Ramazan'da Nas�l Zay�flar�z?

Ramazan ay�nda oru� tutup zay�flamak olduk�a yanl�� bir alg�d�r. Ramazan ay�nda beslenmeye dikkat etmek gerekir. Hem iftarda hem de sahurda yemek yemeyerek kilo vermek isteyenler sa�l�ks�z bir �ekilde kilo verirler. Ramazan ay�nda oru� tutan bireyler, di�er zamanlarda oldu�u gibi sa�l�kl�, yeterli ve dengeli beslenmeye �zen g�stermelidirler. Peki, ramazanda zay�flamak i�in neler yapmak gerekir, ramazanda nas�l zay�flar�z? T�m bu sorular�n cevaplar�n� sizler i�in uzman diyetiysen ye�im temel �zcan sizler i�in cevaplad�. ��te ramazanda nas�l zay�flan�r sorusunun cevab�.

Ramazan'da Nasýl Zayýflarýz?

Ramazanda nas�l zay�flan�r sorusunun cevab�n�, �Uzman Diyetiysen Ye�im Temel �zcan sizler i�in a��klad�. ��te ramazanda nas�l zay�flan�r sorusunun cevab�� Ramazan ay�nda oru� tutan bireyler, di�er zamanlarda oldu�u gibi sa�l�kl�, yeterli ve dengeli beslenmeye �zen g�stermelidirler.

Genelde 3 - 4 ���nde t�ketilen besinler, beslenme d�zeninin tamamen de�i�ti�i bu d�nemde 2 ���ne s�k��t�r�lmaktad�r. �zellikle tatl�, hamur i�leri, �ark�teri �r�nleri gibi karbonhidrat ve ya� i�eri�i y�ksek besinlerin t�ketiminde art�� olmakta, buna kar��l�k su, sebze ve meyve t�ketimi azalmaktad�r. Halbuki son zamanlarda bu d�nemin yaza gelmesi sebebiyle g�nl�k almam�z gereken su miktar� ve terle kaybetti�imiz su miktar� birbirini kar��layamamaktad�r. yine bu d�nemde protein, vitamin ve mineral oranlar� de�i�memesine ra�men t�ketim oran� karbonhidrat a��rl�kl�d�r

Kilo problemi olan baz� bireyler Ramazan ay�n� zay�flamak i�in f�rsat olarak g�rmekte ve yaln�zca iftarda bir �eyler t�ketmektedir. B�yle bir beslenme �ekli sonras� birey kilo vermek yerine kilo bile alabilir. Uzun s�re a� kalmak i�tah� ve doyma e�i�ini art�raca��ndan normalden �ok fazla miktarda ve h�zl� yemek yenir. �i�neme say�s�na �zellikle dikkat edip 8-9 kez �i�nedikten sonra yutmal�y�z.

Kilo almamak i�in sahura mutlaka kalkmak ve hafif g�dalar� tercih etmek yerinde olur. Ayr�ca bazal metabolizma h�z�n�n yava�lamas�, iftar ve sahur vakitlerinin g�n�n daha az hareket edilen zamanlar�na denk gelmesi ve kan �ekeri d�����ne ba�l� olarak tatl�lara kar�� iste�in artmas� genellikle ki�ilerin bu d�nemde a��rl�klar�n�n art���na neden olmaktad�r. �ftarda ve sahurda birdenbire ve �ok fazla yemekle midenin doldurulmamas� gerekir. Bu durum mide gerginli�ine yol a�abilmekte tansiyon y�kselmesine ve hormonlar�n h�zl� salg�lanmas�na sebep olmaktad�r. Ayn� zamanda yemek esnas�nda �ok su i�ildi�inden ister istemez mide ph etkilendi�inden haz�m zaten zor olacakt�r. Esas su a����n� iftardan 2 saat sonra ba�lat�p i�mek en do�ru sindirimi sa�layacakt�r.

> Yeti�kin bir insan�n g�nde en az 1.5-2 litre su i�mesi gerekti�inden hareketle s�v� al�m�na �ok dikkat edilmesi gerekir. A��r i�lerde �al��an i��ilerin oru� tutmalar� halinde su kayb�na ba�l� olarak �ok ge�irdikleri belirlenmi�tir. Bu nedenle yeterli miktarda su i�ilmelidir. Yeme�e �l�k hafif bir �orbayla ba�lanmal�d�r. Ba��rsak problemi olanlar �orbalar�n� �zellikle sebzelerden tercih etmeliler. Etli veya etsiz, fazla ya�l� olmayan bir sebze yeme�i, ev yap�m� Yo�urt ya da cac�k ve meyve veya tatl� olarak s�tl� tatl�lar olabilir.�

> Protein i�eri�i fazla olan g�dalar hem iftarda hem sahurda tercih edilmelidir. ��nk� midenin bo�alma s�resini uzatarak ac�kmay� geciktirirler. Bunlar yumurta, yo�urt, peynir, tavuk, et, hindi, bal�k gibi g�dalard�r ve ana ���n� te�kil etmelidir. Fakat bu g�dalar�n yan�nda mutlaka zeytinya�l� bir sebze yeme�i ya da salata olmal� ki ba��rsaklar �al��s�n. Kahvalt� �eklinde de bir ���n olabilir.

Sahura kalk�lmadan oru� tutulursa a� kalma s�resi artaca��ndan metabolik h�z d��er ve halsizlik, ba� a�r�s� ve kan �ekeri d��mesi g�r�l�r.�

Fazla tuzlu besinler t�ketilmemelidir ki g�n boyu susuzluk ya�anmas�n. Sadece su i�erek oru� tutmak sak�ncal�d�r. Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur.�

�Oru� tutmak sa�l�kl� insanlar�n metabolik dengesini de�i�tirmez, ancak �eker hastalar� i�in oru� tutmak son derece sak�ncal� olabilir. �eker hastalar� Ramazanda uzun s�re a� kalaca��ndan �eker d��mesi sonucu hayati tehlikeler s�z konusu olabilir. V�cudunda ins�lin yetersizli�i ve �eker kullan�m�nda dengesizlik oldu�u i�in iftardan sonra hiperglisemi komas� olabilir, fel� veya �l�me neden olabilir. � �

� � �

�Oru�, hamileler ve bebek sa�l��� a��s�ndan riskli emziklilerin s�v� al�m� azalaca��ndan s�t sal�n�m� etkiler, bebek yeterince anne s�t� alamaz. Bununla birlikte a� kalmak, 9 ya��n alt�ndaki �ocuklar seyahatte olanlar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, �ok ya�l� ve hasta olan insanlar, a��r kalp ve b�brek hastas� olanlar, mide �lseri, safra kesesi iltihab� veya ta�� olanlar, karaci�er yetmezli�i olanlar ve a��r enfeksiyon ge�irenler i�in risklidir.

�Ramazan d�neminde s�caklardan dolay� spor yapmak �ok zor olaca��ndan g�n�n en serin saatleri tercih edilmeli ve m�mk�nse iftara 2 saat kala hafif tempolu y�r�y�� yada bisiklet sporlar� tercih edilmelidir. Yo�un antreman ve a��rl�k kald�rmak gereken spor grubu bu d�nem de yap�lmamal� ki�i a��r su ve kas kay�plar�na u�ramamal�d�r. Spordan sonra antreman�na �zg� �ekilde protein hesapl� beslenmesine de dikkat etmelidir.

Ramazanda kilo vermek isteyenlere �zel iftar ve sahur men�s�

��ftar

> Su veya zeytin ile oru� a��ld�ktan sonra

> 1 kase �orba

> Bol salata (az ya�l�)

> 6-8 yemek ka���� sebze yeme�i (susuz)

> 2 -3 k�fte kadar tavuk, bal�k, hindi ya da k�rm�z� et

> 1 kase yo�urt yada cac�k ve el kadar pide

> Ara ���n

> 1 kase s�tl� tatl�, dondurma veya meyve tatl�s� veya biraz ceviz,�

> f�nd�k ( kapal� avu� kadar) A��k �ay veya bitkisel �ay

> Sahur

> Ak�am yeme�inde oldu�u gibi sebze yeme�i, et veya tavuk s����, et suyu�

> tavuk suyu �orba veya en s�k tercih edilen �ekli ile kahvalt�;

> Sahur alternatifleri�

> Sahur 1

> 1 el kadar pide

> 1-dilim peynir ve 1 yumurta

> 5-6 adet zeytin Salatal�k-domates Meyve veya 1-2 �ay ka���� bal-re�el

> Sahur 2

> 1 kase ev yo�urdu,2 yk yulaf ezmesi,1 yemek ka���� keten tohumu�

> (�ekilmi�) yada chia �ekirde�i, 1 yemek ka���� yaban mersini yada 8-10�

> �ilek

> Sahur3

> 2 yumurtal� omlet veya menemen

> 5 adet zeytin

> 3 tam ceviz

> Domates ye�illik

> 12 kiraz ya da 3 kay�s�

> Ye�im Temel �zcan

> Diyetisyen/GAPS practitioner

22.5.2018 - 33241



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]