Kardiyoloji Uzman� Doktor Hakan Ulup�nar, Ramazan'da oru� tutmak isteyen kalp hastalar�na uyar�larda bulundu. Ulup�nar, oru� tutanlarda kalp-damar sisteminde p�ht�la�ma olu�ma riski ve iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol�n art�� g�sterdi�i, koroner arter hastal��� i�in risk fakt�r� olan homosistein seviyelerinin azald���n�n klinik �al��malarda g�r�ld���n� s�yledi. Buna ra�men baz� kalp hastalar�nda ise oru� tutman�n baz� rahats�zl�klar ortaya ��karabilece�ini ifade eden Kardiyoloji Uzm. Dr. Ulup�nar �unlar� kaydetti: "Baz� kalp hastalar�nda da oru� tutma sonucu hastal�klar�nda k�t�le�me, ritm bozukluklar�, kalp krizi gibi istenmeyen olaylar g�r�lmektedir. 'Kalp hastalar�n�n hi�biri oru� tutamaz' demek do�ru de�ildir. �zellikle koroner kalp hastal��� tedavi edilmemi� ki�iler, kontrols�z hipertansiyonu olanlar, kalp yetersizli�i hastalar� ve �nemli kalp kapak hastal��� bulunanlar i�in oru� tutmak riskli olabilir. Koroner arter hastalar�nda, iftarda ya� oran� ve kalorisi y�ksek, h�zl� yenilen a��r yemeklerden sonra kalp krizi riski y�kselmektedir." G�nd�z i�ilemeyen sigaralar�n iftarda ard� s�ra i�ilmesi kalp krizini tetikledi�ine dikkat �eken Ulup�nar, "Kalp yetersizli�i hastalar� genellikle idrar s�kt�r�c� denilen ila�lar ba�ta olmak �zere bir�ok ila� kullan�rlar ve uzun s�ren oru� d�nemlerinde ciddi s�v� ve tuz kayb� geli�ebilir. Bu da ani tansiyon d��mesi, bay�lma, ritm bozukluklar� ve hatta �ok tablosuna neden olur." ifadelerini kulland�. Oru� ibadetini yerine getirmek isteyen kalp rahats�zl�klar� bulunanlar�n, doktorlar�yla g�r��mesinin �ok �nemli oldu�una i�aret eden Uzm. Dr. Hakan Ulup�nar, �unlar� kaydetti: "�ftarda ve sahurda ise yemek s�ras�nda a��r� su ve tuz y�klenmesi ile zaten kas�lma g�c� s�n�rl� olan kalp a��r� y�k alt�nda zorlan�r ve kalp yetersizli�inde k�t�le�me ve klinik tabloda bozulmaya neden olabilir.Yine ritm bozuklu�u nedeni ile tedavi alt�nda olan hastalarda bu s�v�-mineral dengesizli�i ritmin bozulmas�n� kolayla�t�rabilir. T�m bu nedenlerle kalp hastalar� oru� tutmak istiyorlarsa mutlaka kendi durumlar�n� iyi bilen bir doktor ile g�r���p izin almal� ve ila� d�zenlemesi yap�ld�ktan sonra oru� tutmal�d�rlar." KALP HASTALARI RAMAZAN'DA NELERE D�KKAT ETMEL�? Kalp hastas� olanlar�n iftar ve sahurda tereya��, sakatat ya�lar�, k�rm�z� etin g�r�nen k�s�mlar�nda bulunan ya�lar gibi hayvansal ya�lardan uzak durmas� gerekti�ini anlatan Ulup�nar, �u bilgileri verdi: "Ramazanda m�mk�n oldu�unca hafif yenmeli, yeme�e �ncelikle hafif bir kahvalt� veya �orbayla ba�lanmal�, sonras�nda bol sulu, k�zart�lmam��, sebze i�eren, az ya�l� bir ���nle devam edilmelidir. Hamur i�i yemekler ve b�reklerden uzak durmak gerekir, ancak yenecekse bol sebzeli olanlar tercih edilmeli ve �l��l� yenilmelidir. Sahurda �ok ve a��r yemek uzun s�re tok tutar inan��� yanl��t�r. Tam tersine kan �ekerini h�zl� y�kselten karbonhidrat i�eren g�dalar erken ac�kmaya sebep olurlar. S�v� g�dalar�n yan�nda �l��l� i�ilen s�t, yumurta, yo�urt, peynir ve lifli g�dalar (sebzeler) kan �ekerini dengeli tutar ve ac�kmay� geciktirirler."
16.6.2016 - 21340
|