Ramazan'da ilk sahur ve iftara dikkat KAYSER� - Kayseri Ac�badem Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula Ramazan'da yap�lacak ilk sahur ve iftara dikkat edilmesi uyar�s�nda bulundu. Diyetisyen Esra Kula, �zellikle ilk sahura mutlaka kalk�lmas� gerekti�ini s�yledi. Ramazan ay�nda yakla��k 16 saat s�ren a�l�k ve susuzluk s�relerinin, ki�ide halsizli�e neden oldu�unu belirten Diyetisyen Esra Kula, �zellikle ilk sahur kalk�lmas� gerekti�ine dikkat �ekti. Sahuru olabildi�ince ge� bir saatte yapmak gerekti�ini de vurgulayan Diyetisyen Esra Kula, karbonhidrat a��rl�kl� sahurun daha erken ac�kt�raca��n� ifade etti. Diyetisyen Esra Kula, s�zlerini ��yle s�rd�rd�: Karbonhidrat a��rl�kl� sahur daha �ok ac�kt�r�yor "Mesela kahvalt�l�klarla, yumurta, peynir, ceviz i�i, tam tah�ll� ekmeklerle desteklenmi� bir ���n�n yan�na i�ecek olarak yo�urt ve s�t ilave edilebilir. Bir porsiyon meyve hem ba����kl�k sistemini destekleyecek hem de kab�z olmam�z� �nleyecektir. Bu �ekilde besin �e�itlili�i olan bir sahur yapt���m�zda hem v�cudumuzun ihtiyac� olan besin ��elerini sa�lam�� oluruz, hem de tok kalma s�resini di�er sahur t�rlerine g�re daha fazla uzatabiliriz." "�lk iftarda kendimize hakim olal�m" Ramazan'da yap�lacak olan ilk iftar�n da �nemli oldu�unu belirten Diyetisyen Esra Kula, ilk g�n�n verdi�i yo�un a�l�k ve susuzluk duygusu ile ki�inin hakimiyetini kaybetmemesi gerekti�ine de�indi. Diyetisyen Esra Kula, "Su, hurma veya zeytinle iftar�m�z� a�t�ktan sonra, bir kep�e �orbam�z� i�elim ki mideyi rahatlats�n. Ancak �orba i�tikten sonra sofraya biraz ara vermek hem porsiyon kontrol� hem de g�n boyu bo� kalan midenin bir anda y�pranmamas� i�in faydal� olacakt�r. Tekrar sofraya d�nd���m�zde iyi pi�mi� sebze yemekleri ile protein deste�i olarak k�rm�z� et, tavuk ya da bal�k eti destekli bir iftar; ekmek, pilav ve makarna grubu da tam tah�ll� tercih edilirse daha �abuk tokluk sa�layacakt�r. Y�ksek miktarlarda yemeyi engelleyecektir. B�ylece, fazla yemeye ba�l� haz�ms�zl�k, �i�kinlik gibi yemek sonras� ��kecek rehavet gibi problemlerin de �n�ne ge�mi� oluruz. Ayr�ca mutlaka kalsiyum deste�i olarak, yo�urt, cac�k, ayran gibi s�t �r�nlerini de iftar sofras�nda bulundurulmas�na dikkat etmeliyiz" ifadelerini kulland�.
26.5.2017 - 27329
|