Protez ve �mplantoloji Uzman� Dt. �lker Arslan, Ramazan ay�nda a��z ve di� sa�l���na dikkat �ekerek, ��ftar ve sahurda h�zl� yenen yemekleri sindirmek i�in gazl� i�ecek t�ketilir.
|
|
|
|
|
|
Protez ve �mplantoloji Uzman� Dt. �lker Arslan, Ramazan ay�nda a��z ve di� sa�l���na dikkat �ekerek, "�ftar ve sahurda h�zl� yenen yemekleri sindirmek i�in gazl� i�ecek t�ketilir. Oysa di�lerin asit erozyonuna maruz kalmas�n� �nlemek i�in asitli i�ecek t�ketimi s�n�rland�r�lmal� veya arkas�ndan a��z suyla �alkalanmal�d�r" dedi. A��z kokusunun bak�m� ihmal edilmi� a��zlarda daha fazla olaca��n� ifade eden Dt. �lker Arslan, "Bu nedenle Ramazan �ncesi ki�isel sa�l�k ve �evreyi rahats�z etmemek i�in bir profesyonel a��z bak�m� yapt�rman�z gerekir. Ramazan ay�nda beslenme sisteminin de�i�mesi, 24 saat i�inde t�ketilen ���n miktar�n�n azalmas�, oru� tutma zaman�n�n �ok uzun olmas� gibi fakt�rlerden dolay� a��z ve di� bak�m�na her zamankinden daha fazla �zen g�stermek gerekiyor. G�nl�k periyodumuzdaki sabah ve ak�am di� f�r�alama al��kanl���n�n, Ramazan ay� i�erisinde sahur ve iftardan sonra yap�lmas� a��zda bakterilerin �remesini engelliyor. �zellikle sahur sonras�nda yap�lan yeterli ve etkin bir temizlik a��zda hem ��r�k hem de k�t� koku olu�umunu azalt�yor. Susuzlu�un artmas� ile t�k�r�k bezleri salg�s� azal�r ve bu da a��zda bakteri olu�umuna sebep olur, y�kay�c� �zelli�i olan t�k�r�k azald�k�a bakterilerin aktif hale ge�mesine ve ��r�k olu�umuna neden olur." diye konu�tu. Protez ve �mplantoloji Uzman� Dt. �lker Arslan, Ramazandan �nce a��z sa�l��� i�in neler yap�lmas� gerekti�i hususunda �u bilgileri verdi: "Mutlaka bir di� hekimine gidilip di� ta�� temizli�i yapt�r�lmal�d�r. Ramazan ay� ba�lamadan �nce hastalar�m�z protezlerinin bak�m�n� ve gerekirse tamirini yapt�rmal�d�r. K�r�k veya eksik dolgular� olan ki�ilerin dolgular� yenilenmelidir. Di� eti hastal��� olan hastalar mutlaka di� doktoruna gitmeli ve bir an �nce tedavi olmal�d�rlar. Oru� tutmak i�in yedi�imiz son yemekten sonra mutlaka di� aralar�n�n di� ipi yard�m� ile �ok iyi temizlenmesi ve bol su i�ilip yat�lmas� gerekir. A��z kurulu�unu azaltmak i�in mutlaka yenilen yiyeceklerin sulu olmas�na dikkat edilmelidir. Her sahurda en az 60 gr. kadar peynir t�ketilmelidir. Ayr�ca bol sebzeyi sahurda bulundurmak gerekir. ��nk� bol sebze vitamin-mineral ihtiyac�n� kar��lamas� bak�m�ndan �nem ta��r. Beyaz ekmekler yerine tam bu�day ekmekleri tercih edilmelidir. Ya�l� yiyecekler t�m g�n susama ihtiyac�n� artt�r�r. Bu nedenle ya�l� yiyeceklerden uzak durulmal� ve bol su i�ilmelidir. Sahurda en az 600-700 ml su i�ilmelidir. Sucuk, salam ve sosis gibi �ark�teri �r�nleri sahur i�in olduk�a a��r ve ya�l� besinlerdir, bu nedenle t�ketmemek daha yerinde olur. Ayr�ca baharat i�erikleri ile g�n i�erisinde daha fazla susaman�za neden olurlar. ve �ekerli �r�nler erken saatlerde ac�kman�za neden olaca��ndan bu besinleri iftara b�rak�n. Zeytin yeme konusunda ise 5-6'dan a��r�ya ka�may�n. ��nk� zeytinlerin tuz i�erikleri y�ksektir ve susuzluk hissinin erken uyanmas�na yol a�arlar. Sahur sofras�n�n ba�lang�c�n� ve biti�ini su ile yap�n. Son olarak 1 bardak s�t i�mek 5 saat boyunca tok tutuyor! Kahvalt� yap�lmasa bile di�ler sabah kalk�ld���nda mutlaka f�r�alanmal�d�r. Orucun bozulmas�ndan korkan ki�iler, di�lerini macunsuz da f�r�alayabilir. ��nk� �nemli olan�n f�r�a ile mekanik temizlenmenin sa�lanmas�d�r. ve �nemli bir not di� macunlar�na k�p�rme �zelli�i kazand�ran sodyum Lauril Sulfat maddesi a��z kurulu�una yol a�ar. Piyasada bulunan macunlarda bu maddeye s�kl�kla rastland��� i�in f�r�alamadan sonra a��z bol su ile �alkalanmal� ya da f�r�alama sonras� bir bardak su i�ilmeli." - ERZURUM
24.5.2017 - 27282
|
|