya� i�eren besinlerin t�ketilmesi b�y�k �nem ta��r. S�n�rlanmas� gereken besinler: Sucuk, salam, tuzlu peynir, sosis, tur�u ve zeytin gibi tuzlu besinlerin t�ketimini azaltman�z gerekiyor. Susmaya neden olan bu besinleri azaltmak, oru�lu oldu�unuz s�rede daha az susaman�z� sa�layacakt�r. Sahurda en az yar�m litre su i�in: Ramazan ay�nda oru� tutarken bilin�li davran�rsan�z hem oru� tuttu�unuz g�nleri daha az a�l�k ve susuzluk hissederek ge�irirsiniz hem de daha sa�l�kl� olursunuz. Mutlaka sahur yap�n: Uykuyu b�l�p sahur yapmak bir�ok insana zor gelse de g�n boyu susuz ve yorgun hissetmemek i�in mutlaka sahur yapmal�s�n�z. Ekmek se�imi: Tam bu�day ekme�i ya da tam tah�ll� ekmekleri tercih ederek tokluk hissini uzatabilir, daha uzun s�re tok kalabilirsiniz.Fiziksel faaliyetler: G�nl�k fiziksel faaliyetlerinizi azaltarak kontrol alt�na al�n. Gereksiz fiziksel aktivitelerden uzak durarak su kayb�n� azaltman�z, daha az susuzluk hissetmenizi sa�layacakt�r. Pide ve beyaz ekmekten uzak durun: Ramazanda dikkat edilmesi gereken en �nemli noktalardan biri de ekmek se�imi. Tam tah�ll� veya tam bu�day ekme�i, i�erdikleri lif oran� sayesinde tokluk s�resini uzatarak midenin daha ge� bo�almas�n� sa�lar. Bu nedenle bu ���nde pide veya beyaz ekmek yerine bu tip ekmekler tercih edilmesi gerekir. Sahuru kahvalt� yerine koyun: Oru� s�resince uzun saatler a� kalan v�cut her zamankinden daha fazla mineral ve vitamin ihtiyac� duyar. Bu nedenle �zellikle sahur ���n�n�n atlanmamas� b�y�k �nem ta��r. Sahuru bir kahvalt� ���n� olarak d���nmek gerekir. Sahura en az 1,5 saat ay�r�n: Sahurda yenilen yiyeceklerin yan� s�ra ki�inin yemek i�in kendine ay�rd��� s�re de rahat bir oru� d�nemi ge�irmek i�in b�y�k �nem ta��r. Yap�lan en b�y�k hatalardan biri ise �zellikle sahura az vakit ay�rmak. Sahur i�in en az 1-1,5 saat vakit ay�rmak gerekir. �ok h�zl� yemek yemek, beyne tokluk sinyali iletilmesini yava�lat�r. Bu nedenle ki�i h�zl� yemek yedi�inde ihtiyac�ndan daha fazla enerji alabilir. G�ne�e dikkat: G�ne�in dik a��yla geldi�i ��le saatlerinde a��k havada olmamaya dikkat edin. B�ylece terlemeden dolay� ger�ekle�en s�v� kayb� oran� azalacak. Enerji veren yiyecekleri se�in: Sahurda yenilen peynir, s�t, yo�urt, yumurta, meyve ve pekmez gibi besinler ki�iye enerji vererek g�n i�erisindeki performans� art�r�r. Ayn� zamanda en kaliteli protein kayna�� olan yumurta, uzun s�re tok kalman�z� sa�layan en temel besinlerden biridir.
21.4.2020 - 44775
|