"Ramazan'da koronavir�se kar�� k�rm�z� renkli besinler t�ketin"

Ramazan ay� bu y�l koronavir�s salg�n� g�lgesinde ge�erken oru� tutanlar bir yandan ba����kl�k sistemini de g��l� tutacak besinler t�ketmeye �al���yor.

Ramazan�ay� bu y�l koronavir�s salg�n� g�lgesinde ge�erken oru� tutanlar bir yandan ba����kl�k sistemini de g��l� tutacak besinler t�ketmeye �al���yor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastal�klar� Uzman� Dr. ��r. �yesi Mustafa G�rkan Ta�kale, "Ramazan'da �ilek, yabanmersini, k�rm�z�biber, k�rm�z� pancar gibi antioksidan i�eri�i y�ksek olan k�rm�z� renkli meyve sebzelerle ba����kl���m�z� g��lendirerek koronavir�se kar�� �nlem alabiliriz" dedi.

BAKLAG�LLER TOK TUTUYOR

Ramazan'da tok tutan ve susuzlu�u �nleyen besinler hakk�nda bilgilendirmelerde bulunan Alt�nba� �niversite Hastanesi Medical Park Bah�elievler Endokrinoloji ve Metabolizma Hastal�klar� Uzman� Dr. ��r. �yesi Mustafa G�rkan Ta�kale, uzun s�re a� ve susuz kal�nmas��durumunda v�cudu koruyan besinlerin daha �ok kuru fasulye, nohut, mercimek gibi tah�l grubu g�dalar oldu�unu belirterek "Bu g�dalar hem sindirim s�ras�nda v�cudun daha az su harcamas�n� sa�lar hem de daha �nceden ald���m�z mide ve ba��rsakta depolanan suyun korunmas�na yard�mc� olurlar. Tah�llar�n sindirimi uzun s�rd��� i�in kan �ekerinin aniden y�kselmesine de sebep olmazlar. Tokluk s�resini uzatmak i�in bir di�er �nemli nokta ise ekmek se�iminde tercihin tam tah�ll� ekmeklerden yana olmas�ndad�r" diye konu�tu.

"SUCUK Y�YEN SUSUYOR"

Oru� d�neminde iftarda veya sahurda a��r� ya�l�, baharatl�, tuzlu ve �ekerli besinlerle beslenmenin susuzlu�un artmas�na sebep olaca��n� vurgulayan Dr. ��r. �yesi Mustafa G�rkan Ta�kale, "Baharatlar�n fazla t�ketilmesi metabolizmay� h�zland�rd��� i�in susuzlu�a da yol a�acakt�r. Bu nedenle uzun s�ren susuzluk d�nemini daha rahat atlatabilmek i�in baharat kullan�m�n� k�s�tlamakta fayda var. Ba�ta sucuk olmak �zere; salam, sosis gibi �ark�teri �r�nleri de i�eriklerindeki baharat ve tuz oranlar�ndan dolay� t�ketimine dikkat edilmesi gereken g�dalard�r" �eklinde konu�tu.�

"�AY VE KAHVE T�KET�M�NE D�KKAT"

Ya�l� besinlerin de v�cudun su ihtiyac�n� art�rd���n� da s�zlerine ekleyen Dr. ��r. �yesi Mustafa G�rkan Ta�kale s�zlerine ��yle devam etti: "2 bardak fazla su i�erim oru� s�resince beni idare eder diye d���nebilirsiniz ama ya�l� besinler t�ketti�inizde v�cut bu suyu yedi�iniz yiyecekleri sindirmek i�in h�zl�ca harcayacak ve suya olan ihtiyac�n�z da g�n�n erken saatlerinde ortaya ��kacakt�r. Bunun d���nda �ay ve kahve gibi idrar s�k�c� etkisi olan i�eceklerin t�ketimine dikkat edilmesi de susuzlu�un �nlemesine yard�mc� olacakt�r."

KAN �EKER�N�Z� DENGEDE TUTUN

Ramazan beslenmesinde kan �ekeri dalgalanmalar�n� �nlemenin de �nemli oldu�unu s�yleyen Dr. ��r. �yesi Ta�kale �unlar� s�yledi: "Kan �ekeri dalgalanmas�n� �nlemek i�in en �nemli nokta, hamur i�leri ve tatl� gibi karbonhidratlar�n ve saf �eker t�ketiminin k�s�tlanmas�d�r. Hamur i�lerini hi� t�ketmemek baz� ki�ilerin do�as�na uygun olmayabilir fakat bu g�dalar�n t�ketiminde miktar ve orana mutlaka dikkat edilmelidir. Ekmek t�ketilecekse, tam bu�day ve �avdar ekmeklerinin tercih edilmesi �nerilir. Miktar olarak ise ya��n�z cinsiyetiniz ve hareketlilik durumunuza g�re avu� i�i b�y�kl���nde 1 veya 2 dilim tam tah�l ekme�i veya e�de�eri kek, b�rek veya simit t�ketilebilir. ���nlerde sebze yemeklerine a��rl�k verilmelidir. �eker oran� d���k oldu�u i�in hem posa de�eri hem de vitamin ve mineral de�eri y�ksek olan ye�il veya k�rm�z� yaprakl� sebzelerin her t�rl�s� mevsimine g�re uygun �ekilde t�ketilmelidir. P�rasa, �spanak, enginar, ku�konmaz, taze kabak, taze fasulye faydalar� bu y�nde bilinen zeytinya�l�s�ndan etlisine kadar geni� yelpazede kullan�lan sebzelerdir. Yemeklerde zeytinya��, ay�i�ek ya�� ve m�s�r�z� ya�� gibi kolay sindirilebilir ya�lar�n kullan�lmas�n� tavsiye ediyorum. Ayr�ca Omega-3 ya� asidi ihtiyac� i�in diyetimizde haftada 2 g�n i�in 200 gram bal���n porsiyonlar halinde yer almas� gerekir."

KORONA'YA KAR�I KIRMIZI SEBZE VE MEYVELER

Koronavir�se kar�� antioksidan i�eri�i y�ksek renkli sebze ve meyveler t�ketilmesi �nerisinde de bulunan Dr. ��r. �yesi Mustafa G�rkan Ta�kale, "�ilek, yabanmersini, taze k�rm�z�biber, k�rm�z� pancar gibi k�rm�z� renkli meyve sebzeler, maydanoz, ye�ilbiber, roka gibi ye�il yaprakl� t�m sebzeler, sar�msak so�an gibi antioksidan i�eri�i y�ksek g�dalar t�ketilebilir. Ceviz ba����kl�k sistemi �zerinde olumlu etki g�steren besinlerden biridir. Haftada 2-3 kez g�nde 3-4 ceviz yenilebilir" dedi.

- �stanbul

7.5.2020 1 - 45203



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]