RAMAZAN ay�nda oru� tutulan s�renin uzunlu�u ve s�cak havan�n v�cutta neden oldu�u kab�zl�k problemlerine kar�� iftarda cac�k ve kefir t�ketilmesini tavsiye eden Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, "Cac�k, su, protein, kalsiyum ve sebze a��rl�kl�, ba��rsaklar� �al��t�racak g�zel bir besin kombinasyonu" dedi. V�cudun su ve s�v�ya olan ihtiyac�na dikkat �eken �stinye �niversitesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m� ��retim �yesi ve G�da ve Beslenme Derne�i Ba�kan� Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, suyun ya�am�n vazge�ilmez bir par�as� oldu�unu belirtti. Suyun yan� s�ra i�eri�inde bol kalsiyum, fosfor, amino asitler, protein ve B grubu vitaminleri bar�nd�ran s�t ve s�t �r�nlerini de s�k�a t�ketmek gerekti�ini anlatan Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, "S�tten yap�lan yo�urdu ve yo�urdun yar� yar�ya suland�r�lmas� ile yap�lan ayran� mutlaka sofralar�ndan eksik etmemelerini tavsiye ediyorum" diye konu�tu. "CACI�I �FTAR SOFRASINDAN EKS�K ETMEY�N" Cac���n iftar sofralar�nda mutlaka yer almas� gerekti�inin alt�n� �izen Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, "��nk� cac�k, su, protein, kalsiyum ve sebze a��rl�kl�. Ba��rsaklar� �al��t�racak olan g�zel bir besin kombinasyonu. Ayranda �iftardan sonra susuzlukla ba� edebilmek ad�na sahura kadarki s�re i�erisinde organizman�n �ok rahat h�creye alabildi�i s�v�d�r. Suyun mideden ba��rsaklara ge�mesi ve h�crelere kadar gitmesiyle ayran�n i�erisindeki kalsiyum, fosfor ve bir miktar sodyumun varl��� ve B grubu vitaminleri varl��� su ve bu besin �gelerinin daha �abuk h�creye ula�mas�n� �sa�layacakt�r. O nedenle organizman�n �susuzlu�unu alan su ve daha etkili olan ayrand�r" ifadelerini kulland�. "�FTAR �LE SAHUR ARASINDA YARIM SAAT Y�R�Y�N" Probiyotiklerin ba��rsak sa�l��� �zerindeki olumlu etkisine de de�inen Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu �u a��klamalarda bulundu: "Probiyotiklerin y�zy�llar sonra bilimsel �de�erini t�p camias� �ok detayl� olarak ortaya koydu. Bunlar�n i�erisinde en zengin kaynaklardan bir de de kefir. Kefirin ba��rsak d�zenine, metabolizmam�za ve ba����kl�k sistemimize� olumlu etkisi de �ok �nemli. ��nk� 17 saatlik bir s�re zarf�nda bazen insanlar i�leri m�saitse ya�am h�z�n� azalt�yorlar. Bu hareketsizlik ba��rsak fonksiyonlar�n� yava�lat�yor. Belki de ramazanda insanlar�n ya�ad��� en b�y�k problem haz�ms�zl�k ve ba��rsak sorunlar�. Bu durumda iftarda i�ece�iniz bir ila iki bardak kefirle v�cudun fizyolojik fonksiyonlar�n� ve �zellikle ba��rsak hareketlerini kefirle d�zenleyebilirsiniz. Kefiri bulamazsan�z bile bir kase yo�urt kefirin yapaca�� probiyotik etkiye yak�n bir etki yapaca��ndan rahatl�kla ba��rsak sindirim problemi ya�amadan ramazan� tamamlayabilirsiniz. Kefirin d���nda iftar ile sahur aras� bir yar�m saat y�r�y�� yapman�z ba��rsaklar�n�za yarar sa�layacakt�r." (-G�R�NT�) - Kumanoval�
22.5.2018 - 33244
|